Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο που θα μπαίνουν τα παιδιά έως 18 ετών από αύριο, Σάββατο, όταν και θα ισχύσουν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους μη εμβολιασμένους, έδωσε ο υπ. Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον Ant1.

Όπως είπε οι ανήλικοι έως 18 ετών θα εισέρχονται σε μεικτούς χώρους, όπως τα κομμωτήρια, τα καταστήματα λιανεμπορίου και τα καταστήματα εστίασης, τα οποία λειτουργούν για εμβολιασμένους και μη, με self test, όπως αυτό που κάνουν για το σχολείο.

Ωστόσο, τόνισε πως για τους αμιγείς χώρους, π.χ τους κλειστούς χώρους των εστιατορίων, οι ανήλικοι θα προσέρχονται είτε με το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε με rapid test.

Τόνισε ότι η ΚΥΑ θα εκδοθεί εντός της ημέρας, καθώς από αύριο θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί έως τώρα είναι πόση διάρκεια θα έχουν τα self test και αν αυτά θα επιβαρύνουν τον ήδη πληγωμένο οικογενειακό προϋπολογισμό.

Τα νέα μέτρα

Από το Σάββατο θα ισχύουν νέα μέτρα για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Ειδικότερα:

Υποχρεωτικά δύο εργαστηριακά τεστ (PCR ή rapid τεστ) την εβδομάδα για όλους τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους τόσο σε δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα, με δικό τους κόστος.
Αρνητικό rapid test για μη εμβολιασμένους πολίτες προκειμένου να εισέλθουν σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες, εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια (δραστηριότητες που δεν θεωρούνται αναγκαίες). Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (surer market), φαρμακεία, εκκλησίες.