Η ομάδα The FRAMe Project παρουσιάζει στο κοινό της Θεσσαλονίκης με ελεύθερη είσοδο για όλους, πλήρως λειτουργικά αντίγραφα του  Μηχανισμού των Αντικυθήρων στην διάλεξη που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 στην Αίθουσα Μανώλης Ανδρόνικος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Ομιλητής θα είναι ο κ.Αριστείδης Βούλγαρης, επικεφαλής της ομάδας The Functional Reconstruction of Antikythera Mechanism – The FRAMe Project.

Περίληψη διάλεξης:

Η ομάδα The FRAMe Project, μελέτησε τις αξονικές τομογραφίες ακτίνων-Χ του Antikythera Mechanism Research Project,ανακατασκεύασε όλα τα εξαρτήματα και συναρμολόγησε δύο πλήρως λειτουργικά αντίγραφα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

Κατά την περαιτέρω μελέτη των αξονικών τομογραφιών διαπιστώθηκαν σε αρκετά εξαρτήματα του αρχαίου πρωτοτύπου, στοιχεία που αποδεικνύουν τη χρήση από τον αρχαίο κατασκευαστή, κάποιου διατρητικού εργαλείου καθώς και κάποιου είδους τόρνου της εποχής εκείνης.

Αποτελεί τον αρχαιότερο γνωστό πολύπλοκο, πλανητικής λειτουργίας, μηχανισμό και αποκαλείται ως ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής.
Η ομάδα εντόπισε επίσης σε αρχαία κεραμικά αγγεία και τοιχογραφίες σημαντικές και αντιπροσωπευτικές αναπαραστάσεις εργαλείων της αρχαϊκής και της ελληνιστικής περιόδου, τα οποία μπορούν να θεωρηθούν ως πρόγονοι των εργαλείων που χρησιμοποίησε ο αρχαίος κατασκευαστής. Με βάση τις αναπαραστάσεις η ομάδα ανακατασκεύασε πιστά και πλήρως λειτουργικά αυτά τα εργαλεία.

Τα νέα στοιχεία που εντοπίστηκαν από την ομάδα, αφορούν σε πολύ σημαντικές διορθώσεις στο μηχανολογικό σχέδιο του Μηχανισμού (είδος και θέση αξόνων, καθώς και αριθμός οδόντων των γραναζιών) και είναι δημοσιευμένα σε έξι συνολικά εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού με κριτές.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει παρουσίαση και χρήση του λειτουργικού μοντέλου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, ενώ το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να χειριστεί τις λειτουργικές ανακατασκευές των δύο αρχαιοελληνικών τοξωτών δραπάνων και του πτολεμαϊκού κατακόρυφου τόρνου.

 

Λίγα λόγια για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, μοναδική στο είδος της μηχανολογική κατασκευή, που βρέθηκε τυχαία σε ένα ναυάγιο των Αντικυθήρων το 1900 από συμιακούς σφουγγαράδες.

Πρόκειται για ένα είδος γραναζωτού αναλογικού υπολογιστή, ο οποίος μπορούσε να προβλέπει τη θέση του Ηλίου στον ουρανό, τις φάσεις της Σελήνης, τις εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης καθώς και την ημερομηνία έναρξης των Στεφανιτών αθλητικών Αγώνων.

Το 2005, η διεθνής διεπιστημονική ομάδα Antikythera Mechanism Research Project, προχώρησε στη λήψη τομογραφιών ακτίνων-Χ του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, οι οποίες έδωσαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που απασχολούσαν τους ερευνητές πολλά χρόνια.

Πληροφορίες

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μανόλη Ανδρόνικου 6, ΤΘ 506 19, Θεσσαλονίκη
T. 2313 310201
F. 2310 861306
email: amth@culture.gr

Διάλεξη “Κατασκευάζοντας τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων με αρχαία ελληνικά εργαλεία”
Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 στις 19:00

Είσοδος ελεύθερη