Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι, όπως έγινε και στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το 1945, η Αμερική «θα θριαμβεύσει», αυτή τη φορά απέναντι στον νέο κορωνοϊό. Την ίδια ώρα, ωστόσο, δημοσκόπηση για το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, δείχνει την έντονη ανησυχία των Αμερικανών για την σταδιακή άρση του lockdown σε διάφορες Πολιτείες.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν στο πλαίσιο των εορτασμών για τη νίκη των Συμμάχων επί της ναζιστικής Γερμανίας. Στην ανακοίνωσή του, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος χαιρετίζει «τις δυνάμεις της ελευθερίας που νίκησαν την τυραννία» υπενθυμίζοντας πόσο μεγάλο ήταν «το τίμημα της ελευθερίας» για τους Αμερικανούς στρατιώτες που συμμετείχαν στον πόλεμο. «Οι περισσότεροι από αυτούς τους αλτρουιστές και ηρωικούς πολεμιστές δεν είχαν γνωρίσει μια ευημερούσα Αμερική. Μεγάλωσαν στην εποχή της Μεγάλης Ύφεσης, όταν οι οικονομικές προβλέψεις για την Αμερική έμοιαζαν επαχθείς», ανέφερε, λίγες ώρες αφότου δημοσιοποιήθηκαν νέα, καταστροφικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ. «Τους τελευταίους μήνες, το έθνος μας εκτέθηκε σε μια σημαντική δοκιμασία, την πανδημία του κορονοϊού. Αλλά όπως κάναμε και τόσες άλλες φορές στο παρελθόν, η Αμερική θα θριαμβεύσει», διαβεβαίωσε.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ipsos για λογαριασμό του ABC News, το 64% των Αμερικανών θεωρεί ότι η επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας «δεν αξίζει τον κόπο γιατί θα στοιχίσει ανθρώπινες ζωές», την ώρα που η ασθένεια Covid-19 έχει σκοτώσει περισσότερους από 75.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίζονται οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών (92%), οι μειονότητες (84%) και οι γυναίκες (72%). Σχεδόν οκτώ στους δέκα (77%) φοβούνται ότι ο νέος κορονοϊός θα μολύνει τους ίδιους ή κάποιον γνωστό τους.

Λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, πολλές Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι χαλαρώνουν τα μέτρα και θα ξαναρχίσουν τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων και καταστημάτων, με τη στήριξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. «Δεν λέω ότι όλα είναι τέλεια (…) Θα πληγούν κάποιοι σκληρά; Ναι. Αλλά πρέπει να ανοίξουμε τη χώρα μας και πρέπει να το κάνουμε σύντομα», είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επισκεπτόμενος ένα εργοστάσιο κατασκευής προστατευτικών μασκών στην Αριζόνα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 57% των Αμερικανών διαφωνούν με τους χειρισμούς του ενώ το 42% τους εγκρίνουν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP