Οι χιονοκαταιγίδες, ένα καιρικό φαινόμενο που παρατηρείται σε έντονεςψυχρές εισβολές, δημιουργούνται από νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (καταιγιδοφόρα νέφη), τα οποία περιέχουν παγοκρυστάλλους και εκδηλώνουν υετό στην επιφάνεια του εδάφους με τη μορφή χιονιού, σύμφωνα με τους επιστήμονες του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι χιονοκαταιγίδες σχηματίζονται, όταν επικρατούν συνθήκες ατμοσφαιρικής αστάθειας. Αυτό συμβαίνει όταν ο αέρας κοντά στο έδαφος είναι θερμότερος από τον υπερκείμενο αέρα και έτσι, εξαναγκαζόμενος να ανέλθει, σχηματίζει νέφη.

Όταν αυτή η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ του αέρα κοντά στην επιφάνεια και του υπερκείμενου αέρα είναι μεγάλη, τότε αυτές οι ανοδικές κινήσεις είναι πιο βίαιες και έτσι μπορούν να σχηματιστούν νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης.

Οι έντονες αυτές ανοδικές κινήσεις μέσα στα καταιγιδοφόρα νέφη έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία έντονων αναταράξεων και τις συγκρούσεις μεταξύ των παγοκρυστάλλων από τους οποίους αποτελείται το νέφος.

Αυτές οι συγκρούσεις έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη θετικά και αρνητικά φορτισμένων παγοκρυστάλλων που κατανέμονται σε διάφορες περιοχές του νέφους καιδημιουργείται ηλεκτρικό δυναμικό είτε μέσα στο νέφος, είτε μεταξύ νέφους και εδάφους.

Συνήθως με την ηλεκτρική δραστηριότητα σε μια χιονοκαταιγίδα παρατηρείται πιο έντονη λάμψη από ό,τι στις απλές καταιγίδες με βροχή, επειδή το φως αντανακλάται στις νιφάδες.

Επίσης, η βροντή από την ηλεκτρική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια χιονοκαταιγίδας μπορεί να ακούγεται συνήθως μόνο σε ακτίνα 3 έως 5 χιλιομέτρων από την ηλεκτρική εκκένωση, καθώς οι νιφάδες εμποδίζουν τη διάδοση του ηχητικού κύματος.

Επίσης κατά τη διάρκεια χιονοκαταιγίδων παρατηρείται μεγαλύτερος ρυθμός χιονόπτωσης από ό,τι συνήθως συμβαίνει με τα πιο στρωματόμορφα νέφη, κάτι που παρατηρήθηκε και σήμερα στην Ανατολική Στερεά και στην Αττική.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο, σφοδρότερο κύμα τηςκακοκαιρίας «Ελπίς», το οποίο «έντυσε» στα λευκά ολόκληρη τη χώρα.

Το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίς» από την Αττική είναι σαρωτικό, με τις πολύ πυκνές χιονοπτώσεις να έχουν «παραλύσει» το λεκανοπέδιο, προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας.

Πυκνές είναι οι χιονοπτώσεις από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ενώ την εμφάνισή του σε πολλές περιοχές έκανε το σπάνιο φαινόμενο των χιονοκαταιγίδων.

Οι πυκνές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν κατά διαστήματα και τις επόμενες ώρες, αυξάνοντας το ύψος χιονιού σε πολλές περιοχές της Αττικής, όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι. Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος, αναλύοντας τα καιρικά φαινόμενα για τις επόμενες ώρες, μιλώντας πριν από λίγο στο protothema, προειδοποιεί για μια δύσκολη νύχτα, όπου αναμένεται να ενταθούν οι χιονοκαταιγίδες.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι χιονοπτώσεις στην Αττική θα συνεχιστούν με εξάρσεις και υφέσεις, δηλαδή με πυκνές κατά διαστήματα χιονοπτώσεις αλλά και διαστήματα με πιο εξασθενημένες χιονοπτώσεις, ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα, περίπου μέχρι και το μεσημέρι της Τρίτης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, επίσης, όπως σημειώνει οι δείκτες αστάθειας θα γίνουν πιο αυξημένοι με αποτέλεσμα να σημειώνονται χιονοπτώσεις συνοδεία κεραυνών, ένα φαινόμενο σπάνιο αλλά πολύ εντυπωσιακό. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι δύο διαδοχικές ισχυρές κακοκαιρίες «Μηδεια» και «Ελπίς», για δύο συνεχόμενα έτη δηλαδή, είχαν να λάβουν χώρα στην Αττική από τα μέσα της δεκαετίας του ’30, δηλαδή εδώ και 80 με 90 χρόνια!

Για μια πολύ δύσκολη ημέρα έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ελπίς» που πλήττει την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι έως αύριο οι συνθήκες θα είναι αντίξοες σε πολλές περιοχές της χώρας αλλά και στην Αττική.

Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του  meteo, επιδεινώνονται τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του αριθμητικού μοντέλου πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος χιονιού για την περιοχή της Αττικής για το χρονικό διάστημα μεταξύ Δευτέρας 24/01 και Τρίτης 25/01/2022, παρουσιάζεται στο χάρτη που ακολουθεί. Τα μεγαλύτερα ύψη χιονόστρωσης εκτιμώνται κυρίως για τα βόρεια τμήματα της Αττικής.