Απάντηση στο προαιώνιο δίλημμα των απανταχού ταξιδιωτών ανά την Ευρώπη, πολλά αξιοθέατα VS λίγος χρόνος, προσπαθεί να δώσει  το Wanderu,  η δημοφιλέστερη  πλατφόρμα αναζήτησης οικονομικών εισιτηρίων για όλα τα Μέσα Μεταφοράς στην Ευρώπη, την οποία επισκέπτονται καθημερινά εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Το Wanderu έφτιαξε λοιπόν, βάσει στοιχείων και παραμέτρων που αναφέρονται παρακάτω, μια λίστα των πιο «cultured» πόλεων της Ευρώπης και την ανάρτησε στον ιστότοπό του, με σκοπό να βοηθήσει τους επισκέπτες του – ταξιδιώτες.

Το ενδιαφέρον σε αυτή την κατάταξη, είναι η θέση που κατέχει η Θεσσαλονίκη στη λίστα με τις 50 πιο «καλλιεργημένες» (σε ελεύθερη μετάφραση) πόλεις της Ευρώπης.

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην 19η θέση, αφήνοντας πίσω της, πόλεις με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και κουλτούρα όπως η Βιέννη, η Βαρκελώνη, η Σεβίλλη και πολλές άλλες, όπως μπορείτε να δείτε στη λίστα κατάταξης του  Wanderu, ενώ η Αθήνα βρίσκεται δικαιωματικά στην 10η θέση.

Η συντάκτρια του Wanderu, Alyssa Konermann, αναφέρει στο άρθρο της μεταξύ άλλων:

 »Πολλές πόλεις στην Ευρώπη, έχουν πολύτιμους   αρχαιολογικούς θησαυρούς, (Κολοσσαίο, Παρθενώνας) αλλά και αξιοθέατα – ορόσημα, που πραγματικά  κόβουν την ανάσα (Πύργος του Άιφελ, Sagrada Familia).

Η αλήθεια είναι πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν πόλεις, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ρώμη, το Βερολίνο.

Από τον Ατλαντικό όμως, έως την Κασπία Θάλασσα, υπάρχουν δεκάδες άλλες εξίσου σημαντικές και δελεαστικές πόλεις – προορισμοί  που συνήθως δεν παίρνουν αυτό που τους αξίζει!

Πως λοιπόν ένας ατρόμητος ταξιδιώτης αποφασίζει πού να πάει;

Εκείνοι που γνωρίζουν, χτίζουν τα δρομολόγιά τους γύρω από πολιτιστικά ορόσημα – πράγματα που θέλουν να δουν και να επισκεφθούν σε κάθε προορισμό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εδώ στο Wanderu αποφασίσαμε να σας διευκολύνουμε και να καταρτίσουμε μια κατάταξη των “πιο καλλιεργημένων” πόλεων στην Ευρώπη.

Χρησιμοποιώντας μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, υπολογίσαμε την πυκνότητα των πολιτιστικά σημαντικών τοποθεσιών σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις για να καθορίσουμε ποια μέρη κατέχουν την πλουσιότερη πολιτιστική κουλτούρα.

Το μέγεθος του δείγματός μας αποτελείται από πόλεις της Ευρώπης με πληθυσμό άνω των 300.000 κατοίκων και δημιουργήσαμε την κατάταξή μας με βάση:

  • τον αριθμό των πανεπιστημίων ανά κάτοικο,
  • τον αριθμό των μουσείων ανά κάτοικο,
  • τον αριθμό των εκκλησιών και των καθεδρικών ναών ανά κάτοικο,
  • τον αριθμό των ιστορικών τοποθεσιών ανά κάτοικο,

και τέλος

  • τον αριθμό των θεάτρων ανά κάτοικο.

Το αποτέλεσμα: Μια κατάταξη που εντοπίζει τις 50 πιο “καλλιεργημένες” πόλεις  σε ολόκληρη την Παλιά Ηπειρωτική Ευρώπη«.

Ιδού λοιπόν οι 50 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης στον πολιτισμό. Στο νούμερο #1 συναντούμε τη Φλωρεντία, και τη γοητεία της Αναγέννησης της Ιταλίας.

Η Φλωρεντία είναι πόλη της Ιταλίας, πρωτεύουσα της περιφέρειας της Τοσκάνης. Θεωρείται το λίκνο της ιταλικής Αναγέννησης και είναι γνωστή για τους καλλιτεχνικούς της θησαυρούς.
Ο Δαβίδ στη Galleria dell’ Accademia της Φλωρεντίας

Μια γεύση από τους αξιοθαύμαστους αριθμούς της Φλωρεντίας: η (σχετικά) μικρή πόλη με λιγότερους από 400.000  κατοίκους, μπορεί να υπερηφανεύεται για περισσότερα από 130 μουσεία – μεταξύ των οποίων, η Galleria dell’Accademia, Accademia Gallery, όπου βρίσκεται και ο Δαβίδ, το περίφημο γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου. Φιλοτεχνήθηκε από το 1501 ως το 1504, είναι ένα αριστούργημα της Αναγεννησιακής γλυπτικής και, μαζί με την Πιετά, είναι από τα δυο σημαντικότερα γλυπτά του Μιχαήλ Άγγελου. Από τα πιο γνωστά αγάλματα στην ιστορία της γλυπτικής, έχει γίνει σύμβολο δύναμης και νεανικής ομορφιάς.

 

.

Η Λισαβόνα, κερδίζει τη δεύτερη θέση με το κύρος των 29 πανεπιστημίων (τα περισσότερα κατά κεφαλή κάθε πόλης που συμμετείχε στην έρευνα) και, γενικά, φιλοξενεί πληθώρα πολιτιστικών πλούτων. Αλλά δεν χρειάζεται Διδακτορικό Δίπλωμα για να εκτιμήσει κάποιος, όλα όσα έχει να προσφέρει η “Πριγκίπισσα του Ωκεανού”, η λατρεμένη Lisboa.

Η Λισαβόνα ή Λισσαβώνα, (πορτογαλικά: Lisboa (Λισμπόα)) έχει χαρακτηριστεί «Πόλη του Οδυσσέα», επίσης «Πόλη των μεγάλων θαλασσοπόρων – εξερευνητών», ως και «Πριγκίπισσα του Ωκεανού».
Το μοναστήρι των Ιερονυμιτών ξεκίνησε να χτίζεται το 1501 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε έναν αιώνα αργότερα.

Το μοναστήρι των Ιερονυμιτών, Mosteiro dos Jeronimos, συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Στο μοναστήρι των Ιερονυμιτών πέρασε την τελευταία του βραδιά ο Βάσκο ντα Γκάμα προσευχόμενος πριν από το μεγάλο του ταξίδι στην Ινδία.

 

 

Ίσως η μεγαλύτερη έκπληξη της πρώτης δεκάδας είναι το Ταλίν της Εσθονίας, που βρίσκεται μια θέση πάνω από το Παρίσι! Για μια πόλη του σχετικά ταπεινού μεγέθους, το Ταλίν έχει έναν πραγματικά συγκλονιστικό αριθμό μουσείων (103).

Η παλαιά πόλη του Τάλιν αποτελεί μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις στην Ευρώπη, ενώ είναι καταγεγραμμένη ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Το Μουσείο Υπαίθρου Rocca Al Mare βρίσκεται κοντά στο κέντρο του Ταλίν κι έχει 74 παλαιά κτίρια, τα οποία αντικατοπτρίζουν τη ζωή Εσθονών κατοίκων του χωριού τον 18ο-20ο αιώνα.

Με το συγκλονιστικό Μουσείο Υπαίθρου Rocca Al Mare, να δεσπόζει, ως το πιο γνωστό «ανοιχτό» Μουσείο στον κόσμο. Εδώ, στο Eesti Vabaohumuuseum, σε αυτό το θαυμάσιο Μουσείο, που περιβάλλεται από δάση, ο επισκέπτης μπορεί να «ζήσει» την καθημερινή ζωή των χωρικών της Εσθονίας του 18ου αιώνα.

 

 

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Αθήνα, μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να φθάνει ως το 3.200 π.Χ. Υπήρξε, κατά την κλασική εποχή, κέντρο των τεχνών, της γνώσης και της φιλοσοφίας, έδρα της Ακαδημίας του Πλάτωνα και του Λυκείου του Αριστοτέλη. Αναφέρεται ευρέως ως γενέτειρα της δημοκρατίας.

Η Αρχαία Αθήνα, αρχικά οικισμός πάνω στην Ακρόπολη, εξελίχθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. σε μία πανίσχυρη πόλη-κράτος, που αναπτύχθηκε παράλληλα με το λιμάνι της, το οποίο αρχικά ήταν το Φάληρο και αργότερα ο Πειραιάς.
Ο Παρθενώνας αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της Αθηναϊκής πολιτείας και τον κολοφώνα του δωρικού ρυθμού. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 448 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438 π.Χ. στα Μεγάλα Παναθήναια.

Ο Παρθενώνας είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μνημεία του κόσμου και θαυμάζεται ως σύμβολο παγκόσμιων και διαρκών αξιών αριστείας, δημοκρατίας, τέχνης κ.ά. Στην Ελλάδα έχει επίσης ιδιαίτερη θέση μέσα στο εθνικό συναίσθημα, τόσο το ίδιο το μνημείο όσο και τα γλυπτά που έχουν απομακρυνθεί από αυτό και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

 

 

Στην 19η και πολύ τιμητική θέση βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Μακεδονίας. Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη, που από πολλούς έχει
χαρακτηρισθεί πολυπολιτισμική, λόγω του παρελθόντος της, αλλά και ενός εν δυνάμει πολυπολιτισμικού παρόντος και μέλλοντος.

Η Θεσσαλονίκη απαριθμεί μνημεία [138] από όλο το φάσμα του ιστορικού χρόνου, με πλειάδα αρχαίων, ελληνιστικών, ρωμαϊκών, πρωτοχριστιανικών και βυζαντινών. Ένα πολύ γνωστό μνημείο και σύμβολο της Θεσσαλονίκης είναι ο Λευκός Πύργος. Άλλα σημαντικά μνημεία είναι η ρωμαϊκή Αγορά (φόρουμ), η Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα) και το μαυσωλείο του (Ροτόντα-Άγιος Γεώργιος), η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, τα τείχη της και πλήθος άλλων βυζαντινών εκκλησιών.

Με όλες τις δομές ενός σύγχρονου αστικού κέντρου, η Θεσσαλονίκη είναι σήμερα μια πόλη ανοιχτή, φιλόξενη, με χαλαρή διάθεση, αλλά συνάμα γεμάτη ζωντάνια και κίνηση, μέρα νύχτα. Μια σύγχρονη πόλη που ατενίζει το μέλλον της με αισιοδοξία που έχει πάντα μια ιστορία να σου πει, μια ανεξερεύνητη γωνιά της να σου γνέψει να την ανακαλύψεις, μια γαστρονομική έκπληξη να σε παρασύρει στην αμαρτία!

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους ένα εκατομμύριο και πλέον λόγους που την κάνουν τόσο γοητευτική και αξιολάτρευτη, ε, γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου…