Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, παραμονή της 25ης Μαρτίου, η έπαρση της μεγάλης Σημαίας στο νότιο λιμενοβραχίονα του λιμανιού της Χίου.

Συνοδεία της Φιλαρμονικής Δήμου Χίου, σπουδαστές της Ακαδημίας Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, μέσω της προκυμαίας μετέφεραν τη σημαία, διαστάσεων 10Χ15 μέτρα, στο σημείο που βρίσκεται ο ιστός για την έπαρσή της, η οποία και πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου και των τοπικών αρχών.

Μηνύματα για την 25η Μαρτίου:

Σταμάτης Κάρμαντζης, Δήμαρχος Χίου

«Με σεβασμό και περηφάνια τιμάμε και φέτος την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί ένα διαχρονικό σύμβολο και ορόσημο ηρωισμού, αγώνων ελευθερίας και εθνικής ανεξαρτησίας που δεν παύει να εμπνέει τις προσπάθειες όλων μας απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις.

Συγχρόνως, για όλους τους ορθοδόξους χριστιανούς η 25η Μαρτίου συνδέεται με το ελπιδοφόρο και χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου με το οποίο δόθηκε το έναυσμα για τη σωτηρία της ανθρώπινης ψυχής από τα δεσμά της αμαρτίας.

Σήμερα, έπειτα από το σκοτάδι της πανδημίας που το προηγούμενο διάστημα άλωσε την κανονικότητα της ζωής μας, η ιερή παρακαταθήκη των ηρώων – αγωνιστών του 1821 είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ. Η αλληλεγγύη, ο σεβασμός της ελευθερίας και της δημοκρατίας, η αγάπη για το συνάνθρωπο, η πίστη στη δύναμη της προσπάθειας αποτελούν σπουδαία εφόδια που διαποτίζουν την ψυχή μας για να πορευθούμε στο μέλλον, δίνοντας τις μάχες της δικής μας εποχής».

Παντελής Βρουλής, Αντιπεριφερειάρχης Χίου:

«Η 25η Μαρτίου είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Μια διπλή εορτή για την πατρίδα μας, για τον ελληνισμό, για την ορθοδοξία. Την 25η Μαρτίου το έθνος μας γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που έχει συνδεθεί άρρηκτα στη συνείδηση όλων μας με τον αγώνα για την ελευθερία. Είναι μέρα αγαλλίασης και τιμής για τον ελληνισμό και τη χριστιανοσύνη.

Τιμούμε εκείνους που με τον αγώνα τους στάθηκαν όρθιοι, που έγραψαν το πιο μεγάλο κεφάλαιο της νεότερης ιστορίας μας και επανέφεραν την Ελλάδα στο χάρτη της υφηλίου. Το μήνυμα του 1821 για ενότητα, ομοψυχία και αλληλεγγύη είναι πάντα επίκαιρο και ισχυρό και ακόμα περισσότερο σε δύσκολες περιόδους.

Σε ένα κόσμο διαρκώς μεταβαλλόμενο, σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες για την Ελλάδα μας, το μήνυμα της 25ης Μαρτίου 1821, με τη βοήθεια της Παναγίας, ας γίνει αφετηρία επανεκκίνησης μιας νέας πορείας για τη Χίο μας και τον κόσμο ολόκληρο».