Πρεμιέρα κάνουν σήμερα τα νέα μέτρα, εστιασμένα στους ανεμβολίαστους πολίτες, με την ισχύ τους να ξεκινά από τις 6 το πρωί και να εκπνέει την ίδια ώρα της Δευτέρας 22 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η πίεση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η αυξητική τάση, άλλωστε, των διασωληνώσεων ανεμβολίαστων πολιτών τις τελευταίες ημέρες σήμανε «κόκκινο συναγερμό», σε συνδυασμό με τα ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα, που έφτασαν χθες μια ανάσα πριν τις 7.000 και συγκεκριμένα στα 6.909, καταρρίπτοντας κιόλας το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ, μοναδικό από την έναρξη της πανδημίας.

Μάσκα παντού

Αποβλέποντας στον περιορισμό του τέταρτου κύματος της πανδημίας σε ελεγχόμενα επίπεδα, οι τελευταίες εκκρεμότητες, αλλά και λεπτομέρειες των νέων υγειονομικών περιορισμών ρυθμίστηκαν χθες το απόγευμα με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής απόφασης, στην οποία προβλέπονται τόσο επιμέρους μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες (που αποτελούν και το ζητούμενο σε αυτή τη φάση της πανδημίας), αλλά και μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες, δηλαδή:

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας:

σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας,
σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός,
με εξαίρεση άτομα, για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους και τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
3. Τοποθέτηση αντισηπτικών
4. Υποχρέωση αναγραφής εμφανώς των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων και του μέγιστου αριθμού πελατών

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο

Μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Μεγαλύτερη βαρύτητα, ωστόσο, στην νέα δέσμη μέτρων που τίθεται σήμερα σε εφαρμογή, δίνεται στην ιχνηλάτηση των ανεμβολίαστων πολιτών, αλλά και την προστασία τους με αυτόν τον τρόπο από την πιθανότητα μόλυνσης τους στην κοινότητα. Για το λόγο, αυτό οι υγειονομικοί περιορισμοί προβλέπουν για τους ανεμβολίαστους στην επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή ως εξής: