
Σε ένα μεγάλο αποκριάτικο πάρτι αναμένεται να μετατραπεί σήμερα, Τσικνοπέμπτη, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης να συρρέουν μαζικά από νωρίς το μεσημέρι σε ψητοπωλεία, ταβέρνες και εστιατόρια προκειμένου να απολαύσουν το παραδοσιακό «τσίκνισμα», και τα τραπέζια στα καταστήματα της εστίασης να είναι ήδη sold out.
Εστιατόρια και καφέ – μπαρ έχουν εφοδιαστεί με όλα τα είδη κρεάτων που σήμερα έχουν την τιμητική τους και ετοιμάζουν τα εξωτερικά ψησίματα για τα υπαίθρια πάρτι με τη συνοδεία μουσικής και χορού. Τα τηλέφωνα στις επιχειρήσεις της εστίασης μέχρι και το βράδυ της παραμονής της Τσικνοπέμπτης πήραν φωτιά με τα διαθέσιμα τραπέζια να είναι πλέον ελάχιστα!
Σημειώνεται ότι το ραντεβού του εορτασμού δίνεται για μια ακόμη φορά στην Βασιλέως Ηρακλείου και τα γύρω στενά, ενώ φέτος στις επιλογές της διασκέδασης προστίθενται και η ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο, η οποία θα ενώσει τις δυνάμεις με το Street Outdoors με σκοπό να προσφέρουν ένα μοναδικό πάρτι που θα ξεκινήσει στις 16:00 και θα κρατήσει μέχρι τα μεσάνυχτα.
Υψηλοί τζίροι VS ενέργειας
Μπορεί τα sold out τραπέζια στην εστίαση ανήμερα της Τσικνοπέμπτης να χαρίσουν τα αναμενόμενα «οικονομικά» χαμόγελα στους επαγγελματίες του κλάδου και να δουν γεμάτα τα ταμεία τους στο τέλος της ημέρας, αλλά το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος και οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών που βιώνουν όλο αυτό το διάστημα, δεν μπορούν να καλυφθούν από τους σημερινούς τζίρους.
10% αύξηση στις πρώτες ύλες της εστίασης
Το 2022 έκλεισε με 41,7% αύξηση στις πρώτες ύλες που προμηθεύονται τα εστιατόρια ενώ το 2023 ξεκίνησε ήδη με 10% αύξηση σε προϊόντα όπως κρέας, θαλασσινά, τυριά, ελαιόλαδα, λαχανικά.
Υπενθυμίζεται ότι η εστίαση είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί αρκετά μετά την εμφάνιση της πανδημίας και του κύματος της ακρίβειας ενώ η όποια ανάκαμψη δεν μπορεί να επιτευχθεί σε μια ημέρα, κυρίως όταν οι υποχρεώσεις των επιχειρηματιών αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς.
AΠΟ ThessToday.gr (ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ)