Απ’ όλα φαίνεται ότι θα έχουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της 85ης ΔΕΘ, με το Μαξίμου να έχει «ακούσει» κατά το προηγούμενο διάστημα τις ανάγκες της κοινωνίας που έχει πληγεί οικονομικά από την πανδημία, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση θέλει να σηκώσει τείχος προστασίας απέναντι στο «τσουνάμι» των ανατιμήσεων που θα χτυπήσει την αγορά.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η κυβέρνηση ετοιμάζει «γενναίο» πακέτο μέτρων που θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις, ενίσχυση εργαζομένων – επιχειρήσεων αλλά και νοικοκυριών και το οποίο θα στοχεύει στην γρήγορη και στοχευμένη ανάπτυξη.

Από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται να καταστεί σαφές ότι δίνεται παράλληλα, ιδιαίτερο βάρος, στην ώθηση της νέας γενιάς, τόσο σε επίπεδο κατάρτισης όσο και στην εργασιακή αποκατάσταση. Πάνω σε αυτή τη βάση θα υπάρξουν εξαγγελίες, για σύγχρονα προγράμματα κατάρτισης, αλλά και για την επιδότηση start-up επιχειρήσεων, ενώ στο επίπεδο προσλήψεων θα ανακοινωθεί πρόγραμμα που θα αφορά επιδοτήσεις, προκειμένου οι νέοι πτυχιούχοι να έχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

Το σχέδιο, κινείται σε τρεις άξονες και θα αφορά, ανάπτυξη, μείωση φόρων και στήριξη της κοινωνικής συνοχής, ενώ βάση θα δοθεί και στην αναχαίτιση του μεγάλου κύματος ανατιμήσεων στην αγορά.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ θα είναι μεγαλύτερο του αναμενομένου, γιατί τα δεδομένα άλλαξαν καταλυτικά όταν ανακοινώθηκε ανάπτυξη 16,2% του ΑΕΠ που υπερέβη κάθε προσδοκία. Δημιουργεί πρόσθετα έσοδα άνω του 1 δισεκ. ευρώ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταβιβάζει ένα «μέρισμα ανάπτυξης».

Οι τρεις άξονες των παρεμβάσεων

Ο πρώτος άξονας αφορά το αντιστάθμισμα των ανατιμήσεων με μέτρα ελάφρυνσης:

150 εκατ. ευρώ μέσω της διεύρυνσης του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου για να περιοριστούν οι ανατιμήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος
αύξηση του επιδόματος θέρμανσης
Η τόνωση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω φόρων και εισφορών και μέτρα με στόχο τη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης

Ο δεύτερος άξονας αφορά τη μείωση των φόρων και των εισφορών:

Κατά τρεις μονάδες μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές το 2022
Μόνιμη κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα
Μειώνεται στο 20% ο φόρος στις επιχειρήσεις
Κίνητρο συγχώνευσης επιχειρήσεων, καθώς όταν μια εταιρεία θα συγχωνεύεται με μια άλλη ο φόρος θα μειώνεται στο μισό
Μείωση του τέλους επιτηδεύματος και η εξαγγελία της νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ

Ο τρίτος άξονας είναι οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας:

Είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας με πρόγραμμα που θα αφορά την ηλικιακή ομάδα 18-29 ετών με την επιχείρηση που θα τους προσλαμβάνει να λαμβάνει επιδότηση άνω των 1.000 ευρώ.
Άλλο μέτρο αφορά την κινητροδότηση 12-17 ετών για τον εμβολιασμό τους. Πρόκειται για μια δωροκάρτα ανάλογη του Freedom pass (άγνωστου ακόμα ποσού) και δωρεάν δεδομένα για ίντερνετ στα κινητά.