Η τιμή του αργού τύπου μπρεντ με ένα άλμα περί το 21,5% ξεπερνά τα 30 δολάρια το βαρέλι. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες ανόδους τα τελευταία χρόνια. Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται 24% στα 25 δολάρια το βαρέλι.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλο προηγούμενο διάστημα οι τιμές του «μαύρου χρυσού» πραγματοποίησαν «βουτιά», με αποτέλεσμα να σημειώνουν απώλειες περίπου 60%. Την κατάρρευση των τιμών πυροδότησε το διπλό σοκ απότομης πτώσης της ζήτησης και ραγδαίας αύξησης της προσφοράς, μετά και την διάλυση της συμμαχίας Σαουδικής Αραβίας- Ρωσίας.

Τα βλέμματα της αγοράς πετρελαίου στρέφονται τώρα στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, που αύριο θα υποδεχθεί στον Λευκό Οίκο τους εκπροσώπους των μεγάλων πετρελαϊκών.

H αμερικανική βιομηχανία πετρελαίου έχει δεχθεί σφυροκόπημα αφενός από την κατάρρευση της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας και αφετέρου από την αύξηση της προσφοράς εξαιτίας της κόντρας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων ο αμερικανός Πρόεδρος θα προσπαθήσει να διαμεσολαβήσει ανάμεσα σε Ριάντ και Μόσχα. Όπως αναφέρει η WSJ o Λευκός Οίκος θεωρεί πως δεν μπορεί να αφήσει μόνο τον κλάδο να αντιμετωπίσει μία άνευ προηγουμένου κατάρρευση των τιμών.

Πάντως τα περιθώρια κινήσεων από την πλευρά του Τραμπ είναι περιορισμένα, ενώ υπάρχουν σοβαρές διαφορές ανάμεσα σε αυτό που ζητούν οι μεγάλες πετρελαϊκές και αυτό που θέλουν ανεξάρτητες μικρές εταιρείες γεωτρήσεων. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο θεωρείται δύσκολη η επίτευξη μιας συμφωνίας όσο κι αν την επιθυμεί ο αμερικανός Πρόεδρος.