Τα ημερήσια κρούσματα κοροναϊού στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν σε νέο ρεκόρ λόγω της παραλλαγής Όμικρον, ωστόσο η αύξηση στις νοσηλείες ήταν σχετικά περιορισμένη, ανακοίνωσε η διευθύντρια των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), χωρίς όμως να αποκλείει το ενδεχόμενο να αλλάξει η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες.

«Σε διάστημα λίγων εβδομάδων η Όμικρον εξαπλώθηκε ραγδαία σε όλη τη χώρα και αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να διαδίδεται τις επόμενες εβδομάδες. Αν και τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σημαντικά από την περασμένη εβδομάδα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι παραμένουν σε συγκριτικά χαμηλά επίπεδα» δήλωσε η Ροσέλ Ουαλένσκι.

Ο εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 240.00 την ημέρα, ανέφερε η επικεφαλής των CDC σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Στο ίδιο διάστημα ο ημερήσιος αριθμός νοσηλειών έχει αυξηθεί κατά 14% στις 9.000 την ημέρα, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 7% στους 1.100 ανά ημέρα.

Στην ίδια ενημέρωση, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι ανέφερε ότι, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, η Όμικρον είναι μεν λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε νοσηλεία, ωστόσο οι αναμνηστικές δόσεις εμβολίων έχουν κρίσιμη σημασία για την αντιμετώπιση της νέας παραλλαγής.

Ο Φάουτσι δήλωσε ακόμα πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και δεύτερη αναμνηστική δόση, πρώτα όμως πρέπει να υπάρξουν δεδομένα για τη χρονική διάρκεια της προστασίας που προσφέρει η πρώτη.