Ο πρωθυπουργός  είναι αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω στις αλλαγές που προωθούνται στα εργασιακά, με δεδομένο πως ο κόσμος της εργασίας εξελίσσεται και αντιμετωπίζει προβλήματα ή προκλήσεις του 21ου αιώνα, που είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν.

Κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως ο κ. Τσίπρας θα πρέπει κατ’ αρχάς να περιμένει τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου, στη συνέχεια να το διαβάσει και έπειτα να το κρίνει. Σε κάθε περίπτωση όμως η 5ετής παραμονή του στην εξουσία συνδυάστηκε με μία ανερμάτιστη πολιτική για τα εργασιακά ζητήματα.

Όπως υπογραμμίζουν η κριτική που ασκεί ουσιαστικά συνιστά εκ των υστέρων παραδοχή της αδράνειας των κυβερνήσεών του.

Παράλληλα στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν πως η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα εκσυγχρονίσει τον μηχανισμό εφαρμογής του ωραρίου προς όφελος του εργαζόμενου και κατά της ανομίας και της μαύρης εργασίας και θα απαντήσει σε ζητήματα της εποχής όπως η τηλεργασία θεσπίζοντας και το δικαίωμα της αποσύνδεσης.

«Η απάντηση δεν κρύβεται σε συνθήματα του 19ου αιώνα αλλά στην επιλογή βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών», σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί το ΣΥΥΡΙΖΑ, για fake news αναφορικά με το επερχόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας ότι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο απαντά σε πραγματικά προβλήματα της αγοράς» ενώ παράλληλα «επιχειρεί να προσαρμόσει την αγορά εργασίας σε εξελίξεις κοινωνικές- οικονομικές και τεχνολογικές» καθώς «η στασιμότητα και ο δογματισμός δεν είναι φιλεργατική πολιτική».

Σχετικά με τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο, η ΝΔ ξεκαθαρίζει πως ήταν, είναι και θα παραμείνει κατοχυρωμένο. Και η όλη συζήτηση περί κατάργησής του είναι μια ανόητη συζήτηση. Αυτό θα φανεί ακόμη περισσότερο από την ειδική διάταξη που θα υπάρχει στο νομοσχέδιο και η οποία θα κατοχυρώνει όχι μόνο το 8ωρο, αλλά και το 40ωρο και το 5ήμερο την εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, τονίζεται πως αυτή είναι νόμος του κράτους εδώ και 30 χρόνια (νόμος 1892 του 1990). Ενώ υπάρχει και αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία που ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ο νόμος αυτός ίσχυε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, αλλά και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ καταργεί το 8ωρο, ίσχυε και επί διακυβέρνησής του, αναφέρει η ΝΔ σε non paper, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως το νομοσχέδιο θα παρέχει τη δυνατότητα σε όσους εργαζόμενους το επιθυμούν, να εργαστούν λίγο περισσότερο για κάποιες μέρες και λιγότερο κάποιες άλλες, ή ακόμα και να δουλέψουν 4 ημέρες την εβδομάδα, αντί να δουλεύουν 5 μέρες την εβδομάδα. Ή να πάρουν 6 εβδομάδες άδεια το χρόνο, αντί να πάρουν 4 εβδομάδες άδεια και μάλιστα χωρίς να μειώνονται οι αποδοχές τους ή να αυξάνεται ο μέσος όρος χρόνου εργασίας τους που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τις 5 ημέρες την εβδομάδα και 8 ώρες την ημέρα.