Η αξιολόγηση των υπουργών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπεριλαμβάνεται στη δημοσκόπηση που διενήργησε η Metron Analysis και δημοσιεύεται στο Βήμα της Κυριακής.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες είναι αφενός η οικονομία και η ακρίβεια και αφετέρου η πανδημία και η υγεία. Είναι χαρακτηριστικό πως το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ως σημαντικότερο πρόβλημα είτε την ακρίβεια και την οικονομία είτε την πανδημία και την ιατρική περίθαλψη, ενώ μόλις το 6% θεωρεί ως σημαντικότερο πρόβλημα την εξωτερική πολιτική.
Οι υπουργοί της κυβέρνησης που καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις με τις περισσότερες θετικές γνώμες από τους πολίτες, είναι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Και οι δύο διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια που δεν σχετίζονται με τα δύο βασικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Ο Νίκος Δένδιας συγκεντρώνει ποσοστό 19% στις θετικές αξιολογήσεις, ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης συγκεντρώνει ποσοστό 14%. Ακολουθούν οι Βασίλης Κικίλιας, Άδωνις Γεωργιάδης, Χρήστος Σταϊκούρας, Νίκος Χαρδαλιάς κ.ά.
Ποια είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Το φως της δημοσιότητας βλέπει μία νέα πανελλαδική δημοσκόπηση, λίγες ημέρες έπειτα από τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ.
Το μηνιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, διενεργήθηκε μεταξύ 21-27 Σεπτεμβρίου, χρονικό διάστημα που συμπίπτει με έντονη διπλωματική δραστηριότητα στα Ηνωμένα Έθνη, τις ρυθμίσεις για την προστασία εκπαιδευτικών και γιατρών από μηνύσεις αντιεμβολιαστών, το εκλογικό θρίλερ στη Γερμανία και τον σεισμό στην Κρήτη.
Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τις 11,1 ποσοστιαίες μονάδες. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021, η ΝΔ χάνει τρεις μονάδες, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξάνει τα ποσοστά του και καταγράφει οριακή μείωση.
Συγκεκριμένα, η ΝΔ χάνει 3,1 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούλιο και συγκεντρώνει ποσοστό 30,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 0,3% και καταγράφει ποσοστό 19,7%.
Απώλειες καταγράφει το ΚΙΝΑΛ, που συγκεντρώνει ποσοστό 6% από 6,7% τον Ιούλιο, όπως και η Ελληνική Λύση που φτάνει στο 4% έναντι 5,3% τον Ιούλιο.
Ενισχυμένα είναι τα ποσοστά του ΚΚΕ με 5,1% από 4,5% τον Ιούλιο και του ΜεΡΑ25 με 4,1% έναντι 3,2% τον Ιούλιο. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει 12,7%.

Καταλληλότερος Πρωθυπουργός

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για Πρωθυπουργός με υπερδιπλάσια διαφορά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 38% και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 16%. Το 30% των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνει “κανένας”.

Η αξιολόγηση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά από τους τέσσερις στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα (39%) ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση συγκεντρώνει ποσοστό 14%.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις θετικές αξιολογήσεις είναι πάνω από την κυβέρνησή του, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας από το κόμμα του. Όμως, η μεταξύ τους διαφορά στις θετικές γνώμες υπερβαίνει τις 24 μονάδες, παρά τις απώλειες που είχε ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμη και στις αρνητικές γνώμες ο κ. Τσίπρας βρίσκεται 21 μονάδες πίσω από τον κ. Μητσοτάκη.

Οι ανησυχίες των πολιτών και τα μηνύματα

Στα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες για την οικονομία, την ακρίβεια και την αύξηση της απαισιοδοξίας για το μέλλον υποκρύπτονται σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Ακρίβεια/οικονομία αποτελούν προτεραιότητες για τους πολίτες ενώ η ανησυχία για την πανδημία μειώνεται, αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Και τα δύο θέματα συγκεντρώνουν ποσοστό 30% ως το πιο σημαντικό πρόβλημα στη χώρα.

Οι πολίτες θεωρούν ότι η πορεία της χώρας είναι προς τη λάθος κατεύθυνση και το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 13 μονάδες. Επανήλθε, έτσι στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου.

Αυξήθηκαν όσοι δηλώνουν ότι βρίσκονται σε χειρότερη θέση με ένα χρόνο πριν (36%) και ξεπέρασαν τα ποσοστά του Μαΐου. Από τον Μάρτιο που το ποσοστό ήταν 50% τα πράγματα είναι βελτιωμένα καθώς ταυτόχρονα παραμένουν σταθεροί εκείνοι που δηλώνουν ότι είναι σε καλύτερη θέση.

Ο Δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης μειώθηκε πάλι στα επίπεδα του Απριλίου του 2021 και βρίσκεται στο -28.

Οι στάσεις των πολιτών στον εμβολιασμό

Υπέρ του εμβολιασμού για τον κορονοϊό δηλώνουν σχεδόν 8 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα. To 11% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν θα κάνει το εμβόλιο του κορωνοϊού.