Το τρίτο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» εστιάζει στην Τέχνη και βραβεύει τον κορυφαίο Πιανίστα και Μαέστρο Daniel Barenboim, μια από τις πιο επιδραστικές μορφές της διεθνούς μουσικής σκηνής, που έχει διακριθεί όχι μόνο για το μουσικό του έργο, αλλά και για τις πρωτοβουλίες του σε θέματα ειρήνευσης και κατανόησης των λαών.
Η λαμπρή Τελετή Απονομής του βραβείου θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη στο μνημείο της Ροτόντας, ένα σύμβολο της πολυπολιτισμικότητας και της διασταύρωσης των λαών, και θα αναμεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ3 (18:30). Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους η Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και κορυφαίες προσωπικότητες από όλη την Ευρώπη, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ.
Δυστυχώς, η αιφνίδια επιδείνωση της υγείας του Daniel Barenboim, που αφορά σε σοβαρή νευρολογική πάθηση όπως πρόσφατα ανέφερε και ο ίδιος με δημόσια ανακοίνωση, δεν θα του επιτρέψει να παραστεί και να παραλάβει το βραβείο αυτοπροσώπως. Στη θέση του, το βραβείο θα παραλάβει ο γιος του Michael Barenboim, συνεχιστής του οράματος, ο οποίος θα εκφωνήσει και τον λόγο του βραβευθέντος. Λίγο πριν την Τελετή, ο Michael Barenboim αναφέρει: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα και τους συναδέλφους μουσικούς της West-Eastern Divan Orchestra, να είμαστε στη Θεσσαλονίκη και να παραλαμβάνουμε το Βραβείο Αυτοκράτειρα Θεοφανώ εκ μέρους του πατέρα μου, Daniel Barenboim. Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο να λαμβάνει αυτό το βραβείο ως αναγνώριση όχι μόνο του έργου του, αλλά και της αφοσίωσης και του θάρρους κάθε μουσικού της ορχήστρας».
Υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Τέχνης για τον διαπολιτισμικό διάλογο, στο πρόσωπο ενός θρύλου της μουσικής και ενός στοχαστή της πολιτικής και της ανθρώπινης σύμπραξης, του Daniel Barenboim τιμάται και μια από τις πλέον πρωτοποριακές πρωτοβουλίες του για την ειρήνη, την τέχνη και τη στήριξη νέων καλλιτεχνών: η δημιουργία της West-Eastern Divan Orchestra. Μια ορχήστρα κλασικής μουσικής που την απαρτίζουν Ισραηλίτες και Παλαιστίνιοι, και η οποία έχει λάβει το 2016 τον τίτλο του Global Advocate for Cultural Understanding από τα Ηνωμένα Έθνη. Mε εξάρχοντα τον γιο του Μαέστρου, Michael Barenboim, και συναυλίες από το Carnegie Hall και το Φεστιβάλ του Salzburg έως τη Ραμάλα και από τα σύνορα της Νότιας με τη Βόρεια Κορέα, οι μουσικοί της ορχήστρας κάνουν πράξη το όραμα του βραβευθέντα. Ένα οκταμελές σχήμα μουσικών της ορχήστρας θα παραστεί στην Τελετή Απονομής του Βραβείου, η συμμετοχή του οποίου θα αποτελέσει μια στιγμή με ισχυρούς συμβολισμούς.
Την παρουσίαση της Τελετής Απονομής του βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θα κάνει ο δημοσιογράφος και Διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς.
Η αναμετάδοση στην αγγλική γλώσσα θα γίνει στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Θεοφανώ www.theophano.eu.
Πρόεδρος
Herman Van Rompuy
Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
π. Πρωθυπουργός του Βελγίου
Μέλη
Mary McAleese
π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας | Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης (Ιρλανδία)
Leonie Bell
Trustee, Edinburgh International Festival | Διευθύντρια, Victoria & Albert Museum Dundee (Ην. Βασίλειο)
Élisabeth Guigou
π. Υπουργός Εσωτερικών Γαλλίας (Γαλλία)
Tarja Halonen
π. Πρόεδρος της Φινλανδίας (Φιλανδία)
Agnieszka Holland
Συγγραφέας και σκηνοθέτης (Πολωνία)
Maria Luisa Poncela
π. Υπουργός Εσωτερικών Ισπανίας (Ισπανία)
Michel Praet
Αντιπρόεδρος, Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας (Βέλγιο)
Sir Ivan Rogers
π. Πρεσβευτής της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Μεγάλη Βρετανία)
Chiara Saraceno
Επίτιμος Μέλος Collegio Alberto, Πανεπιστήμιο του Τορίνο (Ιταλία)
Rita Süssmuth
π. Πρόεδρος της Γερμανικής Βουλής (Γερμανία)
Luuk Van Middelaar
Καθηγητής EU Foundations and Institutions, Πανεπιστήμιο του Leiden (Ολλανδία)
Νικηφόρος Διαμαντούρος
π. Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής (Ελλάδα)
Γιώργος Πρεβελάκης
Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Paris-Sorbonne (Γαλλία)
Βασίλειος Σκουρλής
π. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Ελλάδα)
Πάνος Τζώνος
Ομότιμος Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ελλάδα)
ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Πρόεδρος
Σταύρος Ανδρεάδης
Πρόεδρος του Ομίλου SANI/IKOS
Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος (Ελλάδα)
Μέλη
Ευάγγελος Γεροβασιλείου
Πρόεδρος του Κτήματος Γεροβασιλείου (Ελλάδα)
Κωνσταντίνος Γλεούδης
Πρόεδρος της ΚΑΒΕΞ
Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (Ελλάδα)
Νικόλαος Ευθυμιάδης
Πρόεδρος του Ομίλου Αγροτεχνολογίας ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ
(Επι Τιμή) ε.Τ Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (Ελλάδα)
Γεώργιος Μυλωνάς
Πρόεδρος του Ομίλου ALUMIL (Ελλάδα)
Θεόδωρος Οικονόμου
Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικής Δασικής Περιουσίας
Επικεφαλής εταιρείας δασικής διαχείρισης και παραγωγής ξυλείας (Ελλάδα)
Nada Korac Kakabadse
Καθηγήτρια Πολιτικής, Διακυβέρνησης και Ηθικής, Henley Business School, Πανεπιστήμιο του Reading (Μεγάλη Βρετανία)
Sonja Puntscher Riekmann
Ομότιμη Καθηγήτρια Πολιτικής Θεωρίας και Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Salzburg (Αυστρία)
Stefan Schepers
Γενικός Γραμματέας, High Level Groups on Policy Innovation (Βέλγιο)
μέλος Ιδρύματος: Βάσσος Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος INART
ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΘΕΟΦΑΝΩ
Η Αυτοκράτειρα Θεοφανώ, που δίνει έμπνευση σε αυτό το εγχείρημα, είναι μια ιστορική προσωπικότητα της Ευρώπης, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της κατά τον 10ο αιώνα μ.Χ.
Υπήρξε ανιψιά του αυτοκράτορα Ιωάννη Α’ Τσιμισκή και νυμφεύθηκε τον Όθωνα Β’ και στέφθηκε από κοινού με αυτόν αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Μετά τον θάνατό του διατήρησε η ίδια τον τίτλο της αυτοκράτειρας. Η ιστορική της παρουσία στη Δυτική Ευρώπη, η οποία στόχευε στην βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ανατολής και Δύσης, συνέβαλε καθοριστικά στην πολιτιστική αναγέννηση του δυτικοευρωπαϊκού χώρου, τόσο μεταλαμπαδεύοντας στη Δύση τον σημαντικό ρόλο των γυναικών στη Βυζαντινή κοινωνία, όσο και μεταφέροντας επιρροές της ακμάζουσας Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σε ό,τι αφορά στην παιδεία, τις τέχνες, το εμπόριο, την υγεία, και αναβαθμίζοντας το κύρος της πολιτικής διακυβέρνησης έναντι της στρατιωτικής.
Βρίσκεται θαμμένη στον Καθεδρικό Ναό του St. Pantaleon στην Κολωνία (Γερμανία).
ΜΝΗΜΕΙΟ ΡΟΤΟΝΤΑΣ
To εμβληματικό μνημείο της Θεσσαλονίκης, ιδρύθηκε στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνα, στο μεταίχμιο δηλαδή του ειδωλολατρικού με τον χριστιανικό κόσμο, πιθανότατα ως ναός της αρχαίας λατρείας ή ως μαυσωλείο του Μ. Κωνσταντίνου (306-337). Το κυκλικό και στεγασμένο με θόλο επιβλητικό κτήριο έχει ύψος 29,80μ, διάμετρο 24,50μ, πλάτος τοίχων 6.30μ. και μπορεί αρχιτεκτονικά να συγκριθεί μόνο με το Πάνθεον στη Ρώμη. Λίγο μετά την ανέγερση της και μέσα στα πρώτα χρόνια της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (330-1453), η Ροτόντα μετατράπηκε σε ναό της χριστιανικής λατρείας με την προσθήκη Ιερού Βήματος στα ανατολικά. Το εσωτερικό κοσμείται με μοναδικής τέχνης και ομορφιάς εντοίχια ψηφιδωτά (4ος-6ος αι.). Υπήρξε μητρόπολη της Θεσσαλονίκης από το 1524 έως το 1591, έτος μετατροπής του από τους Οθωμανούς κατακτητές σε τζαμί, χρήση που διατήρησε μέχρι την απελευθέρωση της πόλης το 1912. Η αφιέρωσή του έκτοτε στον Άγιο Γεώργιο οφείλεται στη γειτονική, μικρή, ομώνυμη εκκλησία. Ο ψηφιδωτός διάκοσμος της Ροτόντας συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της τέχνης της Ύστερης Αρχαιότητας.
Πηγή: http://galeriuspalace.culture.gr/mnimeia/rotonta/o-diakosmos/