Δεκαοχτώ νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού καταγράφηκαν στην Ελλάδα τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 117 στη χώρα.   

Από αυτά, δέκα κρούσματα είναι «ορφανά», χωρίς προφανή σύνδεση μετάδοσης, αφού δεν σχετίζονται ούτε με ταξιδιώτες που ήρθαν από το εξωτερικό, ούτε με επαφές τους. Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της «σιωπηλής» εξάπλωσης του SARS CoV-2 στην κοινότητα. Συνολικά 34 άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία – τρία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας – ενώ δύο άτομα πήραν σήμερα εξιτήριο – μια μητέρα και το παιδί της από την Θεσσαλονίκη που, όπως διαβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας, μπορούν να συνεχίσουν την ζωή τους κανονικά.

Κλειστά δικαστήρια, θέατρα και κινηματογράφοι για 15 ημέρες

Ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε το κλείσιμο παιδότοπων, γυμναστηρίων, κινηματογράφων, θεάτρων και κέντρων διασκέδασης για 15 ημέρες, για προληπτικούς λόγους. Παράλληλα αναστέλλεται και η λειτουργία των δικαστηρίων. Η λειτουργία μουσείων και αρχαιολογικών χώρων θα γίνει σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού ενώ, όπως διευκρίνισε λίγο αργότερα ο κ. Τσιόδρας, η απόφαση δεν αφορά σε χώρους εστίασης.

«Η κατάσταση της εξάπλωσης ήταν αναμενόμενη. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προστασία των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Είναι μια νόσος. Να μένετε σπίτι και να αποφεύγετε τις συγκεντρώσεις. Αποφεύγουμε τις συναθροίσεις όταν έχουμε συμπτώματα. Θέλει πάρα πολύ προσοχή».

Θα ληφθούν πιο αυστηρά μέτρα; 

Ερωτηθείς για το κατά πόσο είναι πιθανό να ληφθούν περισσότερα περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που ελήφθησαν στην Ιταλία, όπου έμειναν ανοικτά μόνο τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως η Ελλάδα δεν θα φτάσει σε αυτό το σημείο καθώς έχουν ληφθεί τα περισσότερα από τα λεγόμενα μέτρα αποστασιοποίησης, με στόχο την μείωση των συναθροίσεων για λόγους ασφαλείας.

«Θεωρώ ότι με αυτά τα μέτρα θα περιορίσουμε την επιδημία και θα πρέπει να ελπίζουμε στο καλύτερο», είπε, σχολιάζοντας πως στην Ιταλία, υπήρξε ενδεχομένως υποτίμηση της νόσου COVID-19 και δεν βοήθησε το σύστημα των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Τα ξημερώματα, κατέληξε το πρώτο θύμα του ιού στην Ελλάδα, ένας 66χρονος που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στους «Αγίους Τόπους» και είχε διασωληνωθεί όταν εμφάνισε σοβαρά προβλήματα υγείας από την νόσο COVID-19.

Όσοι έχουν ήπια συμπτώματα δεν θα πρέπει να πηγαίνουν πλέον για έλεγχο στα νοσοκομεία, καθώς αυξάνεται η πιθανότητα να μολύνουν και άλλους. Η έξαρση του ιού αναμένεται να εξαπλωθεί τις επόμενες ημέρες, προειδοποίησε ο κ. Τσιόδρας, επιμένοντας στην σημασία της τήρησης των προληπτικών μέτρων σε ατομικό επίπεδο. «Όσο καλύτερα αντιδράσουμε, τόσο λιγότερα κρούσματα θα έχουμε».