Με τα ταμεία άδεια, τους λογαριασμούς να «φουσκώνουν» και τα προβλήματα να αυξάνονται καθημερινά, οι έμποροι της Θεσσαλονίκης πλέον χαρακτηρίζουν την κατάσταση που επικρατεί εδώ και τρία χρόνια στην αγορά μη αναστρέψιμη. «Πλέον ακόμη και κατά την διάρκεια των γιορτών, προσπαθούμε να σώσουμε, αυτά που δυστυχώς δεν σώζονται» αναφέρει χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΕΣΘ Παντελής Φιλιππίδης.

«Η τσέπη είναι μία και παραμένει άδεια» τονίζει ο κ. Φιλιππίδης, ενώ προσθέτει πως οι λογαριασμοί έχουν ξεφύγει και δεν μπορούν να καλυφθούν. Τα έξοδα αυξάνονται αστραπιαία και τα έσοδα είναι ανύπαρκτα. Παράλληλα, οι εκπτώσεις όπως φαίνεται δεν βοηθούν καθόλου, και δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορά με τις καθημερινές ημέρες. «Ο κόσμος από παντού προσπαθεί να κρατήσει λεφτά, οπότε υπάρχει ένα ντόμινο καταστροφής, ξεκινώντας από τους καταναλωτές. Η αγορά είναι “στα βράχια”».

Η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι περίμεναν οι έμποροι της πόλης, αφού νομίζοντας ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να ξεπερνάνε τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας, τώρα βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με την ακρίβεια που αυξάνει κατακόρυφα τα χρέη. «Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν βοηθάει και δεν μας δίνει κάποιο κίνητρο να κρατήσουμε τα μαγαζιά μας ανοιχτά. Καθημερινά δέχομαι παράπονα από άλλους ιδιοκτήτες της τοπικής αγοράς. Με μία βόλτα στο κέντρο θα καταλάβετε ότι πλέον δεν ξέρουμε τι μας γίνεται και τι θα μας ξημερώσει».

Τα λουκέτα γίνονται μόδα με τα καταστήματα να κλείνουν το ένα μετά το άλλο γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που επικρατούν. Ο τζίρος βρίσκεται σε μία σταθερή πτώση και πλέον δημιουργούνται ερωτηματικά για το πόσο θα αντέξουν οι ιδιοκτήτες. «Για να μην φτάσουμε σε σημείο να μην υπάρχει αγορά στη Θεσσαλονίκη, πέρα από τις μεγάλες αλυσίδες, πρέπει οι καταναλωτές να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να στηρίξουν με το παραπάνω τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και τα μαγαζιά της γειτονιάς».

Ντροπιαστικές χαρακτηρίζει τις ημέρες που διανύει ο ελληνικός λαός, ο κ. Φιλιππίδης, με τους καταναλωτές να μην μπορούν να ψωνίσουν ούτε τα απαραίτητα, αλλά και τους εμπόρους να σκέφτονται μόνο το λουκέτο ως λύση. «Όσο και να μειώσουμε τις τιμές, δεν θα αλλάξει κάτι. Δεν μας σώζουν ούτε οι εκπτώσεις, ούτε οι γιορτές, ούτε τα μέτρα ακρίβειας που σκέφτεται η κυβέρνηση. Έχουμε περάσει σε μία άλλη πραγματικότητα, που ξυπνάμε και κοιμόμαστε αγχωμένοι».