Με «αναμμένες τις μηχανές» η κυβέρνηση περιμένει το «πράσινο φως» για την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Ο πήχης πάντως βρίσκεται πολύ χαμηλά και τα αποτελέσματα δεν θα είναι όπως θα περιμέναμε, αφού το πλήγμα από τον κορονοϊό είναι τεράστιο.

Aύριο, Τετάρτη (20/05), η κυβέρνηση θα ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τον τομέα του τουρισμού, ευελπιστώντας σε ελκυστικά πακέτα από μεγάλους τουριστικούς πράκτορες που θα ενεργοποιηθούν μόλις αρχίσουν οι πτήσεις από το εξωτερικό.
Τηλεδιάσκεψη υπουργών Εξωτερικών

Η Γερμανία επιθυμεί, κατά δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, να ανοίξει τα σύνορά της με την Ελλάδα. Με πρωτοβουλία του, έγινε τηλεδιάσκεψη με σημαντικές χώρες του τουρισμού: την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Κροατία, την Πορτογαλία, την Μάλτα, την Σλοβενία και την Βουλγαρία, με στόχο το συντονισμό για το άνοιγμα των συνόρων.

Στόχος της Αθήνας είναι να ενισχυθεί ο τουρισμός με μεγάλη εισροή τουριστών από τα Βαλκάνια, κυρίως με οδικές μετακινήσεις, που από τη φύση τους παρουσιάζουν λιγότερα θέματα ασφαλείας.

Σε κοινή τους διακήρυξη πάντως οι υπουργοί Εξωτερικών που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη επισημαίνουν πως η ελεύθερη κυκλοφορία και μετακίνηση εντός της ΕΕ αποτελεί θεμελιώδη αξία της.

«Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών, είτε πρόκειται για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς ή απλώς για ιδιωτικούς λόγους, με βάση τις αρχές της αναλογικότητας και της μη διάκρισης. Ωστόσο, εν μέσω της τρέχουσας πανδημίας του κορονοϊού, η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει κάτι περισσότερο από αυτό: την ελευθερία ασφαλούς μετακίνησης εντός της ΕΕ» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην κοινή διακήρυξη.

Οι 11 υπουργοί Εξωτερικών καλούν τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους σχετιζόμενους ιδιωτικούς φορείς να λάβουν τις ερχόμενες εβδομάδες τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να προστατέψουν τους ταξιδιώτες μόλις αποκατασταθεί η ελευθερία κυκλοφορίας και μετακίνησης.

Το κείμενο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ καταλήγει ως εξής:

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση της δημόσιας εμπιστοσύνης στις ασφαλείς μετακινήσεις. Προτρέπουμε επίσης τους πολίτες μας να συνεχίσουν να λαμβάνουν δεόντως υπόψη τις υγειονομικές πληροφορίες που τίθενται στη διάθεσή τους από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές. Αν και σήμερα η κατάσταση σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να διαφέρει από χώρα σε χώρα, κοινός μας στόχος είναι ο όσο το δυνατόν στενότερος συντονισμός της προσέγγισης μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων προκειμένου να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία και η ασφαλής μετακίνηση στο εγγύς μέλλον».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να συμμετάσχει σε τετραμερή διάσκεψη με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, ενώ «κλειδώνουν» και οι πρώτες διακρατικές συμφωνίες, αρχικά με την Κύπρο και το Ισραήλ.
Νέα τηλεδιάσκεψη σήμερα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συμμετάσχει σήμερα, Τρίτη, σε κοινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών γειτονικών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία πραγματοποιείται κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας και γίνεται σε συνέχεια της Διάσκεψης της Θεσσαλονίκης του προηγούμενου Φεβρουαρίου, αναμένεται να συζητηθεί η περιφερειακή συνεργασία των χωρών της περιοχής και ο συντονισμός των μελλοντικών τους ενεργειών ενόψει της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Θα διερευνηθούν τρόποι αντιμετώπισης και ελαχιστοποίησης των συνεπειών των μέτρων, μέσω και της οικονομικής στήριξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Θα καθορισθούν επίσης τα επόμενα βήματα στην πορεία προς την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την επανεκκίνηση του τουρισμού, με γνώμονα πάντα την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ

Η αβεβαιότητα που επικρατεί στον τουρισμό πυροδοτεί σχόλια εκ μέρους της αντιπολίτευσης, που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα σχέδιο.

Με αφορμή μάλιστα τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, περί έναρξης στον τουρισμό φέτος από το μηδέν, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ζητά από την κυβέρνηση να δείξει λιγότερη αλαζονεία και να παρακολουθήσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, «αν θέλει να δει πώς δεν θα μείνουμε στο μηδέν».