
Vector flat illustration.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ένα σύνθετο δίκτυο που αποτελείται από κύτταρα που καταπολεμούν παθογόνα βακτήρια και ιούς. Για ένα υγιές ανοσοποιητικό παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, με τη διατροφή μας να είναι ένας από τους πιο βασικούς αφού κάνοντας τις “σωστές” επιλογές μπορούμε να ενισχύσουμε τον οργανισμό με πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλή του λειτουργία.
Πέρα από την ολιστική τους συμβολή στην καλή υγεία, ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα παίζουν σημαντικό ρόλο, πιο συγκεκριμένα, στην υγεία του ανοσοποιητικού. Για παράδειγμα, η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος είναι σημαντικά για την παραγωγή των κυττάρων του ανοσοποιητικού, όπως τα αντισώματα και τα λευκά αιμοσφαίρια. Άλλες βιταμίνες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην εξουδετέρωση παθογόνων μικροβίων που έχουν εισέλθει στον οργανισμό και να μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε πιο γρήγορα από μια ίωση ή λοίμωξη.
Βιταμίνες για ανοσοποιητικό: Οι 4 βασικές βιταμίνες για να αντισταθούμε στις ιώσεις
Βιταμίνη Β6
Το σώμα μας χρειάζεται τη βιταμίνη Β6 για να παράξει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Ειδικότερα, η Β6 είναι σημαντική για την παραγωγή των Τ-λεμφοκυττάρων, ενός είδους κυττάρων που συμβάλουν στην καταστροφή των προσβεβλημένων από ιούς ή μικρόβια κυττάρων στο σώμα και ενεργοποιούν την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού.
Τα καλά νέα είναι πως η έλλειψη βιταμίνης Β6 θεωρείται σπάνια και συνήθως προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες από τη διατροφή μας. Καλές πηγές της είναι τα ρεβίθια, οι πατάτες, ο τόνος, η μπανάνα, το κοτόπουλο και το kale.
Βιταμίνη C
Έχει γίνει κοινή μας γνώση η δύναμη της βιταμίνης C στη λειτουργία του ανοσοποιητικού. “Η βιταμίνη C είναι ζωτικής σημασίας για υγιές ανοσοποιητικό σύστημα”, επιβεβαιώνει ο Chris D’Adamo, PhD, επιδημιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ. Γιατί όμως η συγκεκριμένη βιταμίνη ξεχωρίζει; Ο λόγος είναι πως η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλει στην καταστροφή επικίνδυνων μικροβίων, ανάμεσά τους βακτηρίων και ιών όπως εκείνος του κοινού κρυολογήματος και της πνευμονίας. Η βιταμίνη C αυξάνει επίσης την παραγωγή των κυττάρων του ανοσοποιητικού στον οργανισμό μας, ανάμεσά τους των λευκών αιμοσφαιρίων και των μακροφάγων, τα οποία είναι κύτταρα που σκοτώνουν βακτήρια απορροφώντας τα.
Για να έχουμε επαρκή βιταμίνη C στον οργανισμό χρειάζεται να την προσλαμβάνουμε καθημερινά καθώς δεν αποθηκεύεται. Αυτό όμως δεν είναι πρόβλημα, ειδικά σε όσους ακολουθούν τις βασικές αρχές της μεσογειακής διατροφής. Καλές πηγές της είναι οι πολύχρωμες πιπεριές, οι φράουλες, το ακτινίδιο, τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο και το σπανάκι.
Βιταμίνη D
Πρόσφατη έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Χόλικ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “PLoS One”, ανέδειξε την επάρκεια σε βιταμίνη D ως παράγοντα προστασίας από σοβαρή νόσηση με COVID-19. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 235 ασθενείς εισηγμένους στο νοσοκομείο με διάγνωση Covid-19. Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς άνω των 40 ετών με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D ήταν 51,5% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από κορονοϊό, σε σχέση με όσους είχαν ανεπαρκή επίπεδα της εν λόγω βιταμίνης (κάτω από 30 ng/mL).
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο για την εν λόγω βιταμίνη είναι πως συχνά εντοπίζεται ανεπάρκειά της στους πληθυσμούς, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη και μάλιστα στις χώρες της Μεσογείου. Η ανεπάρκεια βιταμίνης D προκαλεί σοβαρή ανησυχία στους ειδικούς καθώς συσχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες για λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα. Η βιταμίνη D είναι τόσο σημαντική για το ανοσοποιητικό επειδή αυξάνει τον αριθμό των μακροφάγων κυττάρων, κυττάρων του ανοσοποιητικού που συμβάλλουν στην “εξόντωση” νοσογόνων κυττάρων που έχουν βρει το δρόμο για να εισέλθουν στον οργανισμό.
Για να εξασφαλίσετε την επαρκή πρόσληψή της συνήθως αρκεί αρκούν 15-30 λεπτά έκθεσης του προσώπου χεριών ποδιών ή ράχης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία επί δύο φορές την εβδομάδα μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ.
Διατροφικές πηγές της βιταμίνης D είναι τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, ο κρόκος του αβγού, το ιχθυέλαιο, οι σαρδέλες και το μοσχαρίσιο συκώτι.
Βιταμίνη E
Πρόκειται για μια βιταμίνη με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που ενισχύει την δράση του οργανισμού κατά των λοιμώξεων. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που βοηθούν την άμυνα των κυττάρων κατά των μορίων των τοξικών ελευθέρων ριζών, οι οποίες όταν βρίσκονται σε αφθονία αυξάνουν τον κίνδυνο για φλεγμονές, καρδιοπάθεια, καρκίνο και άλλα νοσήματα.
Συνήθως άνθρωποι που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες της σημαντικής αυτής βιταμίνης, καθώς καλή πηγή της είναι το ελαιόλαδο. Πλούσια σε βιταμίνη Ε είναι επίσης άλλα φυτικά έλαια, το αβοκάντο, τα αμύγδαλα και οι κόκκινες πιπεριές.
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν γίνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει χαμηλότερα από τον βασικό μισθό - December 6, 2023
- “Τιμάμε τη μνήμη του Αλέξη με αγώνες…” – Με πανό και πλήθος κόσμου να έχει ανταποκριθεί στο κάλεσμα για τα 15 χρόνια Γρηγορόπουλου - December 6, 2023
- Συγκέντρωση μνήμης για τα 15 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου - December 6, 2023