Αντιδρώντας στις… αντιδράσεις για όσα συνέβησαν στο φινάλε του Γκραν Πρι του Άμπου Ντάμπι όπου και κρίθηκε το ποιος θα κάτσει στο θρόνο της Formula 1 για το 2021, η FIA προανήγγειλε έρευνα. Συγκεκριμένα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού ενέκρινε την πρόταση του Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Jean Todt, να αρχίσει λεπτομερής ανάλυση και διευκρίνηση των διαδικασιών με γνώμονα το μέλλον.Το σημείο τριβής ανάμεσα στη FIA και τη Mercedes με την οποία υπάρχει πολεμική σχέση αυτή τη στιγμή, ήταν οι χειρισμοί του διευθυντή του αγώνα, Michael Masi. Ειδικά το γεγονός πως έσπευσε να απομακρύνει το αυτοκίνητο ασφαλείας και ταυτόχρονα να αφήσει μόνο τους οδηγούς που ήταν ανάμεσα στους Lewis Hamilton και Max Verstappen να προσπεράσουν.
Αυτά ουσιαστικά άλλαξαν τις ισορροπίες, υπέρ του Ολλανδού και κατά του πρωταθλητή. Γι’ αυτό και προέκυψαν τόσες αντιδράσεις, τις οποίες η Ομοσπονδία δεν θα μπορούσε να αγνοήσει.

Η ανακοίνωση έλεγε:

«Οι συνθήκες γύρω από τη χρήση του Αυτοκινήτου Ασφαλείας μετά το ατύχημα του Nicholas Latifi και οι σχετικές επικοινωνίες ανάμεσα στη διεύθυνση του αγώνα της FIA και των ομάδων της F1, έχουν οδηγήσει σε παρανοήσεις και αντιδράσεις από ομάδες της Formula 1, οδηγούς και θεατές. Σε μία διαφωνία που πλήττει την εικόνα του πρωταθλήματος και επηρεάζει τους πανηγυρισμούς από το πρώτο πρωτάθλημα οδηγών που κατέκτησε ο Max Verstappen και το όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημα κατασκευαστών που κατέκτησε η Mercedes. Μετά την αναφορά όσων συνέβησαν και με στόχο τη συνεχή βελτίωση, ο πρόεδρος της FIA πρότεινε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητου Αθλητισμούς να πραγματοποιηθεί λεπτομερής ανάλυση και να διευκρινιστεί τι συνέβη. Το θέμα θα συζητηθεί με όλες τις ομάδες και οδηγούς, για να παρθούν μαθήματα από αυτή την κατάσταση και να υπάρξει διαύγεια προς τους συμμετέχοντες, τα media και τους θεατές, σχετικά με τους κανονισμούς, ώστε να διασφαλιστεί ο χαρακτήρας του σπορ. Πάντα σε συνδυασμό με την ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων. Αυτή η ανάλυση δεν θα ωφελήσει μόνο τη Formula 1 αλλά και όλα τα πρωταθλήματα πίστας της FIA».