Μήνυμα αισιοδοξίας απέστειλε στους πολίτες μιλώντας σε αποκλειστική συνέντευξη ΣΚΑΙ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως η περιπέτεια της πανδημίας κορωνοιού τελειώνει σε 2 μήνες από σήμερα.

Απαντήσεις σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης του στο ΣΚΑΙ. Αιτιολόγησε την απόφαση του για την επιβολή σκληρού lockdown στην Αττική, αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η τακτική ακορντεόν τους επόμενους μήνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και έθεσε ως ορόσημο το Μάιο για τη μερική επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς θα έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί.

Ο πρωθυπουργός έστειλε όμως και ξεκάθαρο μήνυμα στους υπουργούς για τις κακοφωνίες του τελευταίου διαστήματος, ξεκαθαρίζοντας πως όλοι πρέπει να ακολουθούν την κεντρική γραμμής. Για την Ικαρια παραδέχθηκε πως έγινε λάθος και πως οι εικόνες πλήγωσαν τους πολίτες.

Για τα ελληνοτουρκικά και τις διερευνητικές επαφές έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν επισημαίνοντας, πως δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ούτε αποστρατικοποίησης, ούτε προφανώς γκρίζων ζωνών.

«Η εμπειρία μας έδειξε, ότι τα ημίμετρα δεν λειτουργούν»

«Προτίμησα να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα για να απαλλαγούμε από αυτά μια ώρα αρχύτερα. Η εμπειρία μας έδειξε ότι τα ημίμετρα δεν λειτουργούν»,

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανέφερε, πως αν κάνουμε τη συνολική αξιολόγηση της πανδημίας τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτώμενος για την χαλάρωση της αστυνόμευσης απάντησε ότι αυτή θα υπάρχει αλλά θα πρέπει να είναι πιο στοχευμένη. «Θα ελέγχουμε καλύτερα τι γίνεται στους χώρους εργασίας», δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι ήταν λάθος να ανοίξουν τόσο κοντά λιανεμπόριο και εκπαίδευση. Δήλωσε δε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι πανελλαδικές να γίνουν με μειωμένη ύλη, ενώ μπορεί να υπάρξουν προσαρμογές όπως λιγότερες διακοπές το Πάσχα, επέκταση σχολικού έτους.

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε να αρκέσουν οι 2,5 εβδομάδες του lockdown στην Αττική. Δήλωσε δε ότι εκτιμά πως η αγορά προτιμά να είναι δυο εβδομάδες ανοικτή και δυο εβδομάδες κλειστή γιατί μπορεί να έχει έσοδα.

Ερωτήθηκε για τις ΜΕΘ στην επαρχία που δεν είναι «κανονικές ΜΕΘ» και την έλλειψη στελέχωσης, απάντησε ότι όποιος είναι διαθέσιμος αξιοποιείται και ότι είναι δύσκολο για ένα περιφερειακό νοσοκομείο, να έχει τον βαθμό της εξειδίκευσης που απαιτείται σε μια πανδημία.

Αναφορικά με την κακοφωνία των υπουργών της κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι οποιοδήποτε μήνυμα δεν είναι συνεπές, δημιουργεί πρόβλημα. «Κάθε υπουργός έχει ιδιαίτερη ευαισθησία για την αρμοδιότητά του. Αν υπήρξαν τέτοια φαινόμενα, που υπήρξαν, θα διορθωθούν και διορθώνονται».

«Θα τραβήξετε αυτί;» ερωτήθηκε. «Το έκανα ήδη. Στο εξής θα δείτε μεγαλύτερη συμμόρφωση και λιγότερες παρουσίες στα μέσα ενημέρωσης».

«Η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες – Έγινε λάθος στην Ικαρία»

«Θα δεχτώ απόλυτα ότι η εικόνα πλήγωσε τους πολίτες και ακύρωσε την αξία της συζήτησης», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Νοιώθετε την ανάγκη να πείτε μια συγνώμη;» ερωτήθηκε. «Τα ίδια άτομα που είμασταν στο ελικόπτερο, τα ίδια βρέθηκαν σε ένα τραπέζι για 15 λεπτά. Η εικόνα αδίκησε τις προθέσεις μας και δεν θα επαναληφθεί».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι καταλαβαίνει γιατί ενοχλήθηκαν οι πολίτες, αλλά από αυτό έως το να γίνεται αυτή η βαβούρα δεν έχει νόημα. Αν γι’ αυτό μας κάνουν κριτική σημαίνει ότι κάνουμε πολλά καλά, συμπλήρωσε.

«Υπάρχει κριτική για ένα φάουλ που έγινε και υπάρχει η απόσταση από αυτό με αυτό που γίνεται από την αντιπολίτευση που καλεί τον κόσμο σε διαδηλώσεις».

«Κανένα ζήτημα νέου μνημονίου – Αισιόδοξος για την επόμενη μέρα στην οικονομία»

Αναφορικά με την οικονομία ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως «Πρόβλημα δανεισμού και χρηματοδότησης των αναγκών μας δεν έχουμε και δεν θα έχουμε», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα νέου μνημονίου».

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για την επόμενη μέρα της οικονομίας, αλλά θα πρέπει να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές και να τις στηρίξουμε».