Με φόντο μία έκδηλη ανησυχία για την επόμενη ημέρα το, Τόκιο ετοιμάζεται για την τελετή εναρξης των 32ων Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων.Μετά από καθυστέρηση ενός έτους, οι Αγώνες ξεκινούν αυριο 23 Ιουλίου, μία παγκόσμια αθλητική διοργάνωση που λίγοι θέλουν πλέον σε μία χώρα που καταγράφει καθημερινή αύξηση κρουσμάτων, οπως γράφει ο Guardian.
«Η χαρά και η προσδοκία που συνόδευσαν την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής το 2013 να αναθέσει τους Αγώνες στο Τόκιο, μοιάζει να ανήκει σε άλλη εποχή, πόσο σχεδόν σε διαφορετική δεκαετία».
Πολλοί κάτοικοι στη χώρας υποδοχής προετοιμάζονται για μία διοργάνωση που λίγοι θέλουν και πολλοί φοβούνται ότι θα αφήσει «μια κληρονομιά δημόσιας υγείας που θα επισκιάζει τα επιτεύγματα στον αθλητικό χώρο».
Καθώς ο κόσμος συνεχίζει τη μάχη εναντίον του κορονοϊού, πολλοί θεωρούν ότι η προσπάθεια της Ιαπωνίας πέτυχε εν μέρει λόγω μιας άλλης ανθρώπινης τραγωδίας – του σεισμού και του τσουνάμι που κατέστρεψε τις βορειοανατολικές ακτές της χώρας τον Μάρτιο του 2011 και πυροδότησε τριπλή τραγωδία στη Φουκουσίμα. Αν ο τότε Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίντζο Άμπε, κατάφερε να πείσει τους αξιωματούχους της ΔΟΕ ότι η Φουκουσίμα ήταν «υπό έλεγχο» – προς έκπληξη πολλών εκτοπισμένων- η Ιαπωνία δεν ήταν έτοιμη να αποφύγει τις παθογένειες και τα προβλήματα Ολυμπιακού μεγέθους που εμφανίστηκαν έκτοτε καθ’οδόν προς το «Τόκιο 2020». Πέρα από τις επικρίσεις για το αυξανόμενο κόστος , οι διοργανωτές βρέθηκαν στο στόχαστρο μετά από καταγγελίες για δωροδοκία, για μια διαμάχη λογοκλοπής γύρω από το αρχικό λογότυπο των Αγώνων, αλλά και τον πλήρη επανασχεδιασμό του κεντρικού χωρου της εκδήλωσης , το γήπεδο των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Hiroshi Sasaki, καλλιτεχνικός διευθυντής στις τελετές έναρξης και λήξης, αναγκάστηκε να αποχωρήσει, μετά το υποτιμητικό σχόλιο που έκανε για μία Γιαπωνέζα κωμικό. Την Τελετή Έναρξης θα χάσει και ο τέως πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, αφού αποφάσισε τελικά να μην παραστεί ενώ πρόκειται τελικά να παρακολουθήσουν από το στάδιο κάτι λιγότερο από 1.000 άτομα.
Περίπου 950 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των επισήμων και των δημοσιογράφων, θα παρακολουθήσουν από κοντά την αυριανη Τελετή Έναρξης, οπως ανέφερε εκπρόσωπος των διοργανωτών.