Το CAS ανέλυσε το σκεπτικό του για την απόφαση για ΠΑΟΚ και Ξάνθη και υπογράμμισε ότι τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ έκαναν λάθος μιας και δεν μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης.
Το CAS με ανακοίνωσή του ανέλυσε το σκεπτικό της απόφασης να επιστραφεί η εκδίκαση για ΠΑΟΚ και Ξάνθη στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Σε αυτήν τονίζεται ότι τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ έκαναν λάθος να θεωρήσουν την Έκθεση της ΕΕΑ δεσμευτική και υπογραμμίζεται ότι δεν μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης. Παράλληλα από το CAS επισημαίνεται ότι οι επτά βαθμοί επιστρέφονται στον ΠΑΟΚ, όχι όμως και στην Ξάνθη καθώς δεν είχε ασκήσει έφεση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του CAS αναφέρει:
«Το CAS ακυρώνει την αφαίρεση των επτά βαθμών που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ και επιστρέφει την υπόθεση πίσω στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για εκδίκαση.
To CAS αποφάσισε σχετικά με τις εφέσεις των ελληνικών συλλόγων, Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ εναντίον της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ στις 14 Απριλίου του 2020, που επιβεβαίωσε την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Πειθαρχικής Επιτροπής να επιβάλει ποινή αφαίρεσης επτά βαθμών τόσο στον ΠΑΟΚ όσο και στην Ξάνθη για παραβίαση των νόμων περί πολυϊδιοκτησίας συλλόγων.
Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ ζήτησαν την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων. Ο Ολυμπιακός ζητώντας για αυστηρότερες ποινές σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη, και ο ΠΑΟΚ ζητώντας να μην επιβληθεί καμία ποινή. Αυτές οι προσφυγές συνεκδικάστηκαν στο CAS και παρουσιάστηκαν στο ίδιο πάνελ διαιτητών: κ.κ.Manfred Nan (Ολλανδία, πρόεδρος) κ κ. Ulrich Haas (Γερμανία) και κ.κ. Luigi Fumagalli (Ιταλία). To CAS ξεκίνησε τα διαδικαστικά στις αρχές Μαϊου 2020 και η ακρόαση έγινε παρουσία όλων των πλευρών στις 6 Ιουλίου 2020», αναφέρει αρχικά και πιο κάτω τονίζει:
«Το CAS διατάσσει ότι η αφαίρεση επτά βαθμών που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ μένει στην άκρη και η υπόθεση επιστρέφει στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για εκδίκαση. Από τη στιγμή που η Ξάνθη δεν άσκησε έφεση στην αφαίρεση επτά βαθμών που της επιβλήθηκε, αυτή η τιμωρία παραμένει. Τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ λανθασμένα υπέθεσαν ότι η Έκθεση που συνέταξε η ΕΕΑ στην Ελλάδα και που χρονολογείται στις 27 Ιανουαρίου του 2020 ήταν δεσμευτική και συνεπώς δεν την ανέλυσε. Απουσία τέτοιας ανάλυσης και χωρίς την κατάλληλη έγκριση των συμπερασμάτων της Έκθεσης της ΕΕΑ, η Έκθεση αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ ως άμεση βάση για την τιμωρία του ΠΑΟΚ.
Η Επιτροπή του CAS διαπίστωσε ότι, παρά τη δύναμή της να βγάλει απόφαση η ίδια πάνω στην υπόθεση, δεν ήταν κατάλληλο να εκδώσει μια τελική και δεσμευτική απόφαση υπό αυτές τις συνθήκες με σημαντικές συνέπειες για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Επιτροπή τόνισε ότι τα δικαστικά όργανα της ΕΠΟ δεν πρέπει να στερηθούν του καθήκοντός τους να αξιολογήσουν τα σύνθετα στοιχεία που εμπεριέχονται στην Έκθεση της ΕΕΑ, η ουσία της οποίας δεν έχει πλήρως αξιολογηθεί ούτε σε πρώτο βαθμό ούτε σε δεύτερο από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Επιπλέον, το CAS θεώρησε ότι ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να στερηθεί του δικαιώματός του να εκδικαστεί με βάση το εθνικό δίκαιο. Συνεπώς και οι δυο προσφυγές έγιναν εν μέρει δεκτές και το ζήτημα παραπέμπεται στον προηγούμενο βαθμό, εν προκειμένω στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ».
- Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι εγγραφές για το 7ο Olympic Day Run - September 9, 2024
- Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν διαρρήξεις και κλοπές από σπίτια και καταστήματα - September 9, 2024
- «Η υπόθεση του Γιάννη είναι δολοφονία» – Στον Άρειο Πάγο και πάλι ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ - September 9, 2024