
Μαζί με την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου σχεδιάστηκε, υφάνθηκε και υψώθηκε η πρώτη ελληνική σημαία το 1807 και άνοιξε τον δρόμο προς την ελευθερία του Έθνους και με πολλά ακόμη κρυμμένα «μυστικά», η Σκιάθος καθίσταται πιο ελκυστική. Με τα περίπου 100 ξενοδοχεία και τα δεκάδες ακόμη ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, για όλα τα βαλάντια, περιμένει πλέον να ανάψει το «πράσινο φως» για να μπορέσουν να έρθουν οι μεγάλοι «παίκτες» που στηρίζουν κάθε χρόνο τον τοπικό τουρισμό, οι Βρετανοί και οι Σκανδιναβοί, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Αυτή τη στιγμή, οι κρατήσεις είναι ιδιαίτερα μειωμένες, με τους επιχειρηματίες να ποντάρουν πολλά στους Έλληνες αλλά και τους Βαλκάνιους ταξιδιώτες. Οι Ρουμάνοι ξεκίνησαν τις αφίξεις με τσάρτερ, όπως επίσης και οι Ισραηλινοί. Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ήταν ένα πρώτο κρας τεστ και υπολογίζεται ότι ταξίδεψαν προς τις Σποράδες μόνο από Θεσσαλονίκη γύρω στα 1.500 άτομα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας.
«Διαβεβαιώνω ότι θα φροντίσουμε να υπάρχει ασφάλεια. Έχει εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού, υπάρχει υγειονομική κάλυψη με μοριακό αναλυτή στο Κέντρο Υγείας του νησιού, κινητή μονάδα υγείας που διενεργεί συνέχεια τεστ, μια ομάδα στρατιωτικών γιατρών που κάνει συνεχώς ελέγχους σε επιχειρήσεις και φορείς για να ελέγχουμε την υγειονομική επιτήρηση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζούμας.
Οι ξενοδόχοι εκφράζουν επιφυλάξεις για το πώς θα κινηθεί η σεζόν, δεδομένου ότι Βρετανοί και Σκανδιναβοί δεν μπορούν ακόμη να ταξιδέψουν και αναμένουν τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 70% κάτω σε σχέση με άλλες χρονιές. Εάν δεν “περπατήσει” η βρετανική ή σκανδιναβική αγορά θα είναι μια χαμένη χρονιά, όμως δεν θα φταίει η δική μας πλευρά. Η χώρα έχει κάνει τα πάντα, έχει εμβολιάσει τον κόσμο, έχει ανοίξει τα σύνορα. Τα ανοιχτά ξενοδοχεία είναι πλήρως ασφαλή, τηρούν όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας ενώ πλήρως ασφαλές είναι και το νησί. Ο κόσμος που θα αποφασίσει να έρθει στη Σκιάθο θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Πάνος Ανδριτσόπουλος.

Η Σκιάθος φημίζεται για τα γαλαζοπράσινα νερά της με ψιλή άμμο και λευκά βότσαλα. Η παραλία Κουκουναριές είναι το σήμα κατατεθέν, όμως η Μπανάνα, τα Λαλάρια, ο Βρωμόλιμνος, η Καναπίτσα, η Μεγάλη Άμμος δεν πηγαίνουν πίσω. Το νησί διαθέτει μια τεράστια ακτογραμμή, με 69 παραλίες, την οποία μπορείς να προσεγγίσεις πέρα από το αυτοκίνητο και με καραβάκι που κάνει συνεχώς διαδρομές.
Παράλληλα, διαθέτει δίκτυο μονοπατιών για εναλλακτικό τουρισμό που ξεπερνά τα 100 χλμ. Η δημοτική αρχή της Σκιάθου έχει πάρει την έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού για 15 περιπατητικές διαδρομές και αυτό το διάστημα «τρέχει» ο καθαρισμός αλλά και η χαρτογράφησή τους.
Στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός πως για πρώτη φορά χαρτογραφείται μονοπάτι για άτομα με αναπηρία, τα οποία ακόμη και με αμαξίδιο θα μπορούν να κάνουν τη διαδρομή που θα ξεκινά γύρω από τη λίμνη Στροφυλιάς και θα καταλήγει στη φημισμένη παραλία Κουκουναριές.
«Δεκαπέντε διαφορετικές περιπατητικές διαδρομές, που η καθεμία αντιπροσωπεύει διαφορετικό κομμάτι του νησιού, ενώ για πρώτη φορά χαρτογραφείται μονοπάτι ΑμΕΑ στις Κουκουναριές. Αν περπατήσει κάποιος και τις 15 διαδρομές θα δει όλο το νησί με τα πόδια», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Σκιάθου, Διαμαντής Μαθηνός.

*Φωτογραφίες ΑΜΠΕ.