Η Opinion Poll διενήργησε δημοσκόπηση για την πανδημία του κορoναϊού, το κοινωνικό και το πολιτικό της αποτύπωμα και τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα.

Από αυτή την έρευνα της OPINION POLL προκύπτουν σημαντικά ευρήματα για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα λόγω της πανδημίας, για την άποψη των πολιτών για μια σειρά μέτρα που έχουν ληφθεί και την ικανοποίηση από τις αποφάσεις και ενέργειες του Πρωθυπουργού , όπως και την επίδραση της κρίσης στο πολιτικό σκηνικό.

Σήμερα κυριαρχεί ο φόβος στην κοινωνία καταλυτικά αφού το 86.4% δηλώνει ότι φοβάται την πανδημία πολύ και αρκετά. Μάλιστα το 77.5% απαντά ότι δεν έχει φοβηθεί τόσο πολύ άλλη φορά στην ζωή του. Οι πολίτες θεωρούν ότι η περιπέτεια που περνάμε θα κρατήσει τρεις μήνες , με το 23.3% να βλέπει ότι θα κρατήσει χρονικά και παραπάνω., ενώ μόνο το 21.2% κρίνει ότι είναι υπόθεση ενός μήνα. Έχει δε σημασία ότι το 64.8% θεωρεί ότι οι Έλληνες δείχνουν μεγαλύτερη πειθαρχία από τους πολίτες άλλων χωρών της Ευρώπης.1-9 2-8

Σ΄αυτό το κλίμα, εμφανίζεται μια τεράστια πλειοψηφία της τάξης του 85% που επικροτεί τις αποφάσεις και τις ενέργειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η πλειοψηφία αυτή εκφράζεται οριζόντια στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, δίνοντας στην συσπείρωση αυτή χαρακτηριστικά πανεθνικής ομοψυχίας. Το ποσοστό αυτό γίνεται 98,5% ανάμεσα στους ψηφοφόρους της Ν.Δ, 79.2% στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, 86.2% στο ΚΙΝΑΛ, 47.4% στο Κ.Κ.Ε, 100% στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ και 66.7% στους ψηφοφόρους του ΜΕΡΑ 25.

3-8 4-7

Ωστόσο αυτή η συσπείρωση αποκτά μεγαλύτερη σημασία γιατί το 83.9% δηλώνουν ικανοποιημένοι από την στάση, τις πρωτοβουλίες και την αποτελεσματικότητα του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης στο άλλο μείζον θέμα της περιόδου, αυτό της υπεράσπισης των συνόρων της χώρας, της απάντησης στην επιθετικότητα του Ερντογάν. Εν ολίγοις, εμφανίζεται μια ασυνήθιστη εθνική ομοψυχία γύρω από τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού και στα δύο κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αυτό της πανδημίας, αλλά και αυτό της υπεράσπισης των συνόρων μας. 5-7

Σημαντικός είναι επίσης και ο βαθμός ικανοποίησης της στάσης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που είναι 41.7%. Με τη στάση του συμφωνεί το 54% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 34.5% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 41.3% στο ΚΙΝΑΛ, το 47% στο Κ.Κ.Ε, το 50% των ψηφοφόρων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και του ΜΕΡΑ 25. Είναι φανερό ότι πολίτες από όλους τους χώρους δείχνουν να στηρίζουν κάθε θετική στάση στην κατεύθυνση της εθνικής ομοψυχίας.

Το 95.7% τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει αποφασιστεί, ενώ εντύπωση προκαλεί το εύρημα ότι το 78.6% θεωρεί σωστή την απόφαση του Πρωθυπουργού να κλείσει τις Εκκλησίες. Επίσης το 75% τάσσεται υπέρ των μέτρων για την λειτουργία του Δημοσίου, το 93% υπέρ της καθημερινής ενημέρωσης από το επιστημονικό επιτελείο που χειρίζεται την αντιμετώπιση της πανδημίας, το 52.5% υπέρ των μέτρων για την στήριξη Επιχειρήσεων και εργαζομένων, ενώ το 65% θεωρεί ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι συνδράμουν θετικά στην εθνική προσπάθεια.

ια. 6-4

Για την εξ αποστάσεως διδασκαλία στα σχολεία εμφανίζεται ένας « τριχασμός » των απόψεων. Το 34.5% θεωρεί ότι γίνεται με επιτυχία, το 34.8% έχει αντίθετη άποψη, ενώ το 30.7% δεν απαντά που μάλλον δείχνει επιφύλαξη αφού σε όλα τα άλλα ερωτήματα ήταν πολύ λίγοι αυτοί που δεν δέχονταν να απαντήσουν. Το σημείο στο οποίο εκφράζεται μια επιφύλαξη αφορά στην δυνατότητα του Ε.Σ.Υ να ανταποκριθεί στις ανάγκες μίας μεγάλης έξαρσης παρουσίασης κρουσμάτων. Το 30.1% θεωρεί ότι μπορεί να ανταποκριθεί και το 63.2% ότι δεν μπορεί.

Οι τρεις πρώτοι σε θετική άποψη Υπουργοί ως προς τις πρωτοβουλίες τους και την παρουσία τους είναι οι κ Β. Κικίλιας, Ν. Δένδιας και Τ.Θεοδωρικάκος. Την δεκάδα κατά σειρά συγκεντρώνουν οι κ. Χ.Σταικούρας, Μ.Χρυσοχοίδης, Γ.Βρούτσης, Α, Γεωργιάδης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Ν.Κεραμέως και Γ.Γεραπετρίτης. 8

Το κλίμα που σκιαγραφείται από τα παραπάνω αποτελέσματα αποτυπώνεται και στο επίπεδο των πολιτικών συσχετισμών. Έτσι, ο Κ.Μητσοτάκης ενισχύεται στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός με 51% έναντι 20% του Α. Τσίπρα. Τρεις βδομάδες πριν στην έρευνα της OPINION POLL τα ποσοστά ήταν 46.2% έναντι 20%.Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός αύξησε την επίδοσή του κατά 4.8%.

Το ίδιο αποτυπώνεται και στην Πρόθεση Ψήφου με την Ν.Δ να συγκεντρώνει 40% έναντι 20.2% του ΣΥΡΙΖΑ ( 38.8% έναντι 20.8% πριν τρεις βδμάδες) . Έτσι η διαφορά μέσα στο διάστημα 3 βδομάδων αυξήθηκε από 18% σε 19.8%. Τα άλλα κόμματα συγκεντρώνουν: ΚΙΝΑΛ 5% (4.5%) , Κ.Κ.Ε 5.5% ( 5%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4.5% ( 4.5%) και ΜΕΡΑ 25 2% ( 2.7%). Αυξάνονται επίσης οι αναποφάσιστοι και όσοι δεν απαντούν αθροιστικά από 8.8% σε 11.8% 7

Αξιοσημείωτο είναι ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε με το μοντέλο της εξ’αποστάσεως εργασίας με τη λειτουργία της ειδικής πλατφόρμας CLOUDCALLCENTER από την THINK VOID. Ήταν μια κίνηση ευαισθησίας και κοινωνικής ευθύνης απέναντι στην Εθνική προσπάθεια για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 .