Διαμαρτυρία έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποιούν αυτή την ώρα μέλη της Ένωσης Εστιατόρων Καφέ Μπαρ και Ψητοπωλών νόμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο της εστίασης.

Οι εστιάτορες καταγγέλλουν ότι «η εστίαση ψυχορραγεί και τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών».

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το thestival, έχουν τοποθετήσει ένα φέρετρο σε μηχανή μπροστά στο υπουργείο για να κάνουν την κηδεία της εστίασης.

«Κηδεύουν» την εστίαση στη Θεσσαλονίκη

«Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για την εστίαση είναι λανθασμένα. Θα πρέπει αύριο κιόλας να τα πάρουνε πίσω ειδάλλως 800.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν να μείνουν στην αφάνεια», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Ψητοπωλών Εστιατόρων Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας.

Αντιπροσωπεία των διαδηλωτών αναμένεται να καταθέσει υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης).

Πλήθος κόσμου έξω από «Μακεδονίας - Θράκης»

Ειδικότερα, ζητούν αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη, μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα, συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές, επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας, απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών, μείωση του ΦΠΑ στο 6%, συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων, νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Ακόμη, απαιτούν διαρθρωτικά μέτρα, δηλαδή ειδικά Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης, επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων και Εξ΄ ορθολογισμό του κλάδου με δομικές αλλαγές.