Για τις αποκαλύψεις που έκανε η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου για τον βιασμό που υπέστη από παράγοντα της ιστιοπλοΐας, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ (105,8) η Βούλα Πατουλίδου.

«Με ενοχλεί αυτή η κατάσταση επειδή γνωρίζω τη Σοφία, τον αθλητικό χώρο τον έχω ζήσει από 19 χρονών ξεκίνησα τον πρωταθλητισμό, εκείνο που με θυμώνει πολύ είναι ότι ο φόβος είναι βία. 20 χρόνια μία λαβωμένη ψυχή κρατούσε ένα μυστικό, το οποίο ήθελε να το ουρλιάξει, το έθαψε και όταν ήρθε η στιγμή – γιατί πολλοί αναρωτιούνται γιατί τώρα – βλέπει τον ίδιο άνθρωπο να θέλει να συνεχίσει – γιατί έχει εκλογές στην ομοσπονδία – και ευελπιστείς κάποια στιγμή από την αγωνία σου ότι θα περάσει αυτό και αυτό τον άνθρωπο δεν θα τον ξαναδείς. Και περνάει ο καιρός, ξανά μπροστά σου. Και καθώς μεγαλώνεις και δυναμώνεις, λες φτάνει πια, να μου βιάζεις και το μυαλό και την ψυχή. Αυτός ο φόβος είναι που δυναμώνει την εξουσία αυτού. Και λες δεν θα σου επιτρέψω αλώβητος να συνεχίσεις χωρίς καμία επίπτωση που δεν ξέρω αν το έχεις κάνει και σε κάποιον άλλο».

Και συνέχισε η αντιπεριφερειάρχης και Ολυμπιονίκης: «Χτυπιέται ο χώρος του αθλητισμού, γιατί η Σοφία είναι καταξιωμένη – μεγάλη αθλήτρια αλλά πολλοί μπορούν να βεβαιώσουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους, οι άνθρωποι που έχουν εξουσία και που ταυτόχρονα είναι και χυδαίοι και ποταποί, τέτοιες ανάλογες περιπτώσεις προφανώς έχουν προκαλέσει».

Η έκταση τέτοιων φαινομένων στον αθλητισμό

«Πάντα», λέει η κα Πατουλίδου, «σε μία αθλήτρια, εργαλείο δουλειάς της είναι το κορμί. Το κορμί όμως τραυματίζεται, άρα η σωματική επαφή είναι επιβεβλημένη. Ακόμη και αν εσύ δεν μπορείς να ερμηνεύσεις με πιο τρόπο γίνεται αυτό, άμεσα καταργείται αυτή η αλήθεια που υπάρχει στον αθλητισμό. Οι ανήλικες αθλήτριες – αθλητές είναι πλέον απροστάτευτοι, είχαμε και το πρόσφατο παράδειγμα της Αμερικής.Είναι τέτοια η φύση της δουλειάς του αθλητή, που εύκολα μπορείς να παρεξηγηθείς. Εγώ 20 χρόνια δεν έτυχε ποτέ να νιώσω σeξουαλική παρενόχληση. Μου λένε πολλοί ήσουν άγρια. Δεν παίζει ρόλο αυτό. Μπορεί να σε αγκαλιάσει ο άλλος και είσαι το θεριό που μπορεί να νιώσεις σeξουαλική παρενόχληση».

Καταλήγοντας η κα Πατουλίδου είπε: «Πλέον τα παιδιά το 2021 είναι πιο υποψιασμένα. Αν θελήσουμε να συγκρίνουμε χώρους, με όλες τις δυσκολίες, με όλα τα αποστήματα, από τους πιο υγιείς χώρους είναι ο αθλητισμός. Αν μπορούμε να τον περιφρουρήσουμε. Ο κάθε τυχάρπαστος δεν μπορεί με μισή μέρα σεμινάριο ή με 4 χρόνια στο πανεπιστήμιο, χωρίς καμία ασφαλιστική δικλείδα να ασχολείται με το μέλλον της κοινωνίας μας. Η εξουσία είναι επικίνδυνη αν δεν μπορείς να τη διαχειριστείς, γιατί είναι σαν τον πινγκ – πονγκ και γυρίζει ξανά σε εμάς».