Οι φαλαινοκαρχαρίες, οι οποίοι είναι τα μεγαλύτερα ψάρια στον κόσμο, παρά τις τεράστιες διαστάσεις τους, είναι υπάκουα πλάσματα που τρώνε πλαγκτόν και δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο. Αντίθετα, ο άνθρωπος είναι η μεγαλύτερη απειλή για αυτούς, και από το 2016 κρίθηκαν απειλούμενα είδη από την IUCN, καθώς ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά το ήμισυ τα τελευταία 75 χρόνια.Για να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους και να επισημάνει το κίνδυνο που αντιμετωπίζουν, η Oris κυκλοφόρησε ένα ρολόι περιορισμένης έκδοσης 2.016 τεμαχίων, το οποίο διαθέτει ένα ανάγλυφο μπλε καντράν που μιμείται τις κηλίδες που υπάρχουν στην πλάτη του φαλαινοκαρχαρία.
Το μοντέλο που επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει αυτό τον σκοπό είναι το Oris Aquis GMT Date, το οποίο είναι ένα ισχυρό ρολόι κατάδυσης με αντοχή στα 300 μέτρα, το οποίο περιλαμβάνει μια πρακτική λειτουργία GMT (προστέθηκε το 2019) που δίνει την δυνατότητα σε κάποιον να παρακολουθεί έως και τρεις διαφορετικές ζώνες ώρας.
Για να διαδώσει το μήνυμα, η Oris συνεργάστηκε με τον φωτογράφο και πρεσβευτή της, Gerardo del Villar, ο οποίος φωτογραφίζει φαλαινοκαρχαρίες για περισσότερα από 15 χρόνια. Σύμφωνα με τον del Villar, ο καλύτερος τρόπος για να ξεπραστεί ο κίνδυνος είναι να δημιουργήσουμε “προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές” και να “εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους για τη σημασία των φαλαινοκαρχαριών”.
Το ρολόι διαθέτει κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι με διάμετρο 43,5 mm, μονόδρομη κεραμική στεφάνη 24 ωρών, η οποία επιτρέπει την παρακολούθησση των διαφορετικών ζωνών ώρας και ατομική αρίθμηση στο πίσω μέρος της κάσας. Το καντράν του Aquis GMT διαθέτει ένα μοτίβο που θυμίζει τα στίγματα στην πλάτη του φαλαινοκαρχαρία, και ένα μπλε ντεγκραντέ χρώμα που γίνεται ελαφρώς πιο σκούρο στην περίμετρο. Ο δείκτης GMT έχει σχήμα βέλους για να ξεχωρίζει, το παραθυράκι της ημερομηνίας βρίσκεται στην θέση 3 και οι δείκτες και οι ενδείξεις έχουν επικάλυψη Super-LumiNova.
Στο εσωτερικό του Oris Aquis GMT Date φιλοξενείται ο calibre 798, ένας αυτόματος μηχανισμός με βάση τον Sellita SW 330-1, ο οποίος χτυπά στα 4 Hz και προσφέρει 42 ώρες απόθεμα ισχύος.
Το Oris Aquis GMT Whale Shark Limited Edition περιορίζεται σε 2.016 για να σηματοδοτήσει το έτος που η IUCN ανακοίνωσε ότι ο φαλαινοκαρχαρίας είναι απειλούμενο είδος και κοστίζει 2.650 ευρώ.

https://perpetual.gr/