Στην σημασία του «R0», τον βαθμό μεταδοτικότητας της νόσου, στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως είπε αυτή την στιγμή στην Ελλάδα καταγράφεται σταδιακή μείωση των κρουσμάτων. Το R0 είναι κάτω από 1, που σημαίνει ότι η νόσος φθίνει δίνοντας νότα αισιοδοξίας στις ανακοινώσεις του.

«Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών. Αυτό θα μας επιτρέψει να δούμε με προσοχή ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον, έναν συστηματικό σχεδιασμό για την επόμενη φάση», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για την επόμενη φάση ενώ τόνισε ότι «Παρά το γεγονός ότι ακούμε καλά νούμερα, δεν είμαστε στο σημείο να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα. Θέλει προσοχή».

«Είμαστε σε καλή φάση, που μειώνεται η διασπορά στην κοινότητα. Δεν θα θέλαμε να δούμε μετά από 15 μέρες, τα αποτελέσματα μαζικών συναθροίσεων, οικογενειακά τραπέζια που μπορούν εύκολα να διασπείρουν τον ιό».

«Θα δούμε με προσοχή ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον, έναν σχεδιασμό για την επόμενη φάση. Ακούτε καλά νούμερα, αλλά δεν είμαστε ακόμα στο σημείο να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα. Το «ωχ αδερφέ» και το «δεν βαριέσαι» δεν είναι γι αυτή την περίοδο. Θέλει προσοχή. Είναι φοβερή ευκαιρία (σ.σ. το Πάσχα) για τον ιό να διασπαρεί αν δεν τηρήσουμε τις αποστάσεις αυτή την περίοδο».