«Τράπεζα Περούκας» για γυναίκες που πολεμούν τον καρκίνο του μαστού, έχει δημιουργήσει ο σύλλογος «ΑΕΛΙΑ» στη Θεσσαλονίκη. Εκατόν πενήντα περούκες βρίσκονται στη διάθεση καρκινοπαθών σε όλη την Ελλάδα. Ο σύλλογος βοηθά άπορες γυναίκες, πληρώνοντας τις κλινικές, τα φάρμακα και τις θεραπείες, ενώ γιατροί εθελοντές τις χειρουργούν δωρεάν.
Την πρώτη στην Ελλάδα «Τράπεζα Περούκας», με σκοπό να βοηθήσει γυναίκες που έχουν χάσει τα μαλλιά τους, από τις χημειοθεραπείες, «πολεμώντας» τον καρκίνο του μαστού, έχει δημιουργήσει ο Σύλλογος «ΑΕΛΙΑ» στη Θεσσαλονίκη.
Ο σύλλογος «ΑΕΛΙΑ» (η λέξη προκύπτει από τις λέξεις Αγάπη, Ελπίδα, Λύσεις για Ίαση και Αποκατάσταση) ξεκίνησε το φιλανθρωπικό του έργο το 2011 από την πλαστική χειρουργό, Αθηνά Γιαννοπούλου, με σκοπό να φροντίσει άπορες γυναίκες να χειρουργηθούν, να πάρουν τα φάρμακά τους και να νικήσουν τον καρκίνο του μαστού. Στο πλαίσιο του έργου τους, δημιούργησαν την «Τράπεζα Περούκας» και, μάλιστα, όπως λέει η κ. Γιαννοπούλου, «είναι η πρώτη τράπεζα περούκας στην Ελλάδα».

Τράπεζα Περούκας
Η «Τράπεζα Περούκας», όπως είπε στο Sputnik η πρόεδρος της «ΑΕΛΙΑ», Αθηνά Γιαννοπούλου, δημιουργήθηκε όταν «αρκετές γυναίκες που είχαμε βοηθήσει, μας ζητούσαν περούκες. Ξέρετε, η στήριξη αυτών των γυναικών είναι ένα μεγάλο κομμάτι με το οποίο επίσης ασχολούμαστε».
Το κόστος για μια περούκα δεν είναι μικρό, ενώ συνήθως οι φθηνές είναι κακής ποιότητας και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των γυναικών. Έτσι, η «ΑΕΛΙΑ» αποφάσισε να προχωρήσει στην δημιουργία της «Τράπεζας Περούκας».
«Κάποια στιγμή, ασθένησε η μητέρα μου από καρκίνο του μαστού και τότε είδα ότι μια μέσης κατηγορίας περούκα κοστίζει 400 ευρώ. Έτσι, λοιπόν, προχωρήσαμε στη δημιουργία της Τράπεζας, καλώντας γυναίκες που είχαν αγοράσει περούκα και είχαν θεραπευθεί από τον καρκίνο του μαστού να μας δωρίσουν τις περούκες τους. Πολλές το έκαναν, με μεγάλη χαρά. Τις πήραμε, τις περιποιηθήκαμε, τις φωτογραφίσαμε για να μπορεί η κάθε γυναίκα να διαλέξει αυτή που πιστεύει ότι της ταιριάζει. Πρόσφατα, γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και οι οποίες δεν έχουν ασθενήσει, μας προσφέρουν τις περούκες που χρησιμοποιούσαν παλιά για λόγους αισθητικής. Κι αυτές τις παίρνουμε και τις στέλνουμε στους συντηρητές μας, προκειμένου να τις περιποιηθούν και να τις προσθέσουμε στην Τράπεζα» είπε η κ. Γιαννοπούλου προσθέτοντας ότι και οι 150 περούκες που διαθέτει η Τράπεζα, έχουν δοθεί σε γυναίκες που τις έχουν ανάγκη σε όλη την Ελλάδα.
Ο αγώνας για την συλλογή περουκών συνεχίζεται από την «ΑΕΛΙΑ» καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες.
«Το να έχει μια γυναίκα περούκα, που έχασε τα μαλλιά της κατά τη διάρκεια της θεραπείας, δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής. Είναι κυρίως θέμα ισορροπίας μέσα της. Μια γυναίκα που πολεμά τον καρκίνο πρέπει πάση δυνάμει να νιώσει ασφαλής και ισορροπημένη, για αυτό για εμάς είναι πολύ σημαντική η Τράπεζα Περούκας και σκοπός μας είναι να έχουμε περισσότερες περούκες για να καλύψουμε περισσότερες γυναίκες», είπε η αντιπρόεδρος της «ΑΕΛΙΑ», κ. Καλυψώ Γούλα.
8-10 γυναίκες
Η «ΑΕΛΙΑ» μέσα από τις εκδηλώσεις της, όπως η συναυλία που πραγματοποίησε με τον Δημήτρη Μπάση το περασμένο Σάββατο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καταφέρνει κάθε χρόνο να μαζεύει 50.000 ευρώ με τα οποία πληρώνει κλινικές, φάρμακα και άλλα είδη προκειμένου να βοηθήσει άπορες γυναίκες να νικήσουν τον καρκίνο του μαστού.
«Κάθε χρόνο φροντίζουμε 8-10 γυναίκες, δηλαδή να χειρουργηθούν και να κάνουν τις χημειοθεραπείες. Μαζί μας στο έργο αυτό είναι και πολλοί γιατροί, χειρουργοί, ογκολόγοι κ.α , οι οποίοι χωρίς να πληρώνονται στέκονται μαζί μας και μας βοηθούν» τόνισε η κ. Γιαννοπούλου.