Στο γραφείο ενδοοικογενειακής βίας στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη κατά την παραμονή της στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, όπου μίλησε με εκπαιδευμένους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ.

Η ίδια γνωστοποίησε την επίσκεψή της μέσω ανάρτησης στο Instagram.

Η ανάρτηση:

«Στο γραφείο ενδοοικογενειακής βίας στη Θεσσαλονίκη. Εκπαιδευμένοι αξιωματικοί της @hellenicpolice_official είναι εκεί για να δράσουν αποτελεσματικά και να βοηθήσουν σε κάθε περιστατικό. Επιπλέον, 12 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας ιδρύονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και στις περιφέρειες. Τα θύματα πρέπει να μιλούν. Η φωνή τους ακούγεται. Κανείς δεν είναι μόνος. #stopviolence»

 

Το γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας του αστυνομικού τμήματος Λευκού Πύργου το οποίο ιδρύθηκε πρίν από ακριβώς έναν χρόνο έχει έως τώρα επιληφθεί σε 286 περιστατικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εν λόγω υπηρεσία υπηρετούν 16 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 2 είναι γυναίκες αξιωματικοί, οι 6 είναι ανακριτικοί υπάλληλοι (3 γυναίκες) και οι υπόλοιποι 8 μη ανακριτικοί υπάλληλοι (2 γυναίκες).

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά το μέτρο επιβολής περιοριστικών μέτρων μετακίνησης παγκοσμίως αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά το Α’ εξάμηνο του 2022, η Ελληνική Αστυνομία έχει αντιμετωπίσει περίπου 7.200 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία σε ολόκληρη τη χώρα με τους 3 στους 4 δράστες να είναι άντρες και συνήθως ανήκουν στο στενό οικογενειακό περιβάλλον των θυμάτων. Επισημαίνεται δε πως για την αντιμετώπιση της κατάστασης έχουν ενημερωθεί και εκπαιδευτεί στελέχη της ΕΛ.ΑΣ σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις, ενώ έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες χειρισμού στους αστυνομικούς που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.