Αποφάσεις σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων θα ληφθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας. Εάν δώσουν το «πράσινο φως» οι ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν δείχνουν δραματική επιβάρυνση από την περίοδο χαλάρωσης των εορτών και θεωρείται βέβαιο ότι από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα ανοίξουν ορισμένες δραστηριότητες της αγοράς.

Η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου τόνισε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερες δραστηριότητες, καθώς κάθε μήνας lockdown κοστίζει 3 δισ. ευρώ, αλλά επανέλαβε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν βάσει των εισηγήσεων των ειδικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, αναμένεται να ξεκινήσει και η πάλι η λειτουργία κομμωτηρίων, κέντρων αισθητικής και βιβλιοπωλείων.

Με την μέθοδο click in shop δηλαδή αγορές στο κατάστημα με ραντεβού και με συγκεκριμένο χρόνο, αναμένεται να λειτουργήσουν τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και τα κοσμηματοπωλεία.

Με την μέθοδο του click away θα ανοίξουν οι υπόλοιπες εμπορικές δραστηριότητες, με εξαίρεση τις περιοχές που βρίσκονται στο λεγόμενο «σκληρό» lockdown.

Δεν θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια με τις σχετικές αποφάσεις να παραπέμπονται για την επόμενη εβδομάδα.

Σε ισχύ θα παραμείνει το μέτρο της απαγόρευσης της νυχτερινής κυκλοφορίας και η υποχρέωση αποστολής SMS για έξοδο από το σπίτι.