Αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα το σκοινί δείχνει η Τουρκία, μετά την προκλητική και παράνομη Navtex για «έρευνες» του Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Όπως φαίνεται στον ιστότοπο Marine Traffick το ερευνητικό πλοίο έχει ήδη αποπλεύσει από την Αττάλεια με κατεύθυνση προς Καστελλόριζο.

Την είδηση επιβεβαιώνει και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Οι εργασίες συντήρησης στο σεισμικό ερευνητικό σκάφος μας ολοκληρώθηκαν. Το πλοίο μας απέπλευσε για να «ακτινογραφήσει» τη Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει, σίγουρα θα το βρούμε».

  Χ.Ακάρ: «Μην μας δοκιμάσετε»

Φυσικά την αρχή είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε μια κάθε άλλο παρά διπλωματική κίνηση, που μάλλον δεν συνάδει με το αξίωμά του, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό μόνον δύο λέξεις: Oruc Reis…

Η είδηση για τον απόπλου του Oruc Reis γίνεται -όπως ήταν αναμενόμενο- δεκτή με διθυραμβικούς τόνους από τα Μέσα Ενημέρωσης της Τουρκίας:

Το Oruc Reis και τα πλοία συνοδείας του, έχουν εισέλθει σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας και προσεγγίζουν το Καστελόριζο. Σύμφωνα με τη τουρκική NAVTEX, οι έρευνες που θα κάνουν οι Τούρκοι θα φθάσουν μέχρι τα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο.

Η ταχύτητα του Oruc Reis δείχνει ότι προς το παρόν δεν έχει ρίξει καλώδια για να κάνει έρευνες. Αυτό όμως δεν έχει σημασία. Η Τουρκία όπως σωστά είχε επισημάνει ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας οριοθετεί τη περιοχή που θέλει να αρπάξει. αναφέρει το militaire.gr

  Χ.Ακάρ: «Μην μας δοκιμάσετε»

Το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται στην περιοχή νότια του Καστελόριζου, την οποία η Τουρκία έχει δεσμεύσει για έρευνες μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Το τουρκικό ερευνητικό συνοδεύουν 6 πολεμικά πλοία.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι “οι έρευνες , οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις 22 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, 15 χιλιόμετρα από το κοντινότερο χερσαίο σημείο της Τουρκίας και 425 χιλιόμετρα μακριά από την ελληνική ηπειρωτική χώρα”.

Τα όρια της τουρκικής Navtex εκτείνονται σε απόσταση κάτω από τα 7 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, δηλαδή σε δυνητικά χωρικά ύδατα της χώρας μας (που δικαιούται με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας να τα επεκτείνει από τα 6 ν.μ. σε 12 ν.μ.) και όχι απλώς σε ελληνική υφαλοκρηπίδα.