Ετοιμότητα για πρόωρες εκλογές

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι οι εξελίξεις υποχρεώνουν το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να ξεπεράσει την περίοδο «αναστοχασμού» και «αυτοκριτικής» μετά την ήττα των 9 μονάδων στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

«Στόχος μας είναι το 32% να γίνει 42%» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Μάλιστα αναφερόμενος στο γιατί η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση δεν έχει κοινωνικό αντίκτυπο και δεν αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις σημείωσε ότι  «υπάρχουν ειδών και ειδών έρευνες και μετρήσεις. Υπάρχουν έρευνες που παραγγέλνονται για να διαπιστώσεις τις τάσεις κοινωνίας και αυτές που παραγγέλνονται για να διαμορφώσουν τις τάσεις στην ελληνική κοινωνία».

Σημείωσε πάντως ότι στις δημοσκοπήσεις που έδειχνα στην προηγούμενη φάση της πανδημίας ότι ο ελληνικός λαός συσπειρώθηκε γύρω από την κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της απώλειας της ανθρώπινης ζωής από την πανδημία, σήμερα οι ίδιες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι τάσεις αλλάζουν με ραγδαίο τρόπο.

 

«Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης στοιχειοθετείται. Δεν είναι μόνο η συμφωνία Πρεσπών που είναι το πιο ισχυρό παράδειγμα. Ο άνθρωπος δεν είχε διαφωνία και επέλεξε να διαφωνήσει για να διχάσει λαό και να κερδίσει λίγους ψήφους. Και σήμερα δίνει .… μάχες. Έταξε προεκλογικά δουλειές και ανάπτυξη και μόλις ανέλαβε –πριν έρθει η πανδημία-, έφερε ύφεση. Πως διαχειρίζεται πανδημία; Λέει ότι έδωσε 24 δις ευρώ και έχει δώσει 4 δις ευρώ. 4,6 δις. Διαρκής πολιτική απάτη» είπε χαρακτηριστικά.

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι δύσκολο να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Μητσοτάκη καθώς «εγώ συγκάλεσα τρεις φορές συμβούλιο πολιτικών αρχηγών όταν κλέφτη με ανέβαζαν και ψεύτη με κατέβαζαν, όταν βρισκόμουνα στη μέγγενη των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ και ο κ. Μητσοτάκης έπαιρνε τις ακραίες θέσεις των δανειστών».

«Δεν είναι δικαιολογία» είπε ο κ. Τσίπρας για τους χαρακτηρισμούς περί πολιτικής απάτης του κ. Μητσοτάκη ότι θα μπορούσαν να συνομιλούν για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα.

Τρία ολισθήματα του ΚΙΝΑΛ

Σε σχέση με το πως τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι του ΚΙΝΑΛ και αν το εντάσσει και αυτό στις προοδευτικές δυνάμεις ως εν δυνάμει σύμμαχο του ΣΥΡΙΖΑ ως ο κ. Τσίπρας απάντησε:

«Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του ΚΙΝΑΛ στην προοδευτική παράταξη. Θα πρέπει να το αποδείξει. Η βασική κριτική στο ΚΙΝΑΛ είναι ότι σε κρίσιμες στιγμές στήριξε τη ΝΔ, τη δεξιά συντηρητική παράταξη σε ακραίες πολιτικές. Και στο διάστημα που μεσολάβησε από τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Σαμαρά , υπέπεσε σε τρία στρατηγικά ολισθήματα. Δεν υποστήριξε Συμφωνία Πρεσπών κόντρα στο κόμμα των ευρωπαίων σοσιαλιστών και κόντρα σε πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Δεύτερο ολίσθημα σε σχέση με την προοδευτική ταυτότητα είναι η ακατανόητη επιλογή του ΚΙΝΑΛ να καταψηφίσει απλή αναλογική.

Τρίτη ακατανόητη επιλογή του ΚΙΝΑΛ είναι η πρόσφατη επιλογή να υπερψηφίσει ένα νόμο που βάζει γύψο στις διαδηλώσεις.

Δεν μπορούμε να μην ασκούμε κριτική. Δεν έχουμε αριστερόμετρο και προοδευτικόμετρο. Η κοινωνία κρίνει τις πολιτικές δυνάμεις με βάση όσα πράττουν και όχι με όσα λένε».

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με φόντο την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω των προκλήσεων από τη γειτονική χώρα, εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

«Φοβάμαι ότι ο κ. Μητσοτάκης κινείται χωρίς πυξίδα. Aν πατάει πάνω στην εθνική γραμμή , τότε γιατί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου που υπεγράφη το τουρκολιβυκό σύμφωνο δεν πίεσε την Τουρκία για διερευνητικές επαφές και συναντούσε τον πρόεδρο Ερντογάν στα Ηνωμένα Έθνη και ούτε του ψέλλιζε για το Αιγαίο».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο ίδιος συνάντησε πολλές φορές τον Ερντογάν, και όχι  σε εύκολες στιγμές.

«Δεν διαχειριστήκαμε εύκολες περιστάσεις σε σχέση με τους γείτονες μας. Είχαμε την προσφυγική κρίση, είχαμε μεγάλες δυσκολίες με τους δύο έλληνες στρατιωτικές που συνελήφθησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα και με τους 8 τούρκους αξιωματικούς που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στη γειτονική χώρα.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες δεν σταματήσαμε ποτέ να έχουμε κανάλια επικοινωνίας. Και στις πιο δύσκολες στιγμές».

Καλέσαμε, πρόσθεσε,  για πρώτη φορά να έρθει στην Ελλάδα τούρκος πρόεδρος μετά από 65 χρόνια.

«Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κανείς στην εξωτερική πολιτική είναι να μην διατηρείς διαύλους επικοινωνίας» είπε ενώ αναφερόμενος στον Ερντογάν, τόνισε πως παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα και βάζει στο τραπέζι ζητήματα τα οποία είναι λυμένα με βάση τις διεθνείς συνθήκες.

«Μία διαφορά έχουμε με την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα που ταυτίζεται με την ΑΟΖ. Να λυθεί μέσα από τον διάλογο . Εμείς ξεκινήσαμε τις διερευνητικές επαφές το 2016 που σταμάτησαν με ευθύνη την Τουρκία».

«Ναι» στις επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ της επανεκκίνησης των διερευνητικών επαφών ωστόσο αναρωτήθηκε αν η ατζέντα θα είναι ίδια με αυτή που αφήσαμε το 2016.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κατάληξη στις διερευνητικές επαφές για το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Γι΄ αυτό και όλοι επικαλούμαστε τη Χάγη» σημείωσε για να προσθέσει.

«Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Είμαστε υπέρ του διαλόγου, υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε διαφωνία.

Επέλεξε  – όπως είπε – να διαφωνήσει και να διχάσει τον ελληνικό λαό και να κερδίσει μερικούς ψήφους. Και τώρα δίνει μάχες για τον Ζάεφ».