Οι φωτογραφίες και οι εικόνες στους τόπους ταφής είναι τόσο αποκαρδιωτικές όσο και οι εικόνες διάσωσης και απελπισίας από τις επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό.
Για να θάψουν τα πτώματα χωρίς να περιμένουν άλλο, ενεργοποιήθηκαν μπουλντόζες και εκσκαφείς για ομαδικούς τάφους.
«Αν είναι δυνατόν, σε καιρό ειρήνης, οι σοροί παρατάσσονται δίπλα-δίπλα σε μακρούς λάκκους, αντί σε μεμονωμένους τάφους. Όσοι θέλουν να προσδιορίσουν τη θέση των συγγενών τους, ράβουν τα ραβδιά και τα κοντάρια που βρήκαν στη σειρά των κηδειών τους και δένουν επάνω ένα ύφασμα ως σημάδι ή γράφουν το όνομά τους», γράφει τούρκικο δημοσίευμα.
Στη συνέχεια, καλύπτονται με χώμα με μηχανήματα εκσκαφής. Οι υπόλοιποι συγγενείς, από την άλλη, θάβουν τον πόνο τους μέσα τους και προσπαθούν να παρηγορηθούν.
Εκατοντάδες πτώματα περιμένουν ακόμη να ταφούν σε πρόχειρους ομαδικούς τάφους.
700 νεκροί σε αναμονή για να ταφούν
Ένας πολίτης που μοιράστηκε μια εικόνα από το νεκροταφείο Καπιτζάν του Καχραμανμαράς, όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού είπε:
« Εκατοντάδες σοροί περιμένουν να ταφούν σε λάκκους. Υπάρχουν όμως δύο εκσκαφείς και είναι ανεπαρκείς. Οι άνθρωποι περιμένουν να θάψουν τους νεκρούς τους μέσα στο κρύο. Ειπώθηκε ότι υπήρχαν 700 άτομα στην ουρά που περίμεναν να ταφούν. Ήρθαμε για λίγο εδώ, πρέπει να επιστρέψουμε ξανά στην περιοχή των ερειπίων», είπε.
Μουφτής έβγαλε φετβά: Επιτρέπεται η ταφή των πτωμάτων σε σακούλες
Αφού χιλιάδες άνθρωποι έκαναν έκκληση για ένα σάβανο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τους συγγενείς τους, ο Seracettin Yıldız, ειδικός της Προεδρίας των Θρησκευτικών Υποθέσεων, του Ανωτάτου Συμβουλίου Θρησκευτικών Υποθέσεων, μοιράστηκε τα ακόλουθα με τίτλο «Δύο σημαντικές φετβά σχετικά με την περιοχή του σεισμού»:
Επιτρέπεται η ταφή των σορών με σακούλες αν δεν βρεθεί σάβανο σε περιοχές σεισμού;
«Κατά την ταφή, είναι απαραίτητο να καλύπτεται το πτώμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, σε επιδημία, ασθένεια, σεισμός κ.λπ. επιτρέπεται επίσης η ταφή του νεκρού με σακούλες, αν χρειαστεί».
Επιτρέπεται η ταφή των νεκρών χωρίς πλύσιμο στη ζώνη του σεισμού;
«Εφόσον είναι δυνατό να πλυθεί το πτώμα με νερό, είναι απαραίτητο να πλυθεί με νερό. Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα πλυσίματος, γίνεται ‘ταγιαμμούμ’ για την κηδεία».
- Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι εγγραφές για το 7ο Olympic Day Run - September 9, 2024
- Θεσσαλονίκη: Εξιχνιάστηκαν διαρρήξεις και κλοπές από σπίτια και καταστήματα - September 9, 2024
- «Η υπόθεση του Γιάννη είναι δολοφονία» – Στον Άρειο Πάγο και πάλι ο πατέρας του 19χρονου που σκοτώθηκε σε λούνα παρκ - September 9, 2024