Ρώσοι χάκερς επιχειρούν να κλέψουν δεδομένα από τις έρευνες της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά για το εμβόλιο και τις θεραπείες του κορωνοϊού, καταγγέλλει η Βρετανία, χωρίς ωστόσο οι άλλες δύο χώρες να έχουν κάνει σχετικές ανακοινώσεις.
Το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας ανέφερε ότι η κυβερνοεπίθεση είναι σε εξέλιξη και ότι οι αρμόδιοι Βρετανοί ειδικοί αμύνονται προστατεύοντας τους στόχους στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ερευνητικά ινστιτούτα, εργαστήρια κ.ά.
Δράστες φέρονται να είναι τα μέλη ομάδας χάκερς γνωστής ως APT29, που έχουν το προσωνύμιο «Δούκες», με τη βρετανική υπηρεσία να λέει ότι «είναι σχεδόν βέβαιο ότι ενεργούν κατόπιν εντολής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας».
Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού χαρακτήρισε την επίθεση «απαράδεκτη». Στόχος των επιθέσεων φέρονται να είναι και αντίστοιχοι οργανισμοί σε άλλες χώρες.

Μόσχα: Αβάσιμες οι κατηγορίες

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες του Λονδίνου. «Δεν διαθέτουμε πληροφορίες, για το ποιος μπόρεσε να πραγματοποιήσει κυβερνοπεπιθέσεις σε φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα στην Βρετανία. Μπορούμε να πούμε ένα πράγμα, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις απόπειρες. Δεν θα αποδεχθούμε τέτοιου είδους κατηγορίες, όπως ακριβώς και τις αβάσιμες κατηγορίες περί παρέμβασης στις εκλογές του 2019» δήλωσε ο Πεσκόφ.Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) Λεονίντ Σλούτσκι αναφερόμενος στα περί παρέμβασης της Ρωσίας στις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας το 2019, δήλωσε ότι «η βρετανική ηγεσία διαπράττει και πάλι τα ίδια αντιρωσικά λάθη και δεν υπονομεύει απλώς περαιτέρω τους δεσμούς της με την Μόσχα αλλά και το ίδιο της το κύρος».

Πηγή: Newpost.gr