24 χρόνια πριν, 31 Αυγούστου 1997, η πριγκίπισσα Νταϊνα χάνει τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα. Την ίδια στιγμή γεννιούνται δεκάδες θεωρίες συνωμοσίας, που ακόμη διαδίδονται με απόλυτη «σιγουριά» από τους εμπνευστές τους

Το αυτοκίνητο μετά το μοιραίο τρακάρισμα που οδήγησε τη Νταϊάνα στο θάνατο 

 

Ήταν 31 Αυγούστου του 1997, όταν η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στο  Παρίσι . Η Νταϊάνα έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα του δυστυχήματος και οι γιατροί προσπάθησαν να την επαναφέρουν στο νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία της πνοή. Στο τροχαίο έχασαν τη ζωή τους ο σύντροφος της Νταϊάνα Ντόνι Αλ Φαγιέντ και ο οδηγός του αυτοκινήτου. Ο σωματοφύλακας της πριγκίπισσας ήταν ο μοναδικός επιζών.

 

Έρευνα των γαλλικών Αρχών απεφάνθη πως ο οδηγός είχε καταναλώσει ποσότητα ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ και ήταν αυτός που προκάλεσε την σύγκρουση οδηγώντας με μεγάλη ταχύτητα.

Οι θεωρίες συνωμοσίας γεννήθηκαν ακριβώς την ώρα που ξεψυχούσε η Νταϊάνα και μεγαλώνουν όσο τα χρόνια περνούν και τυλίγουν στην ομίχλη της μνήμης γεγονότα και καταστάσεις, αφήνοντας την αλήθεια στο περιθώριο.

Ας δούμε ποιες ήταν – και είναι – οι επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον θάνατο της Νταϊνα και ποιες οι απαντήσεις σε αυτές.

Ήταν πράγματι ένα απλό τροχαίο δυστύχημα;

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι: Στις 31 Αυγούστου του 1997, ένα αυτοκίνητο συνετρίβη στη σήραγγα «Pont de l Alma» στο Παρίσι. Το αυτοκίνητο είχε αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα και ο οδηγός βρέθηκε να έχει υψηλά επίπεδα αλκοόλ στο αίμα του. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα εξέπνευσε σε λιγότερο από 24 ώρες μετά το τροχαίο. Ούτε ο σύντροφός της, ούτε ο οδηγός επέζησαν. Η κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα έγινε στις 6 Σεπτεμβρίου.

Το προφανές είναι ότι ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα ήταν αποτέλεσμα ενός τροχαίου δυστυχήματος που προκλήθηκε από την επικίνδυνη οδήγηση ενός μεθυσμένου οδηγού, κάποιοι όμως – ανάμεσά τους και ο πατέρας του συντρόφου της Νταϊάνα αναρωτήθηκαν κι ακόμη αναρωτιούνται αν «…ήταν πραγματικά δυστύχημα;».

Αρκετές θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν να τότε κυκλοφορούν και η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου αναγκάστηκε να διερευνήσει τους ισχυρισμούς των «δύσπιστων». Έπειτα από ενδελεχή έρευνα δημοσίευσε τα αποτελέσματά της και τίποτα δεν υπήρχε που να άφηνε υπόνοιες έστω ότι το τροχαίο ήταν «στημένο». Αυτή είναι η μόνη αλήθεια πίσω από τις φήμες και τις θεωρίες συνωμοσίας για τα αίτια του θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Μπορούσε ο Κάρολος να ξαναπαντρευτεί όσο η Νταϊάνα ήταν ακόμα ζωντανή;

Ο  Πρίγκιπας Κάρολος, θα μπορούσε να είχε παντρευτεί την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς όσο η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν ακόμα ζωντανή. Ωστόσο, σε ένα σημείωμα που έγραψε η Νταϊάνα φαίνεται να περιέχει ένα τραγικό προαίσθημα για το θάνατο της και αυτό είναι ένα γεγονός που έχει βοηθήσει στη διάδοση αυτής της θεωρίας συνωμοσίας.

Μετά το χωρισμό από τον πρίγκιπα Κάρολο, η Νταϊάνα, έστειλε ένα σημείωμα στον μπάτλερ της με μια ανατριχιαστική πρόβλεψη: «Κάθομαι εδώ στο γραφείο μου, σήμερα τον Οκτώβριο και λαχταρώ κάποιον να με αγκαλιάσει και να μου δώσει κουράγιο να κρατηθώ δυνατή. 

 

Αυτή η περίοδος στη ζωή μου είναι η πιο επικίνδυνη. Κάποιος σχεδιάζει ώστε να συμβεί ένα “ατύχημα” στο αυτοκίνητό μου, μια βλάβη στο φρενάρισμα ή κάτι τέτοιο, ώστε να τραυματιστώ στο κεφάλι, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για να παντρευτεί», έγραψε η Νταϊάνα.

 

Σε αυτό το σημείο, πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  σταματούν την αναδημοσίευση των «προβλέψεων» της, αλλά εκείνη συνεχίζει γράφοντας ότι «…θέλει να παντρευτεί μια γυναίκα που ονομάζεται Τίγκι. Η Καμίλα, δεν είναι παρά ένα δόλωμα…», κάτι που ασφαλώς δεν ταιριάζει με τα γεγονότα που ακολούθησαν, αφού ο Κάρολος τελικά παντρεύτηκε την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Ο μπάτλερ επίσης είπε αργότερα ότι τα ΜΜΕ είχαν διογκώσει το γεγονός και αυτές οι σημειώσεις ήταν απλά περαστικές σκέψεις της πριγκίπισσας, κάτι που συνέβαινε συχνά, όταν ένιωθε άγχος.

 

Η βασιλική οικογένεια δεν ενέκρινε τον τότε σύντροφό της;

Ο Ντόντι Φαγιέντ, σύντροφος τότε της Νταϊάνα και γιος Αιγύπτιου δισεκατομμυριούχου, είχε επίσης χάσει τη ζωή του στο δυστύχημα. Φήμες – κυρίως από τον πατέρα του Φαγιέντ, Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ – έλεγαν ότι η Νταϊάνα κυοφορούσε το παιδί του Ντόντι και ότι το ζευγάρι σχεδίαζε να αρραβωνιαστεί σύντομα. Πολλοί ήταν εκείνοι που ισχυρίστηκαν ότι η βασιλική οικογένεια δεν ήθελε με τίποτα η μητέρα ενός από τους διαδόχους του θρόνου, του Πριγκιπα Γουίλιαμ, να παντρευτεί με έναν μουσουλμάνο.

Η Επιχείρηση Paget (όπως έχει ονομαστεί η έρευνα της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Βρετανίας σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας για το θάνατο της Νταϊάνα) διαπίστωσε ότι ο Ντόντι Φαγιέντ δεν είχε αγοράσει δαχτυλίδι αρραβώνων, όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι ή ότι η Νταϊάνα περίμενε πρόταση γάμου. Επιπλέον, οι εξετάσεις αίματος απέδειξαν ότι η Νταϊάνα δεν ήταν έγκυος.

 

Έκρυψαν οι Γάλλοι γιατροί την εγκυμοσύνη της Νταϊάνα;

Αυτή είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες θεωρίες συνωμοσίας για την πριγκίπισσα Νταϊάνα. Πολλοί ήταν εκείνοι που δεν πείστηκαν από την έκθεση της νεκροτομής. Οι γιατροί είχαν αρχίσει τη διαδικασία της ταρίχευσης της σορού της Νταϊάνα εκπληκτικά γρήγορα, κάτι που απέκλειε τεστ εγκυμοσύνης από τα ούρα της ουροδόχου κύστης. Η αλήθεια είναι ότι ο ταχύς χρόνος της ταρίχευσης δεν ήταν κάτι το συνηθισμένο. Τα τραύματα της Νταϊάνα ήταν συμβατά με τα αίτια του θανάτου, οπότε οι γιατροί δεν είχαν κανένα λόγο να καθυστερήσουν. Επιπλέον, δεν είναι σύνηθες να διενεργούνται τεστ εγκυμοσύνης σε νεκρές, οπότε το γεγονός ότι δεν είχαν ληφθεί δείγματα ούρων δεν μπορεί να θεωρηθεί ως κάτι ασυνήθιστο.

Ο οδηγός της Νταϊάνα ήταν πληροφοριοδότης μυστικών υπηρεσιών;

Ο πρώην αξιωματικός της MI6 Ρίτσαρντ Τόμλινσον διέδωσε μια φήμη ότι είχε δει αρχεία πληροφοριών για μια δολοφονία ξένου πολιτικού στο Παρίσι που είχε «τρομακτική ομοιότητα» με το θανατηφόρο τροχαίο της Νταϊάνα, προκαλώντας φήμες ότι ο οδηγός της πριγκίπισσας εκείνο το βράδυ, βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και παρείχε πληροφορίες στην MI6.

Ο Τόμλινσον είχε στο παρελθόν αποστρατευτεί από την MI6 για διαρροή μυστικών εγγράφων και ήταν ήδη γνωστός για την προσπάθειά του να αμαυρώσει τη φήμη της υπηρεσίας. Επίσης, ο Τόμλινσον, δεν χρησιμοποίησε ποτέ το όνομα του οδηγού Χένρι Πολ σε σχέση με το ατύχημα.

 

Μυστική υπηρεσία κατηύθυνε το αυτοκίνητο της Νταϊάνα στο τούνελ και μετά τύφλωσε τον οδηγό;

Ο οδηγός της Νταϊάνα ακολούθησε τη συνήθη διαδρομή από το ξενοδοχείο Ritz προς στο διαμέρισμα του φίλου της, αλλά έκανε μια περίεργη παράκαμψη μετά από μια στροφή. Κάποιοι υποπτεύονται ότι η είσοδος στο δρόμο που οι περισσότεροι οδηγοί θα είχαν ακολουθήσει ήταν αποκλεισμένη σκόπιμα από την MI6, αναγκάζοντας τον οδηγό να κατευθυνθεί στη μοιραία σήραγγα στην οποία όταν μπήκε το αυτοκίνητο, ένα εκτυφλωτικό φως (υποτίθεται ότι ) τύφλωσε τον οδηγό με αποτέλεσμα να χάσει τον έλεγχο του τιμονιού. Την ίδια στιγμή ένα άλλο όχημα έφευγε από τον τόπο του δυστυχήματος με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Οι μεταγενέστερες έρευνες διαπίστωσαν ότι το αυτοκίνητο της Νταϊάνα κινείτο πολύ γρήγορα και θα ήταν επικίνδυνο να μπει στον πρώτο δρόμο, οπότε είναι πιθανό, ο οδηγός να έπρεπε ξαφνικά να επιλέξει άλλη διαδρομή. Οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, επίσης, δεν διαλεύκαναν την υπόθεση με το αν υπήρχαν και άλλα οχήματα στο σημείο. Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι είδαν μία μοτοσικλέτα, άλλοι πάλι έξι! Πολλοί κατέθεσαν ότι είδαν ένα μαύρο αυτοκίνητο να φεύγει μακριά, ενώ άλλοι μίλησαν για ένα λευκό… Σε κάθε περίπτωση, ένα αυτοκίνητο που απομακρύνεται από έναν τόπο δυστυχήματος δεν είναι γεγονός που να προκαλεί υποψίες.

 

Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ παρακολουθούσαν την πριγκίπισσα Νταϊάνα;

Σαν να μην έφταναν οι φήμες για τη συμμετοχή της MI6 στην τραγωδία, οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας ανακάλυψαν ότι και η αμερικανική κυβέρνηση είχε βάλει το χέρι στο θάνατό της Νταϊάνα. Η θεωρία λέει ότι η CIA , αλλά και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ παρακολουθούσαν τις τηλεφωνικές κλήσεις της Νταϊάνα και είχαν έγγραφα που σχετίζονται με την πριγκίπισσα.

Στην πραγματικότητα, η CIA παραδέχτηκε ότι είχε πληροφορίες 1.054 σελίδων για την πριγκίπισσα, αλλά σε καμία από αυτές δεν υπήρχε κάτι σχετικό με το δυστύχημα. Η NSA είχε υποκλέψει μία από τις τηλεφωνικές συνομιλίες της Νταϊάνα και αυτή η κλήση ήταν στη σύζυγο του Πρέσβη της Βραζιλίας.

Ο οδηγός ήταν μεθυσμένος ή του φόρτωσαν το δυστύχημα;

Οι επίσημες αναφορές λένε ότι ο Πολ οδηγούσε εκείνο το βράδυ μεθυσμένος. Κάποιοι υποστήριξαν ότι η όλη ιστορία με το αλκοόλ στο αίμα του οδηγού ήταν στημένη. Τα δείγματα αίματος που αναλύθηκαν στις ιατροδικαστικές εξετάσεις – υποστηρίζουν οι συνωμοσιολόγοι – ανήκαν στην πραγματικότητα σε άλλον (σε κάποιον μεθυσμένο που είχε αυτοκτονήσει εκείνη την ημέρα) και χρησιμοποιήθηκαν για να ενοχοποιήσουν τον Πολ.

Οι τοξικολόγοι εξέτασαν τέσσερα διαφορετικά δείγματα και όλοι συνέκλιναν στο ότι τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα του Πολ ήταν τριπλάσια από το νόμιμο όριο στη Γαλλία. Επίσης δεν υπήρχε κανένα σοβαρό στοιχείο που να υποδηλώνει ότι τα δείγματα αίματος δεν προέρχονταν από τον Πολ.

 

Δεν έλαβε η Νταϊάνα την ιατρική περίθαλψη που θα μπορούσε να τη σώσει;

Αυτή είναι μια ακόμη, από τις πιο διαδεδομένες θεωρίες συνωμοσίας. Το ασθενοφόρο που μετέφερε την πριγκίπισσα Νταϊάνα, η οποία ήταν ακόμη ζωντανή μετά το τροχαίο, πέρασε από ένα νοσοκομείο χωρίς να σταματήσει και οι διασώστες επέλεξαν άλλο νοσοκομείο, πιο μακριά από τον τόπο του δυστυχήματος. Πολλοί λοιπόν ισχυρίστηκαν ότι η υπόθεση φαινόταν περίεργη. Ενώ οι πρώτες βοήθειες που παρασχέθηκαν στη Νταϊάνα, πριν φτάσει στο νοσοκομείο είναι ομολογουμένως διαφορετικές από ό, τι συνηθίζουν οι Βρετανοί ή οι Αμερικανοί, όμως είναι η ενδεδειγμένες στο Παρίσι.

Οι Γάλλοι νοσηλευτές προσπαθούν να παράσχουν ό,τι μπορούν περισσότερο στα θύματα τροχαίων, αντί να τα μεταφέρουν το συντομότερο δυνατό στο νοσοκομείο. Όσο για το πρώτο νοσοκομείο που προσπέρασε το ασθενοφόρο; Ειπώθηκε ότι δεν ήταν κατάλληλα εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει τραυματισμούς όπως της Νταϊάνα. Η ουσία είναι ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να σωθεί η Νταϊάνα, σύμφωνα με την έκθεση «Paget».

 

Γνώριζε ο σωματοφύλακας ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας της Νταϊάνα;

Η Νταϊάνα, ο σύντροφός της και ο οδηγός μπορεί να πέθαναν στο δυστύχημα, αλλά υπήρξε και ένας επιζών: Ο Τρέβορ Ρις-Τζόουνς , σωματοφύλακας του Ντόντι Φαγιέντ. Ο πατέρας του Φαγιέντ ισχυρίστηκε ότι ο Ρις Τζόουνς γνώριζε πως η συντριβή ήταν προσχεδιαμένη και δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει.

Υποτίθεται ότι συμφώνησε να αποκρύψει σημαντικές λεπτομέρειες μετά το γεγονός επειδή η μυστική υπηρεσία απείλησε να τον σκοτώσει. Ο Ρις Τζόουνς έλαβε όντως απειλητικές κλήσεις και επιστολές μετά την τραγωδία, αλλά τα κατήγγειλε στην αστυνομία και δεν φάνηκε να ανησυχεί ιδιαίτερα. Έχει μάλιστα αναλύσει τα πάντα γύρω από το μοιραίο τροχαίο στο βιβλίο του: «Η ιστορία του σωματοφύλακα».

Μετά από το δυστύχημα στο οποίο βρήκε το θάνατο η πριγκίπισσα Νταϊάνα, άρχισαν να φουντώνουν οι θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το πώς συνέβη το δυστύχημα και αν θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Και ο Ρις δεν τη γλίτωσε. Οι επικριτές του ισχυρίστηκαν ότι δεν έπρεπε να αφήσει τον μεθυσμένο Πολ Μπαρέλ να οδηγήσει, καθώς και ότι θα έπρεπε να είχε επιμείνει να φορέσουν ζώνες ασφαλείας η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Ντόντι αλ Φαγιέντ. Σίγουρα θα έπρεπε να είχε πει στον Πολ Μπαρέλ να μην τρέχει έτσι.

Ο ίδιος ο Τρέβορ Ρις Τζόουνς, υποστηρίζει ότι είχε ελάχιστες αναμνήσεις γύρω από τα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα, καθώς το τραύμα στο κεφάλι του προκάλεσε αμνησία. Εν τω μεταξύ, ο πατέρας του Ντόντι αλ Φαγιέντ επέμεινε ότι ο Τρέβορ Ρις Τζόουςν υποστηρίζει ψευδώς ότι έχει απώλεια μνήμης προκειμένου να αποφύγει το μέρος της ευθύνης που του αναλογεί. Αλλά και να πει την αλήθεια για τα όσα προκάλεσαν το δυστύχημα.

Η έρευνα του 2008 για το θάνατο της Νταϊάνας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η οδήγηση του Πολ Μπαρέλ υπό την επήρεια αλκοόλ και η ταχύτητα και όχι πράξεις του Τρέβορ Ρις Τζόουνς, προκάλεσαν το δυστύχημα. Η αστυνομία μάλιστα ισχυρίζεται ότι ο Τρέβορ Ρις Τζόυνς είναι αυτός που λέει την αλήθεια για εκείνη τη μοιραία νύχτα που κατέληξε κάτω από τη γέφυρα Ντελ Αλμά.

Ο Τρέβορ Ρις Τζοόυνς αργότερα και ενώ ακόμη βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα για το δυστύχημα, πήγε και εργάστηκε στο Ιράκ. Μαζί με την σύζυγό του επέστρεψαν στο Σροπσάιρ, όπου εργάζεται ως σύμβουλος ασφαλείας και παίζει ράγκμπι στην τοπική ομάδα. Επέστρεψε σε μια ήσυχη ζωή – ακριβώς όπως ακριβώς ήθελε. Εκείνη η μοιραία νύχτα που χάθηκε η διασημότερη γυναίκα στον κόσμο, θα τον στοιχειώνει βέβαια για πάντα

 

Οι παπαράτσι δημιούργησαν σκόπιμα επικίνδυνες συνθήκες;

Το θανατηφόρο τροχαίο συνέβη ενώ παπαράτσι κυνηγούσαν τη Νταϊάνα, γεγονός που οδήγησε σε φήμες ότι και οι φωτογράφοι ήταν μέρος ενός νοσηρού σχεδίου, ελπίζοντας ότι το κυνηγητό θα κατέληγε σε συντριβή του αυτοκινήτου! Η Νταϊάνα είχε κερδίσει υπόθεση περιοριστικών μέτρων για έναν φωτογράφο, ένα χρόνο πριν από τη συντριβή, επειδή ισχυρίστηκε ότι έπεσε πάνω στο αυτοκίνητό της κατά τη διάρκεια μιας από τις πολλές καταδιώξεις των παπαράτσι. Μάλιστα η Νταϊάνα είχε δηλώσει τότε: «Φαίνεται πως θέλουν να μου κάνουν κακό».

Η έκθεση «Paget» διαπίστωσε ότι το να ξεφύγουν η Νταϊάνα και ο σύντροφός της από τις αδιάκριτες φωτογραφικές μηχανές των παπαράτσι ήταν γεγονός που έκανε τον μεθυσμένο οδηγό να οδηγεί επικίνδυνα, αλλά δεν διαπίστωσε ιδιοτελείς προθέσεις από τη μεριά των φωτογράφων πέραν του πάθους τους για μια αποκλειστική φωτογραφία της πριγκίπισσας με τον σύντροφό της. Τελικά της τράβηξαν την τελευταία.

Πέρασαν 24 χρόνια κι ακόμα 24 να περάσουν εκείνοι που αμφισβητούν ότι ο Χίτλερ αυτοκτόνησε στα ερείπια της καγκελαρίας, πως ο άνθρωπος πάτησε στη Σελήνη και είναι σίγουροι πως τα εμβόλια του κορονοϊού έχουν μικροτσίπ, δεν θα πάψουν να υποστηρίζουν πως η Νταϊάνα δολοφονήθηκε με ένα καλά σχεδιασμένο τροχαίο. Ποιος μπορεί να τους αντικρούσει. Άλλωστε η ανθρώπινη ανοησία είναι αήττητη!

 

Οι τελευταίες συγκλονιστικές ώρες τις Νταϊάνας: 

«Θεέ μου, τι έχει συμβεί;»: Αυτή ήταν η φράση που απηύθυνε η βαριά τραυματισμένη  Νταϊάνα στο διασώστη που την πλησίασε, λίγο αφότου είχαν απεγκλωβίσει νεκρό το σύντροφό της Ντόντι αλ Φαγεντ, από τη θωρακισμένη Μercedes, η οποία είχε σμπαραλιαστεί σε σήραγγα στο Παρίσι. Τις συγκλονιστικές μαρτυρίες όσων έζησαν τις τελευταίες στιγμές της Νταϊάνα, λίγο αφότου συνέβη το μοιραίο τροχαίο στο Παρίσι, φιλοξενεί η  Daily Mail σε ένα εκτενές αφιέρωμα. Ιδιαίτερα αναλυτική είναι η περιγραφή του γιατρού που περνούσε τυχαία από το σημείο, δευτερόλεπτα μετά το συμβάν και σταμάτησε για να βοηθήσει. Ακόμα και όταν ήρθαν τα σωστικά συνεργεία και ο γιατρός έφυγε, αγνοούσε ποια ήταν η γυναίκα στο πίσω κάθισμα, που εκείνος της έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Υπενθυμίζεται ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώθηκε μαζί με τον σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγέντ και τον οδηγό του ΙΧ Ανρί Πολ σε τροχαίο στις 31 Αυγούστου 1997. Επέζησε μόνο ο σωματοφύλακάς της, Ρις Τζόουνς.

 

 

Ακολουθεί λεπτό προς λεπτό η περιγραφή που παραθέτει η Daily Mail

31 Αυγούστου 1997 

12:18 Ο Ντόντι Αλ Φαγέντ και η πριγκίπισσα Νταϊάνα βγαίνουν από το το ξενοδοχείο Ritz και μπαίνουν σε πολυτελή λιμουζίνα πολιορκούμενοι από φωτορεπόρτερ. Ο σωματοφύλακάς της Τρέβορ Ρις Τζόουνς δείχνει ανήσυχος, ενώ ο οδηγός Ανρί Πολ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, γύρισε και είπε στους δημοσιογράφους «Μη μας ακολουθήσετε, δεν θα μας πρρολάβετε έτσι κι αλλιώς». Λίγα λεπτά μετά, το αυτοκίνητο του ζευγαριού βρίσκεται υπό πολιορκία…

12:20 Το αυτοκίνητο κινείται προς τη γέφυρα Pont de l’Alma. Δεν το ξέρουν, μα ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Στην είσοδο μιας σήραγγας, η θωρακισμένη Mercentes συγκρούεται με ένα λευκό Fiat Uno. Ο Πολ Ανρί χάνει τον έλεγχο του 2 τόνων αυτοκινήτου και αυτό χτυπάει με δύναμη στο κράσπεδο της σήραγγας. Τότε μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα και από τη σύγκρουση σκοτώνονται ακαριαία ο Ντόντι και ο οδηγός. Ο Ρις Τζόουνς και η Νταιάνα τραυματίζονται βαριά. Εκείνη τη στιγμή, μέσα στη σήραγγα μπαίνουν με το αυτοκίνητό τους, ο γιατρός Φρεντερίκ Μεγιέζ Πεζό και ένας φίλος του. Ο γιατρός και η παρέα του επιστρέφουν προς το σπίτι από πάρτι γενεθλίων όπου είχαν βρεθεί νωρίτερα. Είχαν μάλιστα φύγει γιατί ο γιατρός είχε πρωί πρωί βάρδια και έπρεπε να ξεκουραστεί.

 

 

 

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του γιατρού

«Είδαμε καπνό να βγαίνει από τη σήραγγα και έκοψα ταχύτητα» είπε ο γιατρός μιλώντας στη Daily Mail. Ο καπνός έβγαινε από την μηχανή του αυτοκινήτου που είχε κοπεί σχεδόν στα δυο. «Είδα ένα διαλυμένο αυτοκ’ινητο και κανέναν τριγύρω» είπε. Σταμάτησε το αυτοκίνητο και πλησίασε στη σκηνή. «Μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχαν δύο νεκροί και δύο βαριά τραυματίες. Έτρεξα στο αυτοκίνητο και πήρα τον εξοπλισμό μου». «Έβαλα μια μάσκα και προσπάθησα να δώσω τις πρώτες βοήθειες στη νεαρή γυναίκα που είδα» είπε.

«Καθόταν στο πίσω κάθισμα. Διαπίστωσα ότι ήταν μια όμορφη νέα γυναίκα, η οποία δεν είχε τραυματιστεί καθόλου στο πρόσωπο. Ήταν όμως σχδόν αναίσθηση και ανέπνεε με δυσκολία». Προσπάθησα να τη βοηθήσω να αναπνεύσει αλλά είχα ελάχιστο εξοπλισμό». Ο γιατρός κάλεσε ασθενοφόρο από το κινητό του. Δεν είχε ιδέα ότι η βαριά τραυματισμένη γυναίκα ήταν η Νταϊάνα. Ο παλμός της προγκίπισσας ήταν αδύναμος. Όσο παλεύει να τη βοηθήσει να πάρει ανάσα, αρχίζει να συγκεντρώνεται κόσμος γύρω γύρω. Εκείνος πασχίζει να τη σώσει και πίσω του αστράφτουν φλας. Της μιλάει γαλλικά γιατί δεν εχει ακόμα καταλάβει ποια είναι.«Μίλα της αγγλικά» λεει κάποιος από τους συγκεντρωμένους. «Της είπα ότι ήμουν γιατρός και ότι θα τη βοηθήσω, αυτό λεμε σε αυτές τις περιπτώσεις», είπε στη Daily Mail.

12:30  Στον τόπο του δυστυχήματος έχει φτάσει ενας αστυνομικός, ο οποίος την αναγνωρίζει αμέσως. Αμέσως μετά έρχεται και ο πυροσβέστης Ξαβιέ Γκουρμελόν με πλήρη ιατρική ομάδα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η Νταϊάνα είναι σε θέση κάπως να κουνηθεί και να μιλήσει. Ο σωματοφυλακάς της είναι πολύ βαριά τραυματισμένος και κάτι ψιθυρίζει στα αγγλικά. Ο πυροσβέστης βγάζει από το αυτοκίνητο τον Ντόντι και πλησιάζει την Νταϊάνα. Τότε, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, του μίλησε αγγλικά.

«Θεέ μου τι έχει γίνει;» του ειπε σύμφωνα με τη μαρτυρία η γυναίκα. Της έβαλαν κολάρο, μάσκα για να πάρει ανάσα καi τη σκέπασαν με ισοθερμική κουβέρτα. Ο σφυγμός της είχε σταθεροποιηθεί και εκεινη τη στιγμή ένιωσαν αισιόδοξοι.

12:40 Έφτασε το πρωτο ασθενοφόρο με αναισθησιολόγο – εντατικολόγο. Τότε, ο δρ Μεγιέζ, συστήνεται και αποχωρεί. «’Εφυγα από το τροχαίο χωρίς να ξέρω ακόμα σε ποια είχα δώσει πρώτες βοήθειες». 

Η Νταϊάνα μεταφέρεται σε νοσοκομείο και αφήνει την τελευταία της πνοή…

 

Όσα (ίσως) δεν γνωρίζαμε για την πριγκίπισσα

Και κάποια γεγονότα που ο πολύς κόσμος δεν γνωρίζει για την πριγκίπισσα Νταϊάνα που είχε γεννηθεί ως Νταϊάνα Φράνσις Σπένσερ την 1 Ιουλίου του 1961: 

Ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας.

  • Οι γονείς της Τζον Σπένσερ και Φράνσις Σαντ Κιντ χώρισαν, όταν η Νταϊάνα ήταν μόλις 7 χρονών.
  • Η γιαγιά της εργαζόταν για την μητέρα της Βασίλισσας Ελισάβετ 
  • Ήθελε να γίνει μπαλαρίνα αλλά ήταν πολύ ψηλή.
  • Μεγάλωσε σε σπίτι στο κτήμα Σάντριγκαμ που νοίκιαζαν από τη βασίλισσα.
  • Στο σχολείο ήταν από μέτρια έως κακή μαθήτρια. Εργάστηκε ως νηπιαγωγός μερικής απασχόλησης.
  • Ο πρίγκιπας Κάρολος είχε σύντομη σχέση με την αδελφή της, Σάρα και μάλιστα ήταν μακρινός της εξάδελφος.
  • Ήταν η πρώτη γυναίκα της βασιλικής οικογένειας που γέννησε σε μαιευτήριο.
  • Είχε σχέση με τον σωματοφύλακά της Μπάρι Μανακέ. Ο σωματοφύλακας πέθανε σε τροχαίο με μοτοσυκλέτα το 1987 και υπάρχουν πολλές θεωρίες που λένε πως ο θάνατός του δεν ήταν ατύχημα.
  • Έχασε τον τίτλο της «Αυτού Υψηλότης» μετά το διαζύγιό της με τον Κάρολο.
  • Μετά τον τραγικό θάνατό της το 1997, η Νταϊάνα θάφτηκε στο Άλθορπ Εστέιτ στο Νορθάμπτον, αλλά μέχρι σήμερα, πολλοί είναι αυτοί που πίστευαν πως το φέρετρο της Νταϊάνας μεταφέρθηκε κρυφά από το οικογενειακό κτήμα των Σπένσερ που ετάφη και πως πλέον φυλάσσεται στο οικογενειακό παρεκκλήσι των Σπένσερ, στο Νόρθαντς. Κι εδώ οι θεωρίες συνωμοσίας πρωταγωνίστριες.

 

Μαρία Σιούλα