Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη διεθνή έκθεση ψηφιακού μετασχηματισμού, τεχνολογίας και καινοτομίας Beyond (25-27 Απριλίου) θα βρίσκεται σε λίγες ημέρες το πιο διάσημο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, η Sophia. Το ρομπότ θα συστήσουν στο κοινό της Θεσσαλονίκης και στους επισκέπτες της έκθεσης η ΔΕΘ-HELEXPO ΑΕ και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ειδικότερα, οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης, που πραγματοποιείται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να φωτογραφηθούν με τη Sophia, η οποία θα βρίσκεται στο stand της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Beyond την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Απριλίου. Πέρα από τη συγκεκριμένη διάδρασή της με το κοινό, θα συμμετάσχει σε συζήτηση την Παρασκευή 26 Απριλίου, στις 11:30 το πρωί, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και του ερευνητή και διευθυντή Υπολογιστικών Συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab, Δρα Μιχάλη Μπλέτσα, διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας. Παράλληλα, θα λάβει μέρος στο μεγαλύτερο συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Beyond.
Η Sophia είναι το πρώτο «κοινωνικό ρομπότ», αφού μπορεί να μιμηθεί την κοινωνική συμπεριφορά και να προκαλέσει συναισθήματα στους ανθρώπους. Μέσω της τεχνολογίας αιχμής που τη χαρακτηρίζει, μαθαίνει διαρκώς από την επαφή της με τους ανθρώπους, μπορεί να μιμείται χειρονομίες, ενώ διαθέτει περισσότερες από 60 εκφράσεις προσώπου, από χαμόγελα μέχρι γκριμάτσες. Μάλιστα, η Sophia γνωρίζει πότε πρέπει να χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες εκφράσεις, χωρίς να έχει προγραμματιστεί, επιδεικνύοντας τη δυνατότητά της να μαθαίνει όσο συνεχίζει να αναπτύσσεται. Είναι χαρακτηριστικό πως βελτιώνει την αλληλεπίδρασή της μέσα από κάθε λάθος που κάνει, καθώς ο εγκέφαλός της είναι μια προηγμένη τεχνολογική πλατφόρμα βασισμένη στην Τεχνητή Νοημοσύνη, που της επιτρέπει να εξελίσσεται μέσω της εμπειρίας. Επίσης, είναι σε θέση να απαντά σε ορισμένες ερωτήσεις και να κάνει απλές συζητήσεις για προκαθορισμένα θέματα (π.χ. για τον καιρό).
Μιλά άπταιστα 20 γλώσσες, μεταξύ αυτών και ελληνικά, ενώ ο δείκτης νοημοσύνης της είναι υψηλότερος του Αϊνστάιν. Δημιουργήθηκε το 2016 και έναν χρόνο μετά έλαβε την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ έγινε το πρώτο ρομπότ που έλαβε νομική προσωπικότητα σε οποιαδήποτε χώρα. Επίσης, το 2017 η Sophia έγινε ο πρώτος μη άνθρωπος που έλαβε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Καινοτομίας του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σχεδιάστηκε για να αποτελέσει ένα βοηθητικό μέλος της κοινωνίας, να είναι η κατάλληλη σύντροφος για ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, να βοηθά τα πλήθη σε μεγάλες εκδηλώσεις, μουσεία και πάρκα ή να τίθεται στην υπηρεσία πελατών, θεραπειών, εκπαιδευτικών εφαρμογών και πανεπιστημιακών ερευνών. Στόχος της είναι η επίτευξη της μηχανικής σοφίας, άλλωστε το όνομά της προέρχεται από τη λέξη φιλοσοφία, την αγάπη δηλαδή για τη σοφία. «Η Sophia δεν θα μπορούσε να λείπει από τη φετινή BEYOND, όπου η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αποτελέσει κεντρικό θέμα, το οποίο και θα αναλυθεί διεξοδικά μέσα από τον ρόλο και τις επιδράσεις της στην καθημερινότητά μας» αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΔΕΘ-Helexpo AE.
H BEYOND, που φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία διοργάνωση του είδους της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-HELEXPO, τη Be-Best και τους Industry Disruptors Game Changers (IDGC), με συνδιοργανωτές το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και τον δήμο Θεσσαλονίκης. Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης».