
Στο ιδιαίτερο άθλημα του μπάσκετ λόγω της τεχνικής τακτικής φυσιολογίας και συνδυασμού πνευματικών και μυϊκών ικανοτήτων, η επιλογή του ροστερ σε ελίτ ομάδες έχει γίνει αντικείμενο μελέτης τόσο από στελέχη των ομάδων όσο και από τους υπεύθυνους της διαχείρισης των παικτών(athlete’s manager).
Ποία είναι τα χαρακτηριστικά δυνατότητες και ικανότητες από τις οποίες εξαρτώνται τα αθλητικά αποτελέσματα για την απόδοση αλλά και τη διαχείριση των προπονήσεων?
Η κάθε θέση (guard,forward,center) έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και σωματικές δεξιότητες και απαιτήσεις. Επίσης το γεγονός του ότι οι ομάδες μετέχουν σε περισσότερα από ένα πρωταθλήματα/τουρνουά στην αγωνιστική περίοδο καλεί τις ομάδες να γνωρίζουν τους δείκτες απόδοσης που απαιτεί η κάθε διοργάνωση ώστε να κάνει επιλογή των παικτών πιο ειδικευμένη.
Για παράδειγμα μέσα από αναλύσεις έχει καθοριστεί πώς η απόδοση από τον center στα σουτ 3πόντων στο NBA δεν είναι τόσο απαραίτητη συνιστώσα συγκριτικά με το Ισπανικό Πρωτάθλημα Α1.
Τα στατιστικά των αγώνων μετράνε και τις αποδόσεις των παικτών.
Ο δείκτης PIR χρησιμοποιείται τόσο από ομάδες όσο και από εταιρείες managment παικτών.
Ο μαθηματικός αλγόριθμος PIR από τη FIBA είναι ο βασικός ποιοτικός δείκτης για το προφίλ απόδοσης καθώς λαμβάνει υπόψιν Ατομική επίδοση όσο και αλληλεπίδραση των παικτών μέσα από 11 συνιστώσες.
Η χρήση του σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις όπως Euroleague αποτυπώνει και τους MVP παίκτες.
Τα δεδομένα αυτά έχουν σημασία τόσο για την επιτυχία επιλογής του παίκτη τόσο σε ζητήματα απολαβών όσο και για ενίσχυση της αθλητικής δραστηριότητας του παίκτη και την ομοιογένεια στην ομάδα. Ο δείκτης PIR εξαρτάται από διάφορες μεταβλητές όπως η θέση παίκτη άρα τα χαρακτηριστικά της επίδοσης, την εμπειρία του παίκτη την ηλικία, τον εβδομαδιαίο όγκο προπόνησης, τον χρόνο συμμετοχής του, την αγωνιστική φάση, τη φάση αποκατάστασης από προηγούμενη αγωνιστική δράση καθώς και συσχέτιση με προηγούμενα δεδομένα απόδοσης.
Τελευταία έγινε μια σύνδεση του PIR με έναν γενετικού τύπου αλγόριθμο που πλέκει τόσο εξωτερικούς παράγοντες όπως την προπόνηση όσο και εσωτερικούς παράγοντες όπως Βιολογικό προφίλ,βιοχημικοί δείκτες που σχετίζονται και με διατροφικά πρωτόκολλα προκειμένου ενίσχυση επίδοσης και συγκεκριμένα γονίδια που προβλέπουν την αθλητική απόδοση.Η πρώιμη αυτή ερευνητική διαδικασία καθιστά με μεγαλύτερη συνέπεια τόσο την κατάταξη των αθλητών σε θέσεις που θα αποδώσουν καλύτερα όσο και μεγαλύτερη επιτυχία στην επιλογή μεταξύ παικτών και ομάδων.
Σχετίζεται ο αλγόριθμος PIR με τη σωματοδομή του αθλητή?
Φαίνεται πως τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά συμβάλουν στη βελτιστοποίηση των δεικτών απόδοσης.Η αυξημένη μυϊκή μάζα σε συνδυασμό με ένα χαμηλό ποσοστό λίπους αποφέρουν καλύτερη αερόβια ικανότητα και κατ’επέκταση μια βελτιωμένη ταχυδυναμική.
Ωστόσο βασικό είναι ο δείκτης απόδοσης να μένει ίδιος ανά σεζόν.Σημαντική είναι η off season περίοδοι ώστε ο αθλητής ατομικά αλλά και σε συνδυασμό με την ομάδα να χτίζει βελτιωμένη φυσική κατάσταση και τεχνική ενώ παράλληλα να βοηθά στη βιολογική προσαρμογή λόγω της ευκαιρίας εναλλαγών των προπονητικών μονάδων.
Αλεξάνδρα Γαβαλά