«Βομβαρδισμός» δημοσιευμάτων σε Ευρώπη και Αμερική, εκθειάζουν την Ελλάδα για τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού και υποδεικνύουν τις ομορφιές της χώρας μας ως τον ιδανικό προορισμό τουρισμού φέτος το καλοκαίρι.
Από το αμερικανικό CNN, αλλά και το σύνολο σχεδόν του γερμανικού Τύπου, ως τις βρετανικές Telegraph και The Sun, ο διεθνής Τύπος περιγράφει τα πλεονεκτήματα του ελληνικού τουρισμού σε ένα καλοκαίρι που εκ των πραγμάτων θα είναι πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα.
Ο δελεαστικός ελληνικός τουρισμός σε δημοσίευμα του CNN
«Η ελκυστικότητα του ελληνικού τουρισμού δεν αποτελεί μυστικό, αλλά με όλους εν μέσω κρίσης κορωνοϊού, η ιδέα του να περάσει κανείς το καλοκαίρι του στην Ελλάδα μόνο μακρινό όνειρο θα μπορούσε να είναι. Ή μήπως όχι, λένε οι Έλληνες αξιωματούχοι» αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό CNN. «Το μεσογειακό έθνος φαίνεται πως αποτελεί ένα σπάνιο success story του κορωνοϊού» συνεχίζει το δημοσίευμα, που σημειώνει τα λιγοστά κρούσματα και τον περιορισμένο αριθμό θανάτων από την πανδημία στη χώρα μας.
Το άρθρο αναφέρεται και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο χαρακτηρίζει πραγματιστή και στις σκέψεις του για εκκίνηση της τουριστικής περιόδου φέτος το καλοκαίρι. «Η τουριστική εμπειρία αυτό το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια» δήλωνε στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαιώνοντας πως κανείς «μπορεί να έχει μια φανταστική εμπειρία στην Ελλάδα, δεδομένης της παγκόσμια πανδημίας».
Στο CNN αναφέρονται οι ανησυχίες των Αρχών για πιθανά κρούσματα από το εξωτερικό, ωστόσο, τα μέτρα ασφαλείας στις εισόδους της χώρας είναι δρακόντεια. Οι δημοσιογράφοι του CNN περιγράφουν πως πριν ακόμη ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την Αθήνα, τους ζητήθηκε να συμπληρώσουν μια αίτηση, με προσωπικές πληροφορίες, ακόμη και τη θέση στην οποία κάθονταν στο αεροπλάνο από τη Ζυρίχη, προφανώς προκειμένου να μπορούν να ιχνηλατήσουν τις επαφές, σε περίπτωση διάγνωση θετικού κρούσματος. Στη συνέχεια, όλοι τους υποβλήθηκαν σε τεστ στο αεροδρόμιο και ανέμεναν μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, πριν μπορέσουν να φύγουν από αυτό.
Το πλεονέκτημα της Ελλάδας στον τουρισμό, σε δημοσιεύματα της Γερμανίας
Σε άρθρο επισκόπηση του γερμανικού Τύπου, η DW σημειώνει πως η Ελλάδα μοιάζει έτοιμη να διεκδικήσει μερίδιο από τουριστική πίτα, εν μέσω περιορισμών από την πανδημία του κορωνοϊού.
Η εφημερίδα Die Zeit επικεντρώνεται στο σημερινό της φύλλο στον τουρισμό τον καιρό της πανδημίας. Τίτλος του πρωτοσέλιδου «Ο άνθρωπος θέλει να βγει έξω». Σε άρθρο που επιγράφεται «Ποιός θα μας αφήσει να μπούμε στη χώρα;» η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στις προετοιμασίες σειράς χωρών για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο.
Ανάμεσά τους Ελλάδα, Κροατία, Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και Σουηδία. Στη στήλη για την Ελλάδα η εβδομαδιαία εφημερίδα επισημαίνει: «Η Ελλάδα κατάφερε επιτυχώς να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού εφαρμόζοντας μερικά από τα αυστηρότερα μέτρα στην Ευρώπη και διεκδικεί ήδη από τώρα κομμάτι της τουριστικής πίτας.
Η ομάδα δράσης της Ελλάδας που διαπραγματεύεται για τον τουρισμό
Η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε Ομάδα Δράσης και διαπραγματεύεται με τους γερμανικούς τουριστικούς κολοσσούς TUI και DER τις λεπτομέρειες ενός σχεδίου υγειονομικής ασφάλειας. Σύμφωνα με αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται μεγαλύτερες συναθροίσεις ατόμων σε παραλίες και πισίνες, ενώ οι ξενοδοχειακές μονάδες οφείλουν να είναι εξοπλισμένες με αντισηπτικά».
Η επικεφαλής της τουριστικής επιχείρησης TUI στη Γερμανία, Μάρεκ Αντρίσακ εξηγεί τους λόγους που η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πλεονέκτημα σε τουριστικά πακέτα για τους Γερμανούς: «Στην Ελλάδα τα κρούσματα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι λιγότερα.
Για το λόγο αυτό η ελληνική κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τον εγχώριο τουρισμό. Βρισκόμαστε σε επαφή για το πως θα διασφαλιστούν οι τουρίστες σε κάθε ξενοδοχείο ακόμα κι αν υπάρξουν κρούσματα. Για να φθάσουμε ωστόσο εκεί θα πρέπει να επιτρέπεται στους Γερμανούς να βγουν από τη πατρίδα τους, αλλά και να τους επιτραπεί η είσοδος σε άλλες χώρες».
Υποχρεωτικά τεστ σε όσους σκοπεύουν να κάνουν τουρισμό στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη σχετικά με τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η Ελλάδα για να σώσει, όπως γράφει η εφημερίδα, την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο. Ο υπουργός Τουρισμού ανακοινώνει «την παρουσίαση ενός σχεδίου για τη στήριξη του τουρισμού μέσα στις επόμενες μέρες, το οποίο περιλαμβάνει υγειονομικούς κανόνες για παραλίες, ξενοδοχεία και μεταφορές, αλλά και μειώσεις φόρων για τον τουριστικό κλάδο».
Εν αναμονή της τελικής απόφασης των ειδικών ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρει ότι η ιδέα της ελληνικής κυβέρνησης είναι «τα υποχρεωτικά τεστ για κορωνοϊό να γίνονται στη χώρα προέλευσης, έτσι ώστε οι τουρίστες να αισθάνονται ασφαλείς ήδη κατά την επιβίβαση στο αεροσκάφος».
Σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας ο Έλληνας υπουργός Τουρισμού διαβεβαιώνει ότι τον τελευταίο λόγο για την φετινή σεζόν τον έχουν οι επιδημιολόγοι: «Αποστολή μου είναι να προετοιμάσω τα πάντα για την ημέρα που θα επιτραπούν και πάλι οι διεθνείς μετακινήσεις» σημειώνει στη FAZ ο κ. Θεοχάρης. «Σχεδιάζουμε την καλοκαιρινή περίοδο υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση συνεχίζει να βρίσκεται υπό έλεγχο. Δεν πρόκειται να πάρουμε παράλογα ρίσκα», προσθέτει.
Σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού
Η κυβέρνηση προγραμματίζει τώρα να ανοίξει σταδιακά τον τουριστικό τομέα, με σαφείς κανόνες για την τήρηση αποστάσεων και τακτικά τεστ για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, σημειώνει με τη σειρά της δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.
Έτσι ελπίζει ότι οι ξένοι τουρίστες θα μπορέσουν να έρθουν πάλι από τον Ιούλιο, με την προϋπόθεση ότι θα συμφωνηθούν κανόνες προστασίας για τον κορωνοϊό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως για παράδειγμα έλεγχος των ταξιδιωτών για κορωνοϊό ήδη στην πατρίδα τους, πριν από την πτήση τους. Αντιθέτως, εάν άλλες κυβερνήσεις «βάζουν σε καραντίνα, όποιον επιστρέφει από τη χώρα μας», κανείς δεν θα έρθει, δηλώνει ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
Η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός στο SPIEGEL
Στην ιστοσελίδα του περιοδικού SPIEGEL και συγκεκριμένα στην ταξιδιωτική στήλη φιλοξενείται εκτενές ρεπορτάζ που επιχειρεί να σκιαγραφήσει την κατάσταση σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς για τους Γερμανούς τουρίστες, όπως αυτή διαμορφώνεται με τη σταδιακή υποχώρηση των περιορισμών για την ανάσχεση της πανδημίας κορωνοϊού.
Το δημοσίευμα της SPIEGEL, που έχει αναφερθεί στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας από τη χώρα, παραθέτει τις προσπάθειες σειράς χωρών να αναθερμάνουν την τουριστική κίνηση. Σε ό, τι αφορά την Ελλάδα, το ρεπορτάζ παραθέτει συνοπτικά τα ανακοινωθέντα, πρώτα βήματα χαλάρωσης των περιορισμών από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ γίνεται ειδική αναφορά στους ακόμη ισχύοντες περιορισμούς για τα εσωτερικά ταξίδια. Επιπλέον, αναφέρεται ο σχεδιασμός επανέναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και των ξενοδοχείων εντός του Ιουνίου.
Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει ότι σε ό, τι αφορά τη δυνατότητα που θα έχουν οι Γερμανοί τουρίστες να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, παραμένουν προς το παρόν οι ισχύοντες περιορισμοί, ενώ παρατίθεται η δήλωση του Έλληνα Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, για το άνοιγμα της χώρας την 1η Ιουλίου, προκειμένου να δεχθεί τουρίστες από το εξωτερικό. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι παραμένει ασαφές το πότε θα αποκατασταθούν οι αεροπορικές συνδέσεις εντός Ευρώπης.
Νέο δημοσίευμα της BILD για τον ελληνικό τουρισμό
Μετά το δημοσίευμα του γερμανικού μέσου με τίτλο «υπάρχει ελπίδα για τις διακοπές και λέγεται Ελλάδα», η BILD επανήλθε στο θέμα των καλοκαιρινών διακοπών με δηλώσεις του υποψήφιου για την προεδρία του CDU, Αρμιν Λαστσέτ. δήλωσε ότι μπορεί να είναι εφικτές οι καλοκαιρινές διακοπές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εκτός Γερμανίας. «Μεταξύ 11 και 15 Μαΐου θα δούμε για παράδειγμα να τερματίζεται το Lockdown στη Γαλλία», σημείωσε. «Θέλουμε να συνεννοηθούμε στο κοντινό μέλλον και με τη γειτονική Ολλανδία, καθώς «πολλοί πολίτες μας ταξιδεύουν εκεί ή στις ακτές του Βελγίου», δήλωσε.
Ο Laschet θεωρεί εφικτές και τις διακοπές στη Μεσόγειο, αν και προς το παρόν δεν συμβουλεύει τους πολίτες να κάνουν κρατήσεις, με δεδομένο την παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης που ισχύει μέχρι τα μέσα Ιουνίου. «Η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση σχετικά καλά, με λίγα κρούσματα, όπως και η Μαγιόρκα. Πρέπει να δει κανείς τη συνολική πρόοδο της Ευρώπης. Σε ποια χρονική στιγμή θα σταματήσουμε το κλείσιμο των συνόρων;», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός.
Ο ίδιος έχει την αίσθηση ότι οι άνθρωποι θα προτιμήσουν να κάνουν διακοπές σε μια ευρωπαϊκή χώρα φέτος. Για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία όλα εξαρτώνται «από την εξέλιξη» του αριθμού των κρουσμάτων. «Δύσκολα μπορώ να φανταστώ την επιλογή των μακρινών ταξιδιών», πρόσθεσε σχετικά.
Αναλυτικός οδηγός για τουρισμό στην Ελλάδα, από τη The Sun
Και η βρετανική The Sun, δημοσίευσε άρθρο στο οποίο περιγράφει συνοπτικά την κατάσταση σε μια σειρά από τουριστικούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Στην ερώτηση «πότε μπορεί κανείς να ταξιδέψει στην Ελλάδα;», το άρθρο σημειώνει πως παρά τους ισχύοντες περιορισμούς, τα δημοφιλή ελληνικά νησιά μοιάζουν «ελεύθερα» κορωνοϊού. «Ορισμένα από τα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Σαντορίνης, της Κρήτης και της Κω, δεν έχουν αναφέρει κρούσματα κορωνοϊού.
«Οι τουρίστες μπορούν να διαβάσουν με ευχαρίστηση πως τα ξενοδοχεία ανοίγουν από την 1η Ιουνίου, παρότι αυτή θα αφορά σε εγχώριο τουρισμό αρχικά» γράφει το δημοσίευμα. Στα θετικά αναφορικά με τον τουρισμό στην Ελλάδα, η The Sun συμπεριλαμβάνει και την σταδιακή άρση των μέτρων της καραντίνα για τον κορωνοϊό, με τουρίστες από το εξωτερικό να αναμένονται στη χώρα από τον Ιούλιο.
Λουσμένη στον ήλιο, αραιοκατοικημένη, ξακουστή για την φιλικότητά και σχετικά «ελεύθερη» κορωνοϊού, η Ελλάδα μοιάζει με τον ιδανικό προορισμό για διακοπές μετά την καραντίνα, γράφει δημοσίευμα της Telegraph. Η κυβέρνηση της χώρας, σημειώνει το δημοσίευμα, επιμένει πως ο τουρισμός θα εκκινήσει την 1η Ιουλίου. «Πρωτεύει, το υπουργείο εξωτερικών να άρει την απαγόρευση ταξιδίων στο εξωτερικό» γράφει η Telegraph, καθώς και οι αεροπορικές να ξεκινήσουν και πάλι τις πτήσεις τους, υιοθετώντας αυστηρά μέτρα προστασίας.
Επιπλέον, το δημοσίευμα για την Ελλάδα και τον τουρισμό, σημειώνεται πως η Ελλάδα θα πρέπει να στηρίξει ξενοδοχεία και εστιατόρια, που θα είναι ανοιχτά και διαθέσιμα να λειτουργήσουν κάτω από νέους κανονισμούς που μοιάζουν με τροχοπέδη στην προσπάθειά τους να έχουν κέρδος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία αναφορικά με τον τουρισμό
Στην Telegraph, παρατίθενται και οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, που τονίζει πως οι παραθεριστές θα μπορούν να έρθουν μόνο «εφόσον συμφωνήσουν σε πολύ συγκεκριμένο πρωτόκολλο».
«Το κατά πόσο οι Βρετανοί θα μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα τον Ιούλιο εξαρτάται από την διάθεση της Βρετανίας να συζητήσει και να συμφωνήσει σε πρωτόκολλα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έλεγχο νέα τεστ που θα παρέχονται από την βρετανική κυβέρνηση ή ιδιωτικούς φορείς.
Τέλος, οι Έλληνες τουριστικοί πράκτορες σημειώνουν πως ποντάρουν σε νέους πιο ήσυχους προορισμούς για φέτος. Νησιά και μέρη που είναι γενικά πιο ήσυχα και έχουν μεγαλύτερες παραλίες.
Η Ελλάδα έτοιμη να υποδεχτεί παραθεριστές, σύμφωνα με την ισπανική ABC
Στην ηλεκτρονική έκδοση της ισπανικής εφημερίδας ABC δημοσιεύτηκε την Τρίτη ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στην Αθήνα, Begoña Castiella, με τίτλο: «Έναρξη της τουριστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου» και υπότιτλο: «Η έγκαιρη λήψη μέτρων κατά της πανδημίας και η τήρησή τους από τους Έλληνες, δημιουργούν σχετικά αισιόδοξο κλίμα».
Στην Ελλάδα, οι ξενοδόχοι, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουριστικό τομέα και τα ταξιδιωτικά γραφεία άκουσαν με κάποια ανακούφιση τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να λέει στη διάρκεια συνέντευξης την περασμένη Δευτέρα, ότι η τουριστική δραστηριότητα θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου.
Η κυβέρνηση έπεισε τους Έλληνες να βγαίνουν μόνον για ψώνια πρώτης ανάγκης και για να πάνε στο φαρμακείο, στο γιατρό, για δουλειά ή για λίγη άσκηση. Μέτρα που έφεραν αποτέλεσμα στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού. Τώρα σταδιακά αρχίζει η πιο ελεύθερη κυκλοφορία σε κάθε πόλη, ανοίγουν κάθε εβδομάδα περισσότερα εμπορικά καταστήματα, όλοι φορούν προστατευτικές μάσκες στους κλειστούς δημόσιους χώρους και σέβονται τις αποστάσεις ασφαλείας.
Τα ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν εκ νέου την 1η Ιουνίου. Ο Υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, εκτιμά σύμφωνα με το ισπανικό μέσο ότι ο «ο οδικός τουρισμός θα ανακάμψει πιο γρήγορα», ενώ ελπίζει ότι σύντομα θα πληρούνται οι απαραίτητες συνθήκες για το άνοιγμα των συνόρων. Αναφορικά με τις αεροπορικές πτήσεις και τις κρουαζιέρες, κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επανέλθει μια κάποια κανονικότητα, πάντα όμως με προληπτικά μέτρα