Παρά τις μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις  τα τελευταία χρόνια, εντός και εκτός του χώρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που οδήγησαν στη σύλληψη δεκάδων ατόμων για εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, ανάμεσά τους και άτομα που φέρονται ως εγκέφαλοι εγκληματικών οργανώσεων, οξύτατο παραμένει το πρόβλημα στις γειτονικές με το πανεπιστήμιο περιοχές και κυρίως στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Πρόκειται για μία πλατεία, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την παλιά Φιλοσοφική Σχολή, «αγκαλιάζει» ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης, τη Ροτόντα και βρίσκεται σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από ένα άλλο επίσης τεράστιας σημασίας μνημείο, την Καμάρα.

Από τη συγκεκριμένη περιοχή, που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με πολλά καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά και εμπορικά μαγαζιά, καθημερινά διέρχονται χιλιάδες άτομα, ανάμεσά τους και δεκάδες ή και εκατοντάδες τουρίστες, που φτάνουν για τα δύο μνημεία.

«Φίλε, θέλεις “μαύρο”;» ρωτούν οι νεόφερτοι διακινητές, ουσιαστικά αδιαφορώντας για οποιοδήποτε μέτρο προφύλαξης, μόλις δουν κάποιο νεαρό να περνάει από τις «ναρκοπιάτσες». Αυτό συμβαίνει, ακόμα και το μεσημέρι, ανάμεσα σε περαστικά μικρά παιδιά, φοιτητές και ηλικιωμένους. Όταν πέσει το σκοτάδι, η πλατεία Αγίου Γεωργίου γίνεται απροσπέλαστη για κατοίκους και περαστικούς. Αποφεύγουν να μπουν σε αυτήν, αφού ο αριθμός των περιθωριακών αυξάνεται, η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών είναι εκτεταμένη και συχνά σημειώνονται συγκρούσεις και επεισόδια μεταξύ τους.

Kάτοικοι, με δόση ειρωνείας, χιούμορ αλλά και αγανάκτησης, βάφτισαν  την πλατεία Αγίου Γεωργίου ως «πλατεία Εσκομπάρ». Σημειώνουν ότι το πρόβλημα στην περιοχή εμφανίστηκε τα τελευταία  χρόνια και παρά τις κινητοποιήσεις τους και τις συνεχείς διαμαρτυρίες τους προς τις αστυνομικές, αλλά και τις κρατικές αρχές, δεν έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

«Αστυνομικοί  από τις ομάδες Ζ και ΔΙΑΣ, διέρχονται σχεδόν καθημερινά από την περιοχή μας. Κάνουν ελέγχους σε περιθωριακά άτομα και μπροστά μας έχουν γίνει πολλές συλλήψεις. Ωστόσο, μετά από λίγα 24ωρα βλέπουμε τους ίδιους διακινητές, να πουλάνε ναρκωτικά ακόμα και στα ίδια σημεία», λέει χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής.
Όπως υποστηρίζουν ακόμα οι κάτοικοι, οι διακινητές είναι άτομα κυρίως αραβικής και αφρικανικής καταγωγής. Έχουν κρυμμένα τα ναρκωτικά σε παρτέρια, σε ΚΑΦΑΟ της ΔΕΗ, στο εξωτερικό κάδων απορριμμάτων, ακόμα και σε ρόδες σταθμευμένων για μέρες αυτοκινήτων, για να μη βρει κάτι πάνω τους η αστυνομία, αν τους κάνει έλεγχο. Μόλις εμφανιστεί πελάτης, πάνε στις «καβάντζες» και «σπάνε» την ποσότητα που πρόκειται να πουλήσουν.

Οι πιο χαρακτηριστικές «ναρκοπιάτσες» της περιοχής είναι η πεζόδρομος της οδού Μελενίκου και η οδός Αρμενοπούλου.

Στο αποκλειστικό βίντεο του mycity.com.gr, που κατέγραψε με το κινητό του, κάτοικος της περιοχής, φαίνεται ο διακινητής την ώρα που πουλά σε ζευγάρι…το προϊόν του!