Το απόγευμα του Σαββάτου ήρθε τελικά η απάντηση της επιτροπής εμβολιασμών μετά τις καταγγελίες Παγώνη και Παπανικολάου αλλά και όλα όσα είδαν το φως με τις ακυρώσεις εμβολιασμών σε αρκετά νοσοκομεία. Μάλιστα όπως φαίνεται το πρόβλημα μετά τα περιφερειακά νοσοκομεία επεκτείνεται και σε κεντρικά.

Όπως είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στον realfm αναβλήθηκαν προγραμματισμένοι εμβολιασμοί υγειονομικών για τη Δευτέρα στο Γ. Γεννηματάς.

Παράλληλα υγειονομικοί από όλη τη χώρα καταγγέλλουν ότι υπάρχει αιφνιδιαστική ακύρωση εμβολιασμών κατά του κοροναϊού επ’ αόριστον σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, στα οποία εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα οι υγειονομικοί από τις 28/12.

  • Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι στα νοσοκομεία Βόλου, Χαλκίδας, Λαμίας, Τρίπολης, Μεσολογγίου, Πύργου, Κυπαρισσίας, Καραμανδάνειο, ΕΙΕΑ, Σερρών, Ξάνθης, Γρεβενών κ.ά, υπήρξε αιφνιδιαστική «άνωθεν ενημέρωση», όπως λένε, ότι ακυρώνονται επ’ αόριστον οι εμβολιασμοί COVID του υγειονομικού προσωπικού, που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν την επόμενη Δευτέρα 4/1.

Είναι χαρακτηριστικό δε, όπως λένε, ότι η απόφαση αφορά μέχρι στιγμής 5 διαφορετικές Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και συγκεκριμένα την 1η, 3η, 4η, 5η, 6η, από τις 7 συνολικά ΥΠΕ όλης της χώρας.

Το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του στις 31/12, ωστόσο, αναφέρεται μόνο στην περίπτωση ενός νοσοκομείου, του νοσοκομείου στον Βόλο, στο οποίο διαψεύδεται ότι υπάρχει αναβολή εμβολιασμών:

  • “Ουδέποτε αναβλήθηκε ο εμβολιασμός στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου καθότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται εμβολιασμοί σε εννέα (9) Νοσοκομεία της χώρας μεταξύ των οποίων και το ΠΓΝ Λάρισας, όπου οι εμβολιασμοί διεξάγονται ομαλά. Το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, όπως και τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ., θα πραγματοποιήσουν τους εμβολιασμούς για το προσωπικό το επόμενο χρονικό διάστημα, βάσει προγραμματισμού”.

Η χώρα μας έχει παραλάβει μέχρι στιγμής περίπου 100.000 δόσεις εμβολίων και έχει πραγματοποιήσει σχεδόν 2.000 εμβολιασμούς κυρίως υγειονομικών, γεγονός το οποίοι δεν δικαιολογεί ελλείψεις. Ωστόσο, η πανευρωπαϊκή τακτική “εξοικονόμησης δόσεων” έχει προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους υγειονομικούς της χώρας, μήπως τελικά δεν λάβουν όλοι τις δόσεις εμβολίου που απαιτεί η κάλυψή τους.

Πολύ περισσότερο που εκτός από τους γιατρούς των δημοσίων νοσοκομείων, ακολουθούν και οι γιατροί και νοσηλευτές του ιδιωτικού τομέα και των ιδιωτικών κλινικών.

Διαψεύδει το Υπουργείο Υγείας τις καταγγελίες των υγειονομικών για τις ακυρώσεις εμβολιασμών- Απαντά με έγγραφα η ΟΕΝΓΕ

Η απάντηση Θεμιστοκλέους

Οι εμβολιασμοί συνεχίζονται κανονικά, «χωρίς καμία διακοπή, στα εννέα νοσοκομεία της χώρας» και ως εκ τούτου, «δεν υφίσταται κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών», τονίζει σε δήλωσή του το Σάββατο, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Μέχρι σήμερα στις 12.00, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.001 εμβολιασμοί. Χθες Πρωτοχρονιά, έγιναν 264 και από το πρωί μέχρι τώρα, έχουν γίνει 344 εμβολιασμοί» αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλέους, που επισημαίνει πως «όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας έχουν προετοιμαστεί και ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 4/1 έως 20/1 σε τρεις φάσεις, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί».

Και εξήγησε: «Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4/1/2020 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός περισσότερων από 5.000 υγειονομικών σε επιπλέον 42 νοσοκομεία. Ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά και βάσει σχεδίου.»

«Την ίδια ημέρα θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός στους οίκους ευγηρίας από τις Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας,» πρόσθεσε.

«Ως εκ τούτου, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα αναβολής ή ματαίωσης εμβολιασμών» είπε με έμφαση ο κ. Θεμιστοκλέους.

Θέμα επάρκεια εμβολίων στην ΕΕ- Τι λέει η BioNTech

Ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν και η σύζυγός και συνεργάτης του Οζλέμ Τουρετσί, επέδωσαν την εμπλοκή με τα εμβόλια, στην περιορισμένη ποσότητα εμβολίων που παρήγγειλε αρχικά η Κομισιόν -παρτίδα που στη συνέχεια ζήτησε να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια δόσεις- αλλά και στην καθυστέρηση έγκρισης των άλλων εμβολίων (Οξφόρδης, Moderna κλπ) από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

  • “Δεν υπάρχουν άλλα εγκεκριμένα εμβόλια και πρέπει να καλύψουμε το κενό με το δικό μας”, δήλωσε μιλώντας στο περιοδικό Spiegel και πρόσθεσε ότι “Κάποια στιγμή έγινε φανερό ότι δεν θα είναι εφικτό να παραδώσουμε (τα εμβόλια) τόσο γρήγορα”.

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ παρήγγειλαν 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech από τον Ιούλιο, ενώ η ΕΕ περίμενε ως τον Νοέμβριο για να παραγγείλει 200 εκατομμύρια δόσεις και ακόμη 100 εκατομμύρια, ένα μήνα αργότερα.

Ενωμεταξύ, η έγκριση του εμβολίου που ανέπτυξε η εταιρεία Moderna αναμένεται να συζητηθεί από τον ΕΜΑ στις 6 Ιανουαρίου, ενώ παρά τις πιέσεις της Γερμανίας, ο Οργανισμός δεν έχει θέσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με την AstraZeneca, το οποίο έλαβε ήδη άδεια στη Βρετανία.

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή και παράδοση του εμβολίου της Pfizer / BioNTech αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, κυρίως εξαιτίας της -δύσκολης στη διαχείριση- ψυχρής αλυσίδας τροφοδοσίας στους -70 βαθμούς Κελσίου, όπου συντηρούνται τα συγκεκριμένα εμβόλια. Η BioNTech προσπαθεί να βγει νέους τρόπους να καταστήσει πιο εύκολη τη διατήρηση του εμβολίου, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τα τέλη του καλοκαιριού.

Αντιδράσεις στη Βρετανία

Την ισχυρή αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων της Μεγάλης Βρετανίας προκάλεσε η κυβερνητική απόφαση να αυξήσει το χρονικό διάστημα μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer – BioNTech, χαρακτηρίζοντάς την, μη συμβατή με τα επιστημονικά δεδομένα.

Οι βρετανοί αξιωματούχοι στην Υγείας ανακοίνωσαν συγκεκριμένα ότι θα δώσουν προτεραιότητα στη χορήγηση της πρώτης δόσης εμβολίου σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες, γεγονός που θα επιφέρει μια αναπόφευκτη καθυστέρηση έως και 12 εβδομάδων, σύμφωνα με το Bloomberg, στη χορήγηση της δεύτερης δόσης σε 600.000 ανθρώπους που έχουν λάβει μέχρι στιγμής το εμβόλιο. Παρόμοια τακτική ανακοινώθηκε ότι θα ακολουθηθεί και με το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα ραντεβού δεκάδων χιλιάδων ηλικιωμένων και ασθενών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Η βρετανική Ένωση εθελοντών γιατρών επισημαίνει ότι η προστασία που παρέχει η αρχική δόση είναι «σημαντικά χαμηλότερη» από εκείνη που επιτυγχάνεται μετά από δύο δόσεις.

Συγκεκριμένα οι κλινικές μελέτες της Pfizer έχουν δείξει μεν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και μετά τη χορήγηση της αρχικής δόσης, όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε στις αρχές Δεκεμβρίου ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η αποτελεσματικότητα του μετά την πρώτη δόση εκτιμήθηκε στο 52% και στο 82% μετά τη δεύτερη δόση.

Τι γίνεται στην Ευρώπη

Σε πολλές χώρες, όπως στη Γερμανία, οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν προσωρινά κάποια εμβολιαστικά κέντρα, λόγω έλλειψης επαρκών δόσεων εμβολίων και μάλιστα λίγες ημέρες μετά την έναρξη των εμβολιασμών στις 27 Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, γερμανοί λοιμωξιολόγοι έριξαν την πρόταση “βόμβα”, για χορήγηση του εμβολίου σε μία και μόνη δόση, προκειμένου να εμβολιαστεί όσο τον δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Την ίδια στιγμή, η έγκριση του εμβολίου της Pfizer / BioNTech από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) βάζει στο κάδρο το δίκαιο αίτημα αναπτυσσόμενων χωρών να έχουν, επίσης, πρόσβαση στο εμβόλιο κατά της πανδημίας Covid, μέσω του μηχανισμού COVAX.

Με πληροφορίες από iatropedia.gr