Αναμφίβολα, ο Σέρβος τενίστας αποτελεί ένα παγκόσμιο πρότυπο, έναν σχεδόν αψεγάδιαστο άνθρωπο και αθλητή που έχει βιώσει στο πετσί του ακόμα και τον πόλεμο στην πατρίδα του. Το προφίλ του «Νόλε» θα μπορούσε να πει κανείς ότι ανήκει στην κατηγορία των «Mr Perfect», με μεγαλύτερό του προτέρημα τη φιλανθρωπία! Οσα εκατομμύρια και αν έχει βγάλει στην υπέρλαμπρη καριέρα του, δεν έχασε ποτέ την απλότητα που τον χαρακτηρίζει, κινείται στα όρια του αντι-σταρ και είναι πάντα δίπλα στις ευάλωτες ομάδες ανθρώπων που έχουν ανάγκη από τη βοήθειά του, την οποία προσφέρει απλόχερα μέσα από την έντονη φιλανθρωπική δράση του.

Ετσι, μέσα από το σάλο που ξέσπασε γύρω από το όνομά του, λόγω της συμμετοχής του ή μη στο Αυστραλιανό όπεν του τένις, το οποίο είναι ένα από τα Grand Slam του αθλήματος, ένας νέος μεγάλος διχασμός έχει δημιουργηθεί στην παγκόσμια κοινότητα. Αρνητές από τη μία και εμβολιασμένοι από την άλλη, έχουν μπει στα «παπούτσια» του κορυφαίου τενίστα στον κόσμο και παίζουν το δικό τους… ματς πετώντας ο ένας το μπαλάκι στον άλλο για το ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο.

Η «τέλεια» πλευρά του που δεν αμφισβητείται
Αν υπάρχει ένας αθλητής που έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική δράση στον κόσμο, αυτός δεν είναι άλλος από τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Ακόμα και ο τεράστιος Μάικλ Τζόρνταν, δεν έχει ξεπεράσει τα ποσά που έχει προσφέρει ο Σέρβος τενίστας σε φιλαθρωπικούς σκοπούς. Ετσι, βρίσκεται στην κορυφή της σχετικής λίστας. Εξάλλου, από το 2007, το Novak Djokovic Foundation, αποτελεί τον οργανισμό που ο ίδιος ίδρυσε με στόχο να βοηθήσει παιδιά προσχολικής ηλικίας στη Σερβία. Έκτοτε, το ίδρυμα έχει ιδρύσει 43 παιδικούς σταθμούς με περισσότερους από 1.500 εκπαιδευτικούς. «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αλλάξεις την κοινωνία ή τον κόσμο ή να σώσεις τον πλανήτη από το να βοηθήσεις τα παιδιά», είχε δηλώσει στο NBC, ερωτώμενος σχετικά.

Στην περίοδο της πανδημίας, το φιλανθρωπικό έργο του Τζόκοβιτς απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη οντότητα, καθώς επέλεξε να στηρίξει έμπρακτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας του. Ετσι, μέσω του ιδρύματός του, δώρισε ιατρικό εξοπλισμό συνολικής αξίας 1 εκατομμυρίου ευρώ σε νοσοκομεία της πατρίδας του. Ακολούθησε το ανθρωπιστικό έργο της εκκλησίας της Σερβίας, προκειμένου να στηριχθούν φτωχοί, ανήμποροι και άστεγοι συμπατριώτες του στα δύο αυτά χρόνια που ο κορονοϊός έχει χτυπήσει και τη χώρα του.
Η λίστα με τις αγαθοεργίες του Τζόκοβιτς δεν έχει τέλος! Θα μπορούσε να γράφει κάποιος ασταμάτητα. Όπως για τη στήριξη στους λιγότερο γνωστούς αθλητές του τένις, όπου ως πρόεδρος του ATP Player Council προχώρησε στη δημιουργία του «Player Relief Fund», οργάνωση που συγκέντρωσε πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια για προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες στα εισοδήματα των χαμηλόμισθων αθλητών του τένις, μετά την ακύρωση αρκετών τουρνουά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.