Πριν από 111 χρόνια, το 1909, γιορτάστηκε με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ενώ δύο χρόνια αργότερα υιοθετήθηκε από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν να γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Διεθνές Γυναικείο Έτος του 1975. Το 1977, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε τα κράτη μέλη να ανακηρύξουν την 8η Μαρτίου ως Ημέρα του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών και την παγκόσμια ειρήνη. Διανύοντας πάνω από έναν αιώνα οι γυναίκες συνεχίζουν να διεκδικούν και να αγωνίζονται για ίσα δικαιώματα στην εργασία, στην κοινωνία, στην οικονομία καθώς και να μάχονται κατά της ενδοοικογενειακής βίας, της βίας στους χώρους εργασίας αλλά και οπουδήποτε αυτή υπάρχει.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα ισότητας, μέχρι και έξι στις δέκα εργαζόμενες (συγκεκριμένα το 66.7%) έχουν υποστεί κάποια μορφή παρενόχλησης. Τα θύματα όμως σπάνια προχωρούν σε καταγγελία, επιλέγοντας να υποφέρουν σιωπηλά εξαιτίας του φόβου. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 40% – 50% των γυναικών έχει δεχθεί σεξουαλικές προτάσεις, σωματικά αγγίγματα και άλλες μορφές σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία τους.

Όπως καταδεικνύουν στοιχεία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Actionaid, συνολικά σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι οι γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφο ή από κάποιον συγγενή τους ανέρχονται περίπου στο 35%, ενώ οι γυναίκες που δουλεύουν στην μαύρη εργασία χωρίς εργασιακά δικαιώματα αγγίζουν το 75%.

Αυτό που παρατηρείται ωστόσο είναι ότι υπάρχει μεγάλη έλλειψη στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των γυναικών που έχουν δεχτεί βία και παρενόχληση στον χώρο εργασίας. Οι λόγοι ποικίλλουν, όμως σύμφωνα με την υπεύθυνη επικοινωνίας, Συνηγορίας και Εκστρατειών της ActionAid, Ασπασία Κάκαρη, είναι κυρίως γραφειοκρατικοί αλλά και κοινωνικοί καθώς αρκετές γυναίκες δεν αναφέρουν το περιστατικό βίας . «Δεν είναι εύκολο να παραδεχτούν αυτό που τους συνέβη, συχνά θεωρούν ότι φταίνε οι ίδιες και δεν το “μαρτυρούν” και κυρίως γιατί όλοι οι υπόλοιποι τις κάνουν να νιώθουν υπεύθυνες γι αυτό», σημειώνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η κ. Κάκαρη.

 Η ιστορία της Κριστιάνας, θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας της

H ActionAid με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας δημοσίευσε πριν από λίγες μέρες τρεις πραγματικές ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον. Σήμερα η οργάνωση δίνει στο φως της δημοσιότητας μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ μια τέταρτη ιστορία, τη μαρτυρία της Κριστιάνας που έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον προϊστάμενό της. Η νεαρή γυναίκα εργαζόταν για δύο χρόνια στην εταιρεία όταν κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου, μία μέρα που βρισκόταν μαζί με τους συναδέλφους της, όπως περνούσε από δίπλα της την παρενόχλησε σεξουαλικά. «Ομολογώ πως παγώσαμε λίγο όλοι εκεί. Δεν θυμάμαι τι μπορεί να σκέφτηκα εκείνη την ώρα. Θυμάμαι ότι ήταν λίγο σαν αηδία», αναφέρει χαρακτηριστικά στη μαρτυρία της. Η Κριστιάνα στην αρχή ήταν αμήχανη και προσπάθησε να απενοχοποιήσει στο μυαλό της αυτή την κίνηση του προϊσταμένου της. «Στην αρχή, είχα μια αντίδραση λίγο “έλα μωρέ εντάξει, τι να πουν κι άλλες γυναίκες”. Αλλά με τον καιρό σκέφτομαι πως δεν είχα δίκιο. Όλες να πούνε, κι εκείνες, και εγώ, και όλες. Δεν θεωρώ πως υπάρχει κάτι μικρότερης ή μεγαλύτερης βαρύτητας όταν αυτό το κάτι απλά απαγορεύεται», λέει. «Εκείνη τη στιγμή σκέφτεσαι πολύ ενοχικά. Πως έχεις επιτρέψει καταστάσεις, έχεις αφήσει λάσκα τα όρια. Αργότερα βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον άλλο και λες για να δούμε, κάτι τέτοιο θα συνέβαινε ποτέ εδώ; Όχι! Γιατί όχι εδώ; Ε, εδώ σέβονται είναι σοβαροί οι άνθρωποι! Και μετά σου είναι πιο ξεκάθαρο, ότι δεν φταίει ο αποδέκτης», καταλήγει η Κριστιάνα. Έπειτα από αυτό το περιστατικό η 25χρονη τότε γυναίκα εργάστηκε στην εταιρεία για ακόμη ένα χρόνο, ενώ όπως επισημαίνει, στην αρχή «ξεκίνησε να γράφει λίγο ενοχικά» διστάζοντας να μιλήσει ανοιχτά για το συμβάν.