Την επίσημη έναρξη του κτηματολογικού γραφείου Θεσσαλονίκης σηματοδότησε η επίσκεψη στο χώρο του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και του υφυπουργού ψηφιακής διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Με την επίσημη έναρξη λειτουργίας του, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, λειτουργούν οι ψηφιακές υπηρεσίες του γραφείου, οι μεταβιβάσεις φυσικών προσώπων, ενώ οι αγοραπωλησίες γίνονται πλέον μέσω του akinita.gov.gr και πλέον η εκτέλεση τους γίνεται άμεσα, σε μια μόλις εργάσιμη ημέρα.

“Μετά από έξι χρόνια προσπαθειών, μια πολύ μεγάλη εκκρεμότητα για τη Θεσσαλονίκη λήγει. Άνοιξε το Κτηματολογικό Γραφείο, το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα σε άριστη συνεργασία με τον Υπουργείο Δικαιοσύνης με την πολιτική βούληση του οποίου εν θα είχε λήξει αυτή η εκκρεμότητα”, είπε.

432615762-298631206435284-5368869238174755593-n.jpg

Πρακτικά για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σημαίνει ότι από την πρώτη ημέρα λειτουργίας δεν προκαλείται ο κόσμος να έρθει στο Κτηματολόγιο, μιας και θα εξυπηρετείται ψηφιακά στο μεγαλύτερο εύρος των πράξεών. Παράλληλα ψηφιοποιείται το αρχείο της Θεσσαλονίκης και των Υποθηκοφυλακείων έξω προαναγγέλθηκε και ο μηδενισμός των 32.000 εκκρεμοτήτων στο Κτηματολογικό μέσα σε ένα εξάμηνο.

“Σε συνεργασία με τους συλλόγους, βελτιώνουμε συνεχώς τις πλατφόρμες ώστε να είναι χρηστικές για επαγγελματίες και πολίτες. Ψηφιοποιείται επίσης το αρχείο της Θεσσαλονίκης και των Υποθηκοφυλακείων, περίπου 40 εκατ. σελίδων, ώστε να ελαφρύνουμε την πρόσβαση των πολιτών και των επαγγελματιών. Μετά από αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αυξήσαμε το τίμημα για τους δικηγόρους ανά πράξη και πάνω από 200 δικηγόροι της πόλης θα συμβάλλουν στον μηδενισμό των 32.000 εκκρεμοτήτων στο Κτηματολογικό οι οποίες σε έξι μήνες περίπου θα μηδενιστούν”, δήλωσε αναλυτικά ο υφυπουργός.

Σημαντική είδηση της ημέρας είναι η κατάργηση της διαδικασίας του πρόδηλου λάθους για τα φυσικά πρόσωπα. Οι δημόσιες υπηρεσίες θα αντλούν τα στοιχεία των προσώπων από το Μητρώο Πολιτών χωρίς να κάνουν καμία ενέργεια.

Από την πλευρά του, ο υπουργός δικαιοσύνης Γιώργος Φλωριδης συνεχάρη τον κ. Κυρανάκη για την πολύχρονη προσπάθεια του να ανοίξει επίσημα το γραφείο της Θεσσαλονίκης. Αναφορικά με τις δηλώσεις του υφυπουργού ότι δε συνιστούν πρωταπριλιάτικο ψέμμα.

432988457-1133269297714634-3487500909438806629-n.jpg

“Είναι μια πραγματικότητα την οποία θα δουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Οι αρμόδιοι φορείς της πόλης θα συμβάλλουν αποφασιστικά έτσι ώστε να πάμε σε μια νέα εποχή. Στην πραγματικότητα περάσαμε ήδη σε μία νέα εποχή σε έναν πολύ σημαντικό τομέα ο οποίος διαδραματίζει ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μεταξύ άλλων. Όλες οι συντελούμενες πράξεις που καταλήγουν στο κτηματολογικό γραφείο έχουν σαφέστατα οικονομική επίδραση στην εν γένει λειτουργία της χώρας.

Για την αγαστη συνεργασία συμβολαιογράφων και κτηματολογίου, προαναγγέλθηκε επίσης η δημιουργία ενός εγχειριδίου το οποίο θα ακολουθούν και οι προϊστάμενοι του κτηματολογικού γραφείου και οι συμβολαιογράφοι για να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις στη διαδικασία καταχώρησης και μεταβίβασης ακινήτου.

Ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φιλοκαλιώτης στη συνέχεια δήλωσε πως πρόκειται για μεγάλη μέρα για την πόλη γιατί θα μπορούν όλα να γίνονται ψηφιακά και θα μειωθούν οι χρόνοι και η γραφειοκρατία.

Ευχαρίστησε και ο ίδιος τον κ. Κυρανάκη για την επίμονη προσπάθεια του προς την ψηφιοποίηση και την εξυπηρέτηση των πολιτών, με τη μείωση της γραφειοκρατίας.