Mέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε το πρωί της Κυριακής (29/1) στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε ότι στηρίζει και αγκαλιάζει την πρωτοβουλία για την μετονομασία ενός κεντρικού δρόμου της Θεσσαλονίκης σε «Λεωφόρο Εβραίων μαρτύρων»
«Αγκαλιάζουμε την πρωτοβουλία του εκπροσώπου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου στα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη, Λεόν Σαλτιελ, για τη μετονομασία ενός κεντρικού δρόμου με ιδιαίτερο συμβολισμό σε Λεωφόρο των Εβραίων Μαρτύρων, σε ένδειξη τιμής στη μνήμη των συμπολιτών μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κατά την εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι σύντομα το δημοτικό συμβούλιο θα πάρει την απόφαση για τη μετονομασία του δρόμου.
Παράλληλα, τόνισε πως σήμερα είναι μία ημέρα μνήμης και τιμής και πρέπει να συνοδεύεται με ουσιαστικά έργα. «Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα για το γεγονός ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα εκδοθεί προέγκριση για το μουσείο ολοκαυτώματος. Μέσα σε 4 μήνες θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι άδειες έτσι ώστε μέσα στο 2023 να ξεκινήσει η οικοδόμηση αυτού του τόσο σημαντικού μνημείου», σχολίασε επίσης.
«Προχωράει η διαδικασία υλοποίησης ενός πολύ μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου 100 στρεμμάτων στο μουσείο Ολοκαυτώματος. Προχωράει ο δρόμος μνήμης από το μουσείο ολοκαυτώματος στην πλατεία ελευθερίας. Έχουμε κάνει επίσημο αίτημα στο ελληνικό κοινοβούλιο η 6η Μαρτίου να χαρακτηριστεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο ημέρα μνήμης και τιμής των Εβραίων», υπογράμμισε.
Καλαφάτης: «Υψώνουμε τοίχο ενάντια στον φασισμό»
Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ανέφερε ότι «είναι το χρέος μας απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που θανατώθηκαν. Η απώλεια είναι και δική μας και δεν μπορεί να λησμονείται. Να υψώνουμε τοίχο ενάντια στον φασισμό τον ολοκληρωτισμό. Να μην επιστρέψουμε να ζήσει η ανθρωπότητα ποτέ ξανά τέτοιες θηριωδίες», επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση του μουσείου Ολοκαυτώματος. «Να δημιουργήσουμε ένα από τα εμβληματικότερο μουσεία Ολοκαυτώματος σε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.
Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου απηύθυνε έκκληση «να μην ξεχάσουμε, να μην ξαναζήσουμε αυτή την κτηνωδία» τονίζοντας ότι «οι επιζήσαντες είναι μάρτυρες της κτηνωδίας. Το μουσείο του Ολοκαυτώματος θα βάλει του κομμάτι του παζλ που λείπει αυτή την ιστορία».
Τζιτζικώστας: «Να ολοκληρωθεί το πάρκο μνήμης»
«Ήταν μαρτύριο και κόλαση εκείνη η ώρα κι δεν φταίγαμε σε τίποτα. Έφταιγε μόνο ότι ήμασταν Εβραίοι». Με αυτά τα λόγια από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν την θηριωδία, ξεκίνησε την κεντρική του ομιλία, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Αυτά που έγιναν εκείνη την εποχή ούτε γράφονται, ούτε μπορεί να τα οδηγηθεί κάνεις. Ποτέ ξανά δεν αντίκρυσε κανείς τέτοιο απόλυτο κακό. Την μαζική εξόντωση 6 εκ. ανθρώπων μόνο επειδή ήταν Εβραίοι. Στους ζωντανούς χρωστάμε σεβασμό, στους νεκρούς μόνο αλήθεια», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
«Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άκουσαν τις κραυγές και δεν άπλωσαν το χέρι. Εκείνοι που γνώριζαν ότι συντελείται ένα ανθρώπινο έγκλημα και δεν μίλησαν», επισήμανε και πρόσθεσε:
«Η μνήμη του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα είναι μια μνήμη που μεταπολεμικά πάλεψε με τις σιωπές. Τα δεινά των συνανθρώπων μας που επέζησαν συνεχίστηκαν για χρόνια μετά την πτώση των Ναζί. Αντιμετωπίστηκαν σχεδόν ως υπαίτιοι της μοίρα τους. Κατόρθωσαν να ξαναπιάσουν το νήμα της ζωής τους. Όμως η πληγή δεν θα επουλωθεί ποτέ. Η απώλεια είναι μη ανατρέψιμη».
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να ολοκληρωθεί το πάρκο μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ τόνισε ότι η ΠΚΜ στηρίζει την πρόταση να γίνει ονοματοδοσία κεντρικού δρόμου της πόλης σε δρόμος Εβραίων μαρτύρων. «Είναι η ώρα. Πρέπει να γίνει τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Να αποκρούσουμε τις νέες φωνές μίσους. Να ξεριζώσουμε τις ασυνάρτητες θεωρίες συνωμοσίας. Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος δεν θα καταφέρουν να σβήσουν την μνήμη. Δεν θα το επιτρέψουμε εμείς», πρόσθεσε.