Ιδιαίτερα θετικά σχόλια συγκεντρώνει το Ελληνικής σχεδίασης Τακτικό Τροχοφόρο Τεθωρακισμένο 4×4 HOPLITE (ΟΠΛΙΤΗΣ) της EODH που πρόσφατα παρουσιάστηκε στην πιο εξελιγμένη και εντυπωσίασε με τα χαρακτηριστικά του.

Χάρη στο πλεόνασμα ισχύος του κινητήρα (5,7 λίτρα diesel απόδοσης 300 ίππων, ροπής 1.110 Nm), τις ανεξάρτητες αναρτήσεις, την τετρακίνηση με δυνατότητα μπλοκαρίσματος των διαφορικών και φυσικά την εργονομία και την άνεση χώρου, ο ΟΠΛΙΤΗΣ άφησε άριστες εντυπώσεις.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο όμως που αναδείχθηκε, ήταν η ευκολία προσαρμογής της σχεδίασης σε κάθε είδους αποστολή (με την ταχεία εναλλαγή της καμπίνας), η δυνατότητα συντήρησης και επισκευής σε συνθήκες πεδίου και φυσικά η συνεχής υποστήριξη FOS (σε περίπτωση που επιλεγεί) από την EODH.

Το όχημα κινήθηκε σε κάθε είδους αρματικό έδαφος και ξεπέρασε με ευκολία εμπόδια και υδάτινα κωλύματα αποδεικνύοντας έμπρακτα την μεγάλη του ευκινησία και τις υψηλές του επιδόσεις. Επίσης κινήθηκε σε άσφαλτο όπου επιδείχθηκαν οι δυνατότητες επιτάχυνσης, φρεναρίσματος, αποφυγής ξαφνικών εμποδίων και ανάπτυξης υψηλών ταχυτήτων (έχει τελική 120 χλμ./ώρα).

Το αρθρωτό όχημα HOPLITE σχεδιάστηκε με μέγιστο μεικτό βάρος 12 τόνων και ωφέλιμο φορτίο 2 τόνους. Το όχημα που βασίζεται σε ένα βαρέως τύπου πλαίσιο είναι ανθεκτικό σε νάρκη. Το όχημα έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τους κανονισμούς STANAG του ΝΑΤΟ και τους κανονισμούς της ΕΕ και είναι σε θέση να λειτουργήσει σε ακραίες συνθήκες περιβάλλοντος. Η τυπική καμπίνα διαθέτει 5 πόρτες και επίπεδη οροφή, ενώ οι παραλλαγές 2, 3 και 4 θυρών διατίθενται σε διαμορφώσεις επίπεδης ή υψηλής οροφής. Η τυπική παραλλαγή έχει ρυθμιστεί για πλήρωμα 8 ατόμων.

Τι λέει η EODH

Συνεχίζοντας την μακρόχρονη και επιτυχή συνεργασία τους, η Ελληνική εταιρεία EODH SA με έδρα το Λάκκωμα Χαλκιδικής που ειδικεύεται στα Ολοκληρωμένα Συστήματα προστασίας Οχημάτων Μάχης και η εταιρεία Krauss-Maffei Wegmann μέλος της Κοινοπραξίας KNDS, έναν από τους μεγαλύτερους Διεθνείς Οίκους παραγωγής χερσαίου αμυντικού υλικού, υπέγραψαν κατά την διάρκεια της Έκθεσης DEFEA 2021, Σύμβαση Πλαίσιο για την προμήθεια συλλογών και απαρτίων θωράκισης Τεθωρακισμένων Οχημάτων.

Η σύμβαση είναι δεκαετούς διάρκειας, έχει εκτιμώμενο ύψος τα 100εκ. Ευρώ (με βάση το υφιστάμενο ανεκτέλεστο έργο της KMW) και περιλαμβάνει επέκταση στην περίπτωση που προκύψουν Νέα Συμβόλαια πώλησης Κύριου Υλικού.

Κύριο αντικείμενο της σύμβασης είναι η παραγωγή συλλογών θωράκισης για το Βρετανικό πρόγραμμα προμήθειας Τροχοφόρων Τεθωρακισμένων BOXER, αλλά και συλλογών θωράκισης για Άρματα Μάχης όπως LEOPARD 2 και Τροχοφόρα DINGO 2.

Η σύμβαση υπεγράφη στο Περίπτερο της EODH SA μεταξύ του Προέδρου της EODH SA κ. Ανδρέα Μιτσή και του Αντιπροέδρου και Οικονομικού Διευθυντή της KMW κ. Heinz Oestervoss, παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου. Η ανάθεση του σημαντικού αυτού έργου στην EODH, καθώς και η παρουσία στο Περίπτερο της του Αναβαθμισμένου DINGO 2 (D-FORCE), που ενσωματώνει Νέας Γενιάς θωράκιση της οικογένειας ASPIS, επιβεβαιώνει την μακρά σχέση συνεργασίας των δύο εταιρειών η οποία συνεχώς διευρύνεται και δυναμώνει χάρις την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της Ελληνικής εταιρείας η οποία έχει καθιερωθεί ως Διεθνούς κύρους εταιρεία παραγωγής Αμυντικού Υλικού.

Η EODH είναι μια εταιρεία άμυνας και ασφάλειας που εδρεύει στην Ελλάδα, και παρέχει καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις προστασίας καθώς και μια πλήρη γκάμα λύσεων επιβίωσης για Πλατφόρμες υψηλών επιδόσεων. Με μια ανοδική πορεία 18 ετών, η EODH έχει αποδείξει ότι διαθέτει αποδεδειγμένη ικανότητα να ανταποκρίνεται στις πλέον απαιτητικές προκλήσεις προστασίας μέσων και επαύξηση βιωσιμότητας των πλέον προηγμένων Οχημάτων Μάχης και Πλατφορμών. Η συνεχής ανάπτυξη των προϊόντων της εγγυάται την επαύξηση των επίπεδο παρεχόμενης προστασίας και της ποιότητας του τελικού προϊόντος υπερκαλύπτωντας τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας.

Η Krauss-Maffei Wegmann, Ηγέτης της ευρωπαϊκής αγοράς και Παγκόσμιας αγοράς στον τομέα των χερσαίων συστημάτων μάχης με εγκαταστάσεις εκτός από Γερμανία και 7 άλλες χώρες, και περισσότερους από 4.000 εργαζομένους, σχεδιάζει, αναπτύσσει, κατασκευάζει και υποστηρίζει μια ολοκληρωμένη γκάμα προϊόντων. Σε αυτήν περιλαμβάνονται ελαφρά, μεσαία και βαρέα τροχοφόρα οχήματα (MUNGO, AMPV, DINGO, GFF4 και BOXER) οχήματα αναγνώρισης, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και συστήματα πυροβολικού (FENNEK, GEPARD, αυτοκινούμενα πυροβόλα (155 PzH 2000, DONAR και AGM) , σε κύρια Άρματα Μάχης (LEOPARD 1 και 2), Οχήματα

Μάχης Πεζικού (PUMA) και Συστήματα Ανάπτυξης γεφυρών. Περιλαμβάνει επίσης Συστήματα Διοικήσεως και Ελέγχου, τηλεχειριζόμενες εξέδρες οπλισμού και εξοπλισμό αναγνώρισης και παρατήρησης. Η KMW διαθέτει επίσης εκτεταμένη τεχνογνωσία σε μη στρατιωτικά και στρατιωτικά συστήματα εξομοιωτών. Τέλος, οι ένοπλες δυνάμεις περισσοτέρων από 50 χώρες σε όλο τον κόσμο βασίζονται στα συστήματα που έχει αναπτύξει και κατασκευάσει η KMW.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΕΣ ΤΟΥ ΤΡΟΧΟΦΟΡΟΥ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΟΥ ΟΠΛΙΤΗΣ ΣΤΟ ΚΕΤΘ

Στο διάστημα μεταξύ 1-3 Σεπτεμβρίου το Ελληνικής σχεδίασης Τακτικό Τροχοφόρο Τεθωρακισμένο 4×4 HOPLITE (ΟΠΛΙΤΗΣ) της EODH μεταφέρθηκε στο ΚΕΤΘ, στρατόπεδο Μελίδη στον Αυλώνα Αττικής όπου παρουσιάστηκε ενώπιον εκπροσώπων του ΓΕΣ, της ΠΑ, του ΠΝ, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Το όχημα κινήθηκε σε κάθε είδους αρματικό έδαφος και ξεπέρασε με ευκολία εμπόδια και υδάτινα κωλύματα αποδεικνύοντας έμπρακτα την μεγάλη του ευκινησία και τις υψηλές του επιδόσεις.

Επίσης κινήθηκε σε άσφαλτο όπου επιδείχθηκαν οι δυνατότητες επιτάχυνσης, φρεναρίσματος, αποφυγής ξαφνικών εμποδίων και ανάπτυξης υψηλών ταχυτήτων. Χάρη στο πλεόνασμα ισχύος του κινητήρα, τις ανεξάρτητες αναρτήσεις, την τετρακίνηση με δυνατότητα μπλοκαρίσματος των διαφορικών και φυσικά την εργονομία και την άνεση χώρου, ο ΟΠΛΙΤΗΣ άφησε άριστες εντυπώσεις στους παριστάμενους οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επιβιβαστούν και να κινηθούν ή ακόμη και να οδηγήσουν το όχημα.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο όμως που αναδείχθηκε, ήταν η ευκολία προσαρμογής της σχεδίασης σε κάθε είδους αποστολή (με την ταχεία εναλλαγή της καμπίνας), η δυνατότητα συντήρησης και επισκευής σε συνθήκες πεδίου και φυσικά η συνεχής υποστήριξη FOS (σε περίπτωση που επιλεγεί) από την EODH.