Τα παιδιά μιμούνται τις περισσότερες συμπεριφορές των γονιών τους, οπότε είναι λογικό η στάση τους, όσον αφορά την πανδημία και τα μέτρα ασφαλείας, να τα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό.

Έτσι λοιπόν οι γονείς που αγνοούν τακτικά τα μέτρα, μπορεί εν αγνοία τους να επηρεάζουν τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο. Αυτό περιλαμβάνει τη χρήση της μάσκας καθ ‘όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας – ένα θέμα που εξακολουθεί να φέρνει αντιπαραθέσεις, με παρά πολλές μελέτες να αποδεικνύουν ότι η χρήση μάσκας μπορεί να αποτρέψει την πρόσθετη εξάπλωση του ιού.

Εάν λοιπόν οι γονείς διαμαρτύρονται για τη χρήση μάσκας, τότε και τα παιδιά τους θα είναι αρνητικά στο να τη φορέσουν στο σχολείο. Ενώ οι γονείς που θα συμμορφωθούν με τη χρήση μάσκας και γενικότερα με τα μέτρα ασφαλείας, θα βοηθήσουν τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο, μόνο και μόνο από το παράδειγμα που έδωσαν. Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς και συχνά παρακολουθούν διάφορες συμπεριφορές τους ακόμα και όταν εκείνοι δεν το γνωρίζουν.

Και ενώ τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 3 και 12 ετών είναι πιο ευαίσθητα στο παράδειγμα των γονιών τους, ωστόσο ακόμα και οι έφηβοι εξακολουθούν να τους παρατηρούν, πριν λάβουν μια απόφαση. Μπορεί οι νέοι να έχουν τις δικές τους ιδέες και πιστεύω, παρόλα αυτά πολλές φορές ζητάνε τη γνώμη των γονιών τους.

Εάν όμως οι καθηγητές στο σχολείο επιβάλλουν τα μέτρα προστασίας, όπως η μάσκα, το πλύσιμο χεριών και τις αποστάσεις, αλλά οι γονείς δεν τα εφαρμόζουν, τότε είναι πολύ πιθανό να μπερδεύουν τα παιδιά τους και να κλονίζεται η εμπιστοσύνη τους. Επίσης, πολλές φορές τα παιδιά νιώθουν αρκετό άγχος όταν διαπιστώνουν πως οι κανόνες του δασκάλου δεν συμβαδίζουν με τους κανόνες των γονιών τους. Και αυτό το πρόσθετο άγχος είναι το τελευταίο που χρειάζεται ένα παιδί αυτή τη στιγμή.

Η ανθρωπότητα έχει περάσει πολλές πανδημίες στο παρελθόν. Έτσι θα περάσει και αυτή, αρκεί να εστιάσουμε στην ατομική ευθύνη αλλά και στη συλλογική. Είναι ώρα να κάνουμε πράξη τον σεβασμό, αν θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια κοινωνία με αρχές και αξίες.