Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την απαγόρευση της κυκλοφορίας ανέλυσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως είπε, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης πολιτείας για να μην γίνει το μάταιο.

 

Τι σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά η εύκολη μετάδοση του κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών και η απαγόρευση της κυκλοφορίας σπάει την αλυσίδα της εξάπλωσης. «Ήταν αναγκαίο να γίνει τώρα» είπε και συμπλήρωσε: «Το μέτρο εφαρμόζεται από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου έως τις 06:00 το πρωί της 6ης Απριλίου».

Ποιοι κυκλοφορούν ελεύθερα

Εξαιρούνται από την απαγόρευση κυκλοφορίας εργαζόμενοι στα:

-σώματα ασφαλείας

-γιατροί

-νοσηλευτές και

-προσωπικό ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

-κρατικοί λειτουργοί

και μέλη της Βουλής

Οι 8 εξαιρέσεις

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά θα μπορούμε να κυκλοφορούμε για:

-από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες
-σε φαρμακείο ή γιατρό
-σε τράπεζα
-σε καταστήματα τροφίμων, σούπερ μάρκετ κλπ
-σε ανθρώπους που είναι σε ανάγκη
-για σωματική ή κίνηση με κατοικίδιο όχι περισσότερα από 2 άτομα
-εφάπαξ μετάβαση στον μόνιμο τόπο κατοικίας με 2 άτομα στο κάθε αυτοκίνητο
-σε τελετή (κηδεία, γάμος, βάπτιση)

 

Πώς θα ασκείται ο έλεγχος – οι υποχρεώσεις των πολιτών

– Η Ελληνική Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο.

Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Ενώ για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

– Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων. Το έγγραφο αυτό συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

– Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

– Επίσης από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

– Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

“Πρέπει να είναι ξεκάθαρο και το τονίζω κατηγορηματικά ότι το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας”, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τέλος, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

 

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορία ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε:

“Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μίας οργανωμένης δημοκρατικής Πολιτείας, που, όπως είπε, πρέπει να γίνει εγκαίρως για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, με μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες. Αυτές τις πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης” και κατέληξε:

“Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε στο σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία. Δεν πρέπει να επιτραπεί, οι λίγοι ανεύθυνοι να βλάψουν την πλειοψηφία των υπεύθυνων. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν το στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο. Η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο. Κι αυτό τον σεβασμό οφείλουμε να δείξουμε όλοι”.

 

Οι δηλώσεις του κ. Πιερρακάκη

-Η κυβέρνηση αναρτά το forma.gov.gr όπου όλες οι οδηγίες αναφέρονται αναλυτικά. Εκεί μπορεί να βρει τους δύο τύπους εγγράφων. Η ιστοσελίδα αυτή θα είναι έτοιμη σήμερα το βράδυ.

-Θα υπάρχουν τρεις εναλλακτικές διαδικασίες για την τύπου β’ βεβαίωση. Η βεβαίωση κατ’εξαίρεση μετακίνησης των πολιτικών. Ο πρώτος είναι η φόρμα, ο δεύτερος είναι ένα λευκό χαρτί, ο τρίτος είναι η αποστολή sms στο 13033, όπου γράφει έναν αριθμό, το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας του. Τo sms αυτό είναι δωρεάν.

 

Οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου

-Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί ουσιαστικά απαγορεύουν κάθε άσκοπη μετακίνηση πολιτών.

-Θα υπάρχει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και από αέρος επιτήρηση με drone και ελικόπτερα. Στα διόδια θα υπάρχουν πολύ αυστηροί έλεγχοι.