Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τηλεφώνησε απόψε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Αναμφισβήτητα, η κίνηση του Αμερικανού προέδρου να τηλεφωνήσει στον Έλληνα πρωθυπουργό επιβεβαιώνει πως οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο απασχολούν πλέον σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με την Ουάσινγκτον να εκφράζει με τον πιο επίσημο τρόπο την έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Είναι δεδομένο πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα επικοινωνήσει (σ.σ. αν δεν το έχει κάνει ήδη) και με τον Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να ακούσει και την πλευρά της Άγκυρας. Άλλωστε, είναι γνωστό πως οι δύο ηγέτες διατηρούν άριστες σχέσεις μεταξύ τους.

Το περιεχόμενο της συνομιλίας Τραμπ – Μητσοτάκη και τις προθέσεις των ΗΠΑ αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να αποσαφηνίσει η σχετική ανακοίνωση που θα εκδώσει το State Department τις επόμενες ώρες ή μέρες.