Με την πολυπληθή συμμετοχή γονέων και εκπαιδευτικών ξεκίνησε χθες Τετάρτη 22/5/2024 η 1η διαδικτυακή Σχολή Γονέων που διοργάνωσε η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του διευθυντή εκπαίδευσης κ. Ευάγγελου Κελεσίδη, υπό την εποπτεία της συμβούλου εκπαίδευσης κ. Λίνας Βαλσαμίδου. Γονείς/κηδεμόνες και εκπαιδευτικοί σχολικών μονάδων προσχολικής εκπαίδευσης-3ης θέσης, μέλη του δικτύου ΔΕΣΜΟΣ που πρόσφατα συστάθηκε, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επιμορφωτική/συμβουλευτική εκδήλωση που εστίαζε στο θέμα “Πόσο χρήσιμα είναι τα όρια για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας; Συζητάμε με τους γονείς για το πώς μπορούν να οριοθετούν τα παιδιά τους, μέσα από την θετική γονεϊκότητα” με εισηγήτρια την κ. Ιωάννα Ρεϊζοπούλου M.Sc Ψυχολόγο-Οικογενειακή Θεραπεύτρια, 16ο ΣΔΕΥ.
Κατά την έναρξη της διαδικτυακής Σχολής Γονέων ο δ/ντής εκπαίδευσης κ. Κελεσίδης χαιρετίζοντας την εκδήλωση εξέφρασε τη μεγάλη του ευαρέσκεια για την αθρόα προσέλευση και συμμετοχή τόσο των γονέων όσο και των εκπαιδευτικών συγχαίροντας την αρμόδια σύμβουλο και τα μέλη του δικτύου για το πρωτοποριακό εγχείρημα που φέρει στον τίτλο του την ουσία της αποστολής των εκπαιδευτικών- τη δημιουργία Δεσμών, τονίζοντας πως είναι μια επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ισχυρών δεσμών στην εκπαίδευση από όλα τα μέρη και μέλη.
Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Το σχολείο και η οικογένεια είναι θεμελιώδεις πυλώνες και οφείλουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στην κοινωνία προσφέροντας γνώσεις, δεξιότητες και αξίες που θα βοηθήσουν όλο το κοινωνικό σύνολο. Πρέπει να καλλιεργήσουμε ένα περιβάλλον όπου εκπαιδευτικοί και γονείς αλληλεπιδρούν με σεβασμό, κατανόηση και αλληλεγγύη. Οφείλουμε να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας που θα δομήσουν τη σχέση του σχολείου με την οικογένεια, την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία. Όλοι αυτοί οι δεσμοί τροφοδοτούν τη μάθηση, τροφοδοτούν την αγωγή, την παιδεία και καλλιεργούν την ενσυναίσθηση. Χτίζουμε ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα, έτσι αισθανόμαστε».
Παράλληλα υπογράμμισε για τα δίκτυο ΔΕΣΜΟΣ πως «είναι μια όαση που μπορούμε να πάμε να ξεδιψάσουμε για ζητήματα που αφορούν τη γνώση, την ενσυναίσθηση, τη μάθηση. Σε αυτό το δίκτυο θα μοιραζόμαστε τις εμπειρίες, θα ανταλλάσσουμε ιδέες, θα υλοποιούμε καινοτομίες. Θα επιδιώξουμε να καλλιεργήσουμε δεξιότητες όπως η ενσυναίσθηση, η αυτογνωσία, η αυτοπεποίθηση ή αυτορρύθμιση, η κοινωνική επίλυση προβλημάτων, θα εστιάσουμε στη συνεργασία και την αλληλεγγύη».
Κλείνοντας υποστήριξε πως « ο ΔΕΣΜΟΣ που μας ενώνει, δεν είναι απλά μία λέξη, εκτός από το αρκτικόλεξο, είναι η κινητήρια δύναμη για να προσφέρουμε ότι
καλύτερο έχουμε στους μαθητές μας έτσι ώστε και οι μαθητές μας να βγάλουν από μέσα τους ότι καλύτερο έχουν, γιατί όλοι έχουμε κάτι καλό» και κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες σε μια ισχυρή ένωση «για να χτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας, να ισχυροποιήσουμε τους δεσμούς για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον».
Οι γονείς παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον και ουσιαστικές παρεμβάσεις και ερωτήσεις το επιμορφωτικό/συμβουλευτικό πρόγραμμα δύο ωρών, ως ακολούθως:
19.00 Χαιρετισμοί Διευθυντή & Συμβούλου Εκπαίδευσης
19.10 Παρουσίαση της έρευνας ανίχνευσης των επιμορφωτικών αναγκών των γονέων, Κ. Ιωάννογλου-προϊσταμένη 12ου Ν/γ Καλαμαριάς, Σ. Λυτσιούση-διευθύντρια 9ου Ν/γ Καλαμαριάς
19. 20 Παρουσίαση του ιστότοπου του δικτύου ΔΕΣΜΟΣ, Β. Καραπά, προϊσταμένη 15ου Ν/γ Καλαμαριάς
19.25 Εισήγηση «Πόσο χρήσιμα είναι τα όρια για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας;» Ι. Ρεϊζοπούλου
20.10 Συζήτηση με γονείς-Συμβουλευτική Ι. Ρεϊζοπούλου.
Συντονισμός: Θ. Καρύδης, συντονιστής δικτύου ΔΕΣΜΟΣ, προϊστάμενος 11ου Ν/γ Καλαμαριάς.
Δίκτυο ΔΕΣΜΟΣ: https://diktyodesmos.blogspot.com/